UZURPATORSKI Zakon o slobodi veroispovesti, na čijem usvajanju vlast u Podgorici insistira već mesecima, nema podršku ni Rimokatoličke crkve. Pismo pape Franje upućeno patrijarhu Irineju, povodom situacije u Crnoj Gori, pokazuje da se i Vatikan, uz ruski Sveti sinod i Vaseljensku patrijaršiju, pridružio kritikama predloženog propisa.

U središtu za mnoge neočekivane reakcije pape Franje povodom kontroverznog crnogorskog propisa je imovina Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori. Za Svetu stolicu je, kako navode poznavaoci prilika u Vatikanu, neprihvatljivo bilo kakvo podržavljenje crkvene imovine, bez razlike o kojoj konfesiji je reč, a posebno ukoliko se to dešava u nedemokratskoj proceduri.

- Predloženi zakon koji se tiče verskih sloboda mora biti donet na demokratskim principima. U suprotnom, i ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori neće biti potvrđen - navedeno je u objavljenom delu pisma pape Franje.

PROČITAJTE JOŠ - Crnogorski režim otima manastire SPC

U ovom dopisu papa ukazuje i na inicijativu koju je pred Vladom Crne Gore preduzeo državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolin, koji se zvanično obratio premijeru Dušku Markoviću. Prema informacijama "Novosti", Markovića je upoznao sa principijelnim stavom Vatikana oko pravnog tretmana sveukupne verske imovine, a posebno dobara Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije. Vatikan je prepoznao da novi propisi predviđaju prekid pravnog subjektiviteta i opasnost od "preknjižavanja" hramova i druge nepokretnosti.

Reakcija Vatikana usledila je posle pisma patrijarha Irineja, koji je poglavara Rimokatoličke crkve letos detaljno upoznao sa planovima crnogorske vlade da pravno preotme imovinu verskih zajednica, posebno Mitropolije crnogorsko-primorske.

Papi je Njegova svetost predočio niz pravnih agrumenata, ali i sve opasnosti po budućnost dobara Rimokatoličke crkve. Patrijarhovo pismo deo je šire inicijative upoznavanja međunarodne javnosti o mogućim pogubnim posledicama usvajanja kontroverznog propisa, čiji je cilj identitetski inženjering i progon Mitropolije sa svog kanonskog područja.

PROČITAJTE JOŠ - Milu SPC na dnevnom redu: Uvredljivim odnosom pokušavaju da ponište sve vrednosti savremene Crne Gore“


Protojerej Nikola Pejović, koji je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske objavio papin odgovor patrijarhu Irineju, naglašava i da je nacrt zakona o slobodi veroispovesti od maja, kada je objavljen, bio prepoznat kao tekst koji ne samo da ne garantuje slobodu, već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava.

- Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine - navodi prota Pejović.

U stručnoj javnosti je kao najsporniji ocenjen član 62., koji predviđa da verski objekti na teritoriji Crne Gore izgrađeni do 1. decembra 1918. godine i za koje "ne postoje dokazi o pravu svojine zajednica", postanu kulturna baština Crne Gore u državnoj svojini.

Advokat Dragan Šoć kaže za "Novosti" da se radi o "otvorenoj otimačini crkava i manastira Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija".

- Kako će država knjižiti Pećku patrijaršiju i manastir Visoki Dečani, jer su oni kao deo Metohije bili sastavni deo Kraljevine Crne Gore od 1912. do 1918. godine? A što će da rade sa onima koji su pripadali oblasti Boke Kotorske koja nije bila nikada u sastavu Crne Gore nego je postala deo Jugoslavije, odnosno Kraljevine SHS? To što kažu da nema pravni status onaj kome je sedište van Crne Gore, da li to znači da neće imati pravni status Nadbiskupija barska i Biskupija kotorska, čije sedište je u Vatikanu - pita Šoć.

Zbog novonastale situacije Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka zakazale su veliki crkveno-narodni sabor za odbranu vere za 21. decemar u Nikšiću, ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, kada će u grad podno Trebjese stići i mošti Čudotvorca, koji je duhovni zaštitnik Nikšića i njegovih žitelja.


MARKOVIĆ SA KARDINALOM

SPORNI Zakon o slobodi veroispovesti, koji čeka usvajanje u crnogorskom parlamentu, biće i jedna od tema razgovora prilikom današnje posete premijera Markovića Vatikanu. Ova poseta Svetoj stolici, poručuju iz Vlade, dogovorena je nakon posete državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori juna prošle godine.


SAMO CRKVU NISU OPLjAČKALI

BEZBOŽNICI koji su došli posle Drugog svetskog rata i danas gone Crkvu Hristovu - rekao je u petak mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Hteli bi da joj presude, pa donose neke svoje lažne, bezbožne zakone. Jedino što još nije opljačkano u Crnoj Gori jeste Crkva Hristova. Ona je vaskrsla, iako su računali da je uništena 1945. godine - naveo je mitropolit.