Nova potraga za nestalom decom: U Skupštini zakon koji se bavi ukradenim bebama, tužilaštvo naložilo otvaranje starih predmeta

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

24. 02. 2020. u 21:00

Nastavak istraga u celoj Srbiji, poručio je Stefanović

Нова потрага за несталом децом: У Скупштини закон који се бави украденим бебама, тужилаштво наложило отварање старих предмета

Foto P. Mitić Nezadovoljni roditelji ispred Skupštine Srbije

APELACIONO javno tužilaštvo u Novom Sadu donelo je 13. februara istorijsku odluku kada je reč o "aferi nestalih beba". Usvojilo je prigovor LJ. K. iz Rume na rešenje kojim je Više tužilaštvo u Novom Sadu prethodno odbacilo njenu krivičnu prijavu za krađu deteta kao zastarelu, i dalo obavezno uputstvo tužilaštvima u Vojvodini da se slučajevi nestalih beba ispitaju! Ovo je za "Novosti" potvrdila Milena Janković, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Beograda.

Nestale bebe bile su glavna tema i u Skupštini Srbije, gde je počela rasprava o predlogu zakona kojim bi trebalo da se reši ovo pitanje.

Inače, LJ. K. iz Rume je u Novom Sadu 1986. rodila živu devojčicu, ali su joj sledećeg jutra rekli da je preminula. Nisu joj dozvolili da vidi telo jer je "poslato na obdukciju", gde nikad nije stiglo, niti je ikad zvanično sahranjeno.

U obaveznom uputstvu Apelaciono tužilaštvo se poziva na Međunarodnu konvenciju za zaštitu lica od prisilnih nestanaka, čiji je Srbija potpisnik, a u kojoj se propisuje da zastara krivičnog gonjenja počinje od momenta kada je osoba nađena, živa ili mrtva.

- Ova odluka obavezuje niža tužilaštva da pribave dokaze iz zdravstvenih ustanova šta se sa decom zaista desilo - kaže Jankovićeva, čije udruženje jedino podržava donošenje zakona o nestalim bebama, ali uz amandmane koje su predložili. Jedan od njih, da se obrazuje DNK registar, usvojio je skupštinski Odbor za zakonodavstvo i ustavna pitanja.

Da će istrage o slučaju nestalih beba biti nastavljene bez obzira na zakon koji se našao pred poslanicima, potvrdio je ministar policije Nebojša Stefanović. On je naveo da su MUP i Ministarstvo pravde usaglasili stav po kojem će tužilaštva moći da nastave sa gonjenjem osumnjičenih za potencijalnu krađu dece, jer je reč o krivičnom delima koja još traju.

- Nijedna istraga neće biti obustavljena i uveren sam da će tužilaštva moći da gone svakog i u svakom slučaju gde postoji sumnja da je dete nestalo, kao i da se istraži rad svih institucija koje su bile dužne da čuvaju podatke koji se odnose na svako dete - naveo je Stefanović.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba protestovala je ispred Skupštine Srbije tražeći da se zakon povuče i dopuni njihovim predlozima. Prema rečima Gorana Filipovića, nezadovoljni su članom prema kom se roditeljima, u slučaju kada ne može da se utvrdi šta se dogodilo sa detetom, isplaćuje naknada od 10.000 evra. Oni misle da će svi slučajevi biti završeni upravo tako.

PRVA PRESUDA IZ STRAZBURA

EVROPSKI sud za ljudska prava presudio je 2013. u korist Zorice Jovanović, koja je tužila Srbiju zbog nedavanja relevantnih dokaza o sudbini njene bebe nestale iz porodilišta. Sud je obavezao Srbiju da nađe mehanizam da reši sve slične slučajeve i da isplati Zorici 10.000 evra nematerijalne štete. Upravo zbog toga, zakon predviđa istu odštetu i u svim drugim slučajevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo, Zuta kuco

25.02.2020. 06:57

Mozda je stvarno neka od beba i preminula. Trebalo je majci pokazati telo da ne bi uzalud gajila nadu. Zakon o donaciji organa je kriminalan. Sada, kada vam lekari saopste da vam je dete "mozdano mrtvo" pocnu da ubedjuju roditelje da pristanu da im se dete ubije i doniraju organe. Monstrumi bez savesti i kajanja zaboravljaju da pod stresom majka moze da pristane a kasnije, kada ode ne grob deteta zakuka: "Cedo moje kako ti je bez srca, bubrega..."? Osudjena na kajanje do kraja zivota.