Firme željno čekaju nove stručnjake: Još 70 studenata će proći kroz program „Master 4.0“

B. B.

20. 01. 2020. u 10:20

Фирме жељно чекају нове стручњаке: Још 70 студената ће проћи кроз програм „Мастер 4.0“

Foto P. Milošević

Veliko interesovanje akademaca i u drugom semestru za novi program "Master 4.0". Programe zajedno kreirali državni fakulteti i 75 uspešnih kompanija. Više od 130 predmeta i 300 vrhunskih predavača

U DRUGOM semestru još 70 studenata krenuće na program "Master 4.0" na Mašinskom i Matematičkom fakultetu u Beogradu, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, koji je nastao saradnjom nevladine, neprofitne organizacije Inicijative "Digitalna Srbija" i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj studija je povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Programe su kreirali zajedno državni fakulteti u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta, sa više od 75 uspešnih IT i drugih kompanija. Prva generacija "Master 4.0", okupila je 46 studenata.

- Novo industrijsko doba zahteva obrazovni sistem koji školuje inženjere sa vrhunskim teorijskim interdisciplinarnim znanjima i praktičnim kompetencijama, koji će biti kreativniji, inovativniji i spremni da odgovore na tehnološke izazove Industrije 4.0 - kaže prof dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu. - U Srbiji i regionu ne postoje formalni studijski programi koji se bave edukacijom u oblasti Industrije 4.0.

Program "Master 4.0" će, kroz više od 130 predmeta i 300 predavača, dati studentima primenljivo znanje.


PROČITAJTE JOŠ: Šta se pisalo u beogradskoj štampi početkom prošlog veka: I kralj Petar bio meta opozicionih listova

- Savremeno društvo svakodnevno generiše veliki broj informacija u različitim oblicima: tekst, video i audio zapisi... Postavlja se pitanje šta sa tim informacijama uraditi? - navodi prof. dr Perica Vasiljević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. - Naš "Master 4.0" program daje odgovor kako sirove podatke transformisati u smislene i korisne informacije koje omogućavaju efikasnije planiranje i bolje odlučivanje. Program omogućava studentima sticanje znanja i veština koje mogu da primene, počev od nauke, tehnike i tehnologije, do medicine, farmacije, finansija...

Među IT kompanijama koje učestvuju u programu su Microsoft, Comtrade, "Infostud", Symphony, Siemens, "Endava", Levi9, SAP, "Saga", "Telekom Srbija", Coca-Cola Hellenic, "Metalac", EY, Raiffeisen bank, NIS.


STRUČNA PRAKSA

MASTER studijski program Industrija 4.0 traje dve godine, odnosno četiri semestra i vrednuje se sa 120 ESPB. Upisna kvota je 35 studenata godišnje. Nakon završenih studija student stiče diplomu sa akademskim nazivom master inženjer mašinstva - informatičar.

Specifičnost programa je stručna praksa, koja se obavlja tokom druge godine studija u dva dela.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije