MUŠKARAC starosti oko 60 godina ubio se pucnjem iz pištolja na Zvezdari. S. V. star 41 godinu, na seoskom groblju u selu Veliko Polje, kod Obrenovca, pucao iz pištolja sebi u glavu. Telo D. L. iz Niša pronađeno u garaži u dvorištu porodične kuće u naselju Donja Vrežina. Tridesetpetogodišnja žena skočila sa trećeg sprata zgrade u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu.

Ovo su samo neke od vesti koje su punile crne hronike medija prethodnih nedelja i zbog kojih se čini da broj samoubistava u Srbiji nikada nije bio veći. Statistika, međutim, pokazuje nešto sasvim drugo. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku ruku na sebe u prošloj godini diglo je 949 osoba, što je najmanje u poslednjih 10 godina.

Godine 2009. godine broj samoubistava dostigao je 1.376. Od tada do lane, samo 2016. i prošla godina bile su sa manje od 1.000 samoubistava na godišnjem nivou.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da su okidači za samoubistvo različiti - od hronične depresije, preko problema vitalne energije, stanja "nije mi ni do čega", pada volje, pa do beznađa, a sve to praćeno je poremećajem sna i apetita.

- Roditelji mlađih ljudi često njihovo loše raspoloženje otpisuju uz opasku da su to mladalačke bubice - kaže Jankovićeva. - Svaku pretnju, ako je praćena lošim raspoloženjem, treba shvatiti ozbiljno, kao i crni humor na ovu temu i rasprave sa prijateljima u kojima se jasno kaže da se razmišlja o takvom potezu.

Kod starijih osoba, smatra naša sagovornica, najčešći razlog na ovakav korak je usamljenost.

- Mediji mogu da pomognu, ali ne serviranjem priča o spektakularnim samoubistvima, recimo, estradne zvezde, od čega se pravi spektakl, a oni postaju heroji - kaže Jankovićeva. - Nije sramota pričati o suicidu i ohrabriti ljude da zatraže pomoć.


PROČITAJTE JOŠ - DETALjI NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE KOD SOPOTA: Na krevetu uz mrtvog mladića majica bivše devojke i brojanice za njih dvoje


Ona objašnjava da je najgore deci čiji su roditelji samoubice, jer ih to obeležava za čitav život. Oni, prema njenom mišljenju, osećaju krivicu, pitaju se da li su tome i sami doprineli.

Prema rečima dr Nataše Rosić, načelnika jedinice za biostatistiku u zdravstvu Zavoda za javno zdravlje Beograda, stopa samoubistava kod muškaraca bila je 12,7 na 100.000 stanovnika. Kod žena taj broj je tri puta manji, pa se tako, na 100.000 stanovnika, 4,7 dama odlučilo da digne ruku na sebe. Prosečna starost muškaraca koji su izvršili samoubistvo bila je 54,2 godine, a žena 57,3. Statistika ostatka Srbije ne razlikuje se mnogo od glavnog grada.

- Najčešći način izvršenja samoubistava, u prošloj godini, bilo je vešanjem, davljenjem i gušenjem, gde je zabeleženo 59 slučajeva - navodi dr Rosić. - Sledi namerno lišavanje života skakanjem sa visine - 30 slučajeva i pucanjem iz revolvera - 21 slučaj. Međutim, kod muškaraca su više zastupljena samoubistva opaljivanjem iz revolvera, a kod žena skakanjem sa visine i trovanja hemikalijama.


PROČITAJTE JOŠ - Samoubistva: Petkom najčešće beže od života


Kako navodi dr Rosić, najviše samoubistava stanovnika Beograda bilo je u julu (18) i decembru (15), a najmanje u maju - šest. Statistika beleži i da je "crni dan" u prošloj godini bio ponedeljak. Tako je prvog dana radne nedelje, sebi život oduzelo 26 stanovnika, a u "crnoj hronici" najmanje samoubistava zabeleženo je četvrtkom - 14.

Naša sagovornica ističe da su, u periodu od 2009. do 2018. godine, u Beogradu registrovana 1.552 samoubistva. Najviše ih je bilo u 2014. godini - 172, a najmanje u 2017. - 135.


STARIJI MUŠKARCI NAJUGROŽENIJI

U BEOGRADU je lane jedan dečak mlađi od 15 godina digao ruku na sebe, a od 15 do 24 bilo je 28 samoubica. Najviše je starijih od 75 godina - 233, i to 164 muškarca i 69 žena. Kritična je i životno doba od 55 do 64 godine, u kojoj je pripadnika jačeg pola bilo 150, a lepšeg 51. Što se obrazovne strukture tiče, najviše ih je sa srednjom školom 424, sa visokom 53, osnovnom 254. Na listi po bračnom statusu prednjače neoženjeni i neudate 217, u braku 393, udovaca i udovica 214 i razvedenih 124.