Ministarstvo zdravlja: Plate zdravstvenih radnika prošle godine povećane dva puta, specijalistima primanja veća za 35 hiljada (TABELA)

Novosti Online

18. 01. 2020. u 15:35

Iz Ministartsva zdravlja navode da su ponosni na svakodnevni rad i trud zdravstvenih radnika

Министарство здравља: Плате здравствених радника прошле године повећане два пута, специјалистима примања већа за 35 хиљада (ТАБЕЛА)

Foto: T. Valić

Zdravstvenim radnicima je tokom protekle 2019. godine plata povećana dva puta, na početku i kraju kalendarske godine, navodi se u saopštenju Ministartsva zdravlja.

Ministartsvo je u prethodnom petogodišnjem periodu odlučno sprovodilo mere usmerene ka reformi i napretku našeg zdravstvenog sistema, kroz značajna ulaganja u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova najsavremenijim medicinskim aparatima, zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika uz omogućavanje njihovog usavršavanja i specijalizacija, kao i značajno unapređenje položaja zdravstvenih radnika.

Plate su zdravstvenim radnicima povećavane i 2018.godine, tako da su danas plate medicinskih sestara i tehničara jednake platama lekara u 2008.godini. Te 2008.godine, medicinske sestre imale su platu 29.136 dinara, a danas je njihova plata 47.572 dinara. Povećanje u odnosu na 2008.godinu iznosi blizu 20.000 dinara.Takođe, lekar specijalista 2008.godine imao je platu 62.763 dinara. Danas je plata lekara specijaliste 96.269 dinara, odnosno blizu 35 hiljada dinara veća u odnosu na 2008.godinu.

Ovi podaci, koji su egzaktni, lako proverljivi i javni, nedvosmisleno pokazuju opredeljenje države Srbije da brine o svojim lekarima i medicinskim sestrama/tehničarima, odnosno da značajno i kontinuirano unapređuje položaj naših zdravstvenih radnika kako bi oni svoju profesionalnu karijeru gradili u našoj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministartsva zdravlja navode da su ponosni na svakodnevni rad i trud zdravstvenih radnika, koji odgovorno i profesionalno brinu o zdravlju naših građana i naše dece, i koji ničim nisu zaslužili da budu predmet političkih borbi zasnovanih na lažnim obećanjima onih u čije vreme su plate lekara i medicinskih sestara bile desetinama hiljada niže nego danas.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će umesto, kako se navodi, njihovih lažnih obećanja, zasnovanih na dekretima i proizvoljnim računicama, nastaviti da i u narednom periodu povećava plate zdravstvenih radnika, da unapređuje uslove rada, da gradi bolnice i kliničke centre, da zapošljava najbolje diplomce medicinskih fakulteta sa prosečnim ocenama deset i devet, kao i diplomce medicinskih škola, jer je to, kako kažu, najbolji način da izgradimo efikasan i održiv zdravstveni sistem po meri svih naših građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije