U okviru projekta "Škola za 21. vek" 480 osnovnih škola u Srbiji danas je dobilo 17.500 mikrobit uređaja, koji će pomoći osnovcima da lakše savladaju osnove programiranja.


Do sada je školama donirano 12.000 mikrobitova, a nova treća tranša biće već u februara. Tada će sve osnovne škole, njih 1150, dobiti mikrobitove, a to znači da će biti podeljeno ukupno 35.000, džepnih kompjutera za programiranje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da će program "Škola za 21. vek" biti najbrže implementtiran od svih zemalja u regionu.

"Program će biti implementiran godinu dana pre svih u regionu", rekla je Brnabić i zahvalila Britanskom savetu, koji sprovodi program, a koji je izašao u susret Srbiji da zbog brzine reformi sve škole ranije dobiju mikrobitove.

Premijerka je podsetila da je ulaganje u obrazovanje strateški prioritet Vlade Srbije i da od sprovođenja reformi u obrazovanju zavisi kako će izgledati naša zemlja u 21. veku.

Kako je navela od ove školske godine uvedeno je 10.000 digitalnih učionica, od naredne školske godine planirano je još toliko, uvedeno je programiranje u osnovne škole, otvorena specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama.

"Nije svrha svega što radimo da mi postanemo najača država u IT u regionu, već da učenici razmišljaju kritički. Cilj je da imamo misleću generaciju, jer samo misleća generacija može omogućiti bolju budućnost ovoj zemlji", navela je Brnabić.


Foto: Tanjug/S.Radovanović


Prema prvim rezultatima projekta, učenici koji u školama već koriste mikrobitove pokazali su veće kritičko mišljenje u rešavanju problema, a samopouzdanje dece u programiranju povećano je 15 odsto.

Ministar prosvete Mladen Šarčević podsetio je da će informatika od naredne školske godine biti uvedena u niže razrede i da će đacima mikrobitovi pomoći da lakše savladaju programiranje.


Pročitajte još: U ponedeljak počinje realizacija projekta "Škole za 21. vek"


On je naglasio da je važno međupredmetno povezivanje, da đaci vole taj način učenja i da su u tome vešti, a da im sve to omogućavaju mikrobitovi.

Direktorka Brit Kaunsil Srbija Kler Sirs podsetila je da je program počeo kao pilot projekat u 60 škola, a da je u prošloj i ovoj školskoj godini proširen na sve osnovne škole.


Foto: Tanjug/S.Radovanović

Kaže da je učenje sa miktobitovima postalo zabavno za decu, đaci su više motivisani da rade i razvijaju kritičko mišljenje u rešavanju problema.

Nastavnici, kako navela, već uočavaju da se u rad uključuju i deca koja inače nisu aktivna na časovima, kao i da se sve više devojčica interesuje za IT tehnologije.

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan MekLeod obraćajući se prosvetnim radnicima, koji su danas došli da preuzmu mikrobitove za svoje škole, rekla da su prosvetni radnici najvažnija i najuticajnija publika kojoj se obraća i da je "budućnost ove zemlje u njihovim rukama".

Dodaje da je ponosna što njena zemlja pomaže budućoj generaciji u Srbiji u sticanju veština potrebnih za izazove i tehnološku budućnost.

"Razvijate ne samo veštine u programiranju, već i važnost kritičkog razmišljanja", navela je ona.

Ambasadorka je nastavnicima i direktorima škola obratila na srpskom jeziku i "požalila" se da su joj padeži posebno teški u učenju našeg jezika. Ona je tako nekoliko puta pokušavala da oslovi premijerku u odgovarajućem padežu, da bi na kraju prokomentarisala uz osmeh "Uh, ti padeži"

Foto: Tanjug/S.Radovanović

A kako primena mikrobitova izgleda u praksi prikazali su učenici škola koje su već dobile mikrobitove.

Tako su đaci OŠ Sveti Sava" iz Niša napravili meteorološku stanicu i na taj način povezali programiranje, informatiku i fiziku, dok su đaci OŠ "Kralj Petar Pravi" napravili hranilicu za životinje.

"Škola za 21. vek" je trogodišnji program koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva preko BRitanskog saveta, uz podršku Ministarstva prosvete i Vlade Srbije.