Povećan broj nasilja kod mlađih od 14 godina: Moguće pooštravanje kazni

V. I.

01. 11. 2019. u 22:55

Ministar Stefanović istakao da je neophodna izmena Krivičnog zakonika

Повећан број насиља код млађих од 14 година: Могуће пооштравање казни

Foto Tanjug

- RAZMATRA se mogućnost pooštravanja kaznene politike prema maloletnim licima, jer je u jednom broju gradova i opština u Srbiji primetan povećan broj ovakvih izvršenja kod mlađih od 14 godina - rekao je u petak ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prilikom posete Policijskoj upravi u Čačku.

- Predložićemo Ministarstvu pravde da razmisli o pooštravanju sankcija, ali da prouče praksu drugih zemalja, koja je različita. Očigledno je da je svuda u svetu ovaj problem u porastu - istakao je Stefanović, istakavši da je neophodna izmena Krivičnog zakonika.

Govoreći o vršnjačkom nasilju u školama, on kaže da najznačajniju ulogu imaju roditelji.

- I sam sam roditelj, ne mogu da očekujem da neko dođe iz policije i vaspitava moju decu. Ne možemo dozvoliti da ijedno dete bude žrtva bilo koga. Šta da kažemo za dete od 11 godina, koje svog vršnjaka udari bejzbol palicom u glavu? Zbog svojih godina ne može odgovarati pred zakonom i da li se onda nameće pitanje da to dete može da radi šta hoće. To je nedopustivo - naveo je Stefanović.

Ministar je rekao da će sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarati šta policija može da uradi kako bi se povezao video-nadzor.

BEZBEDAN grad

MINISTAR Stefanović naveo je Čačak kao pozitivan primer grada u kom nema ozbiljnijih kriminalnih grupa.

- Dobro je što na području koje pokriva Policijska uprava Čačak nema izvršenih ozbiljnijih krivičnih dela. Tako bi trebalo i da ostane - naveo je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Чеда

01.11.2019. 23:20

Законом прогласити дете млађе од 12 година, а не 14 као до сада. Пубертет и кривично си одговоран, данас деца брже сазревају...Заштитне мере друштвено користан рад и сл.

alfa...!

03.11.2019. 13:57

@Чеда - Bla bla bla bla bla,a gde je vaspitanje roditelja,jer roditelji su ti koji prvi udare pečat na vaspitanju i ponašanju pojedinca u društvenoj zajednici...

Dušan

02.11.2019. 07:19

Traba naći uzrok a ne samo rešavati posledice. Uzrok su rijaliti i pogresne moralne norme koje se predstavljaju mladima. Dovode kriminalce, prostitutke koje su nazvane starlete i ostali otpad od ljudi pa se deca identifikuju sa njima. Marić dovodi kriminalce u emisije i sa njima prica kao junacima. Time treba da se bave psiholozi i psihijatri na nivou drzave.

Рашо

02.11.2019. 07:38

Веће казне и за родитеље и брисање забране да ридитељ васпитава дете.

Žika

02.11.2019. 07:55

Nema tu šta da se filozofira nego žestoko udri roditelje po džepu (x10) pa da onda vidimo da li će opet pile mamino ili tatino da bude zlatno a ostala deca loša