Čudan razlog iza otkazivanja ekskurzija: Policija zaustavila 100 autobusa, iako je većina bila ispravna!?

A. Mikata

22. 10. 2019. u 18:17

Чудан разлог иза отказивања екскурзија: Полиција зауставила 100 аутобуса, иако је већина била исправна!?

Policija zaustavila autobus u Beogradu Foto: A. Mikata

JUTA upozorava da otkazivanje izleta i ekskurzija stvara haos u domaćem turizmu

POLICIJA je jutros sprečila 100. autobus da krene sa đacima na izlet, a Nacionalna asocijacije turističkih agencija YUTA traži od nadležnih da se poštuje Zakon o saobraćaju, jer je isključivanje vozača iz saobraćaja dovelo do haosa u đačkom turizmu.

Pročitajte još: Voze decu, nemaju ni dozvolu: Za četiri dana utvrđene nepravilnosti kod 28 vozača

Đaci jedne osnovne škole u Beogradskoj Starom Gradu vratili su se kućama, umesto da odu na izlet, ali ne zbog tehnički neispravnih autobusa i vozača koji nisu prošli alko-test, već zbog jednog papira. U 90 odsto slučajeva otkazanih putovanja policija nije sprečila decu da krenu na plaćeni izlet ili ekskurziju zbog neispravnih autobusa, već zato što vozači ne poseduju "kvalifikacionu karticu, nego samo potvrdu o prijemu zahteva". O čemu je, zapravo, reč?Pročitajte još: Povodom otkazivanja đačkih ekskurzija, oglasilo se Ministarstvo: U lancu svih učesnika i organizatora prevoza dece došlo je do propusta


- Prema novom Zakonu o saobraćaju vozači koji rade omladinski turizam do 27. decembra moraju da dobiju licencu od Agencije za bezbednost - kaže Dragoje Zekavica, predsednik Juta Odbora za dečiji i omladinski turizam. - Licenca se dobija tako što vozač pošalje formular sa svojim podacima i da ima B kategoriju i uplati 6.000 dinara. Vozač ništa ne polaže, ne radi nikakav test, samo predaje zahtev. E, te vozače koji su policiji pokazali potvrdu da su predali zahtev policija isključuje iz saobraćaja!

Zanimljivo je, međutim, da vozači putničkih automobila mogu da voze sa potvrdom dok čekaju da im se izradi dozvola.

Problem je, kako u Juti pretpostavljaju, nastao što je 1.septembra na snagu stupio Pravilnik Ministarstva saobraćaja koji od vozača traži da imaju licencu. Iako mogu da je, prema Članu 203 Zakona o saobraćaju izvade do 27. decembra, policija je 15. septembra izašla na ulicu i počela rigorozne da kažnjava vozače i zabranjuje polaske autobusa.

- Formulari se dobijaju u AMSS i zvao sam ih, predstavivši se kao vozač, a oni su mi rekli da ih nemaju jer su sve potrošili - kaže Aleksandar Seničić, direktor Juta. - Stvara se haos na tržištu turizma, autobuski prevoznici odbijaju da voze decu, jer je većina još pre mesec dana predala zahtev za licencu koji još nije rešen!

ĆIRILICA I EXIT

MNOGI autobusi su vraćeni u garažu jer obaveštenja unutar vozila nisu bila na ćirili, već latinici.

- Jedna beogradska škola je otišla na izlet sa sat i po zakašnjenja jer je na vratima pisalo „Exit” - ističe Zekavica. - Tek kada je vozač nabavio ćirilični natpis "Izlaz" policija ga je pustila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rodoljub

22.10.2019. 18:34

Па шта хоћете, доста је бахаћења аутопревозника. После кад се нешто деси опет ћете тражити кривца у тој полицији. Какви смо ми то људи. Тако је, прописи и ћирилица се морају поптовати. иначе нас нема.

SRBIN

22.10.2019. 18:43

AMSS ,prodaje formulare,bazdari vage i merače pritiska verovatno ce sledece godine kod njih da se ide po potvrdu za upis dece u osnovnu skolu.Sramota

Nebojša

22.10.2019. 20:10

Ovo je reket agencije i bezobrazluk. Agencijesu privatna preduzeca a Nemacka ih ima 6 a Srbija 196. Agencije pravezlo po Srbiji a o tome treba da brine vlast jer narod onda ne glasa ZA nego PROTIV.

Рашо

22.10.2019. 20:25

Да заиста, зашто полиција истрајава на поштовању закона? Нека се склоне у страну и пусте да ради ко шта хоће, нека пијани возачи возе децу у неисправним возилима, ... Ако се знало када пропис ступа на снагу а знало се, шта онда није јасно и зашто тражите од полиције да крши закон јер га крше возачи и превозници? О чему мисле ти људи?

Goci

24.10.2019. 07:21

@Рашо - Vidi se da nisi vozač..Dokoni ljudi izmislili harač za vozače, nekoliko stotina hiljada vozača po 50 evrića. Ima neko lepo da se opari...A to da će taj papir da čuva decu, daleko od toga.. ovako samo frustriraju vozače koji će manje da razmišlja o vožnji a više o papirima..

Horus

22.10.2019. 23:11

Policija da nadoknadi stetu a vozaci da osnuju udruzenje da se bori za ukidanje tog birokratsko profitnog pravilnika.