Voze decu, nemaju ni dozvolu: Za četiri dana utvrđene nepravilnosti kod 28 vozača

B. BORISAVLjEVIĆ

18. 10. 2019. u 11:52

Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Učenici OŠ "Pavle Savić" nisu otputovali na izlet

Saobraćajna policija otkrila brojne propuste kod prevoznika učenika na ekskurzije

PRAVILNIK o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece je počeo da se primenjuje u septembru ove godine, ali, sudeći po nepravilnostima koje je utvrdio MUP, prevoznici ga još ne poštuju. Samo u prethodna četiri dana utvrđene su nepravilnosti kod 28 vozača autobusa - 13 ih nije posedovalo kvalifikacionu karticu za profesionalne vozače, petoro nije imalo važeći ugovor o radu, petoro je zatečeno bez neophodnog dokaza o aktivnostima prethodnih dana, dvoje je bilo bez odgovarajućeg lekarskog uverenja, dvoje nije koristilo obavezni dnevni odmor, a jedan vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, najmanje tri godine.


PROČITAJTE JOŠ -Povodom otkazivanja đačkih ekskurzija, oglasilo se Ministarstvo: U lancu svih učesnika i organizatora prevoza dece došlo je do propusta


Kako ističu u MUP, škole su, pre početka školske godine, obaveštene o novim pravilima, kako bi mogli da na vreme da se pripreme za organizovanje putovanja. U poslednja četiri dana, nepravilnosti su utvrđene kod 26 autobusa. Zbog toga hiljade đaka nisu krenule na izlete i ekskurzije.

- Osam autobusa nije imalo svu neophodnu opremu, u šest su nedostajali ispravni sigurnosni pojasevi za sva sedišta, a jedan autobus posedovao je potvrdu o tehničkoj ispravnosti - navode u MUP. - Najčešće nepravilnosti od početka primene pravilnika bile su nepostojanje sigurnosnih pojaseva ili su oni bili neispravni. Na kontrolnim tehničkim pregledima utvrđeno je i da jedan broj autobusa nije imao ispravne kočnice, zbog čega su podnete prekršajne prijave, i protiv vozača, i protiv prevoznika. Kada je reč o vozačima, najčešći prekršaj je bio neposedovanje kvalifikacione kartice.

U MUP ističu da je Pravilnikom propisano da vozač autobusa za organizovani prevoz dece, mora posedovati odgovarajuću kvalifikacionu karticu za vozača, te da ne može potvrda da su podneli zahtev biti zamena.

- Izdavanje ovih kartica započeto još 30. januara ove godine, što znači da su prevoznici i vozači imali više nego dovoljno vremena da dobiju kvalifikacione kartice - navode u MUP. - Uočeni nedostaci kod vozača bili su i neposedovanje odgovarajuće vozačke dozvole u trajanju od najmanje tri godine, kao ni dokaza o aktivnostima vozača i korišćenom odmoru.

Takođe, kontrolama na putu i u sedištu prevoznika, utvrđeno je falsifikovanje lekarskih uverenja i potvrda o korišćenom odmoru. MUP će prikupiti sve relevantne dokaze i u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, podneti krivične prijave protiv prevoznika, u svim slučajevima gde budu postojali elementi krivičnog dela.

Kako naglašavaju u MUP, kontrole autobusa i vozača biće tokom čitave godine i neće se dozvoliti da autobus krene, ako postoji bilo kakav nedostatak. U MUP napominju da je prevoznicima ostavljena mogućnost otklanjanja nedostataka na mestu polaska ekskurzije, što znači da se ekskurzija ne otkazuje u slučajevima postojanja nedostataka koji mogu biti otklonjeni u razumnom roku.

Povodom otkazivanja pojedinih ekeskurzija, oglasilo se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture, koje je potvrdilo da je jedan od problema zbog kojeg su ekskurzije otkazane nedostatak kvalifikacione kartice, koju nisu imali vozači agencija. Kako se navodi, prevoznici su imali dovoljno vremena da usklade poslovanje sa propisima, a zbog toga najviše trpe oni koji su najmanje krivi - deca.


NE PRIJAVLjUJU POLASKE

KAO jedan od problema, navode u MUP, jeste to što veliki broj škola i vrtića ne najavljuje policiji planirana putovanja. Zbog toga je MUP pre nekoliko dana pozvao sve roditelje da prijave ekskurzije ili druga putovanja na mejl usp@mup.gov.rs, kako bi saobraćajna policija prekontrolisala i autobus i vozača.


OD 20 AUTOBUSA, 15 NEISPRAVNO

OD početka primene Pravilnika, saobraćajna policija kontrolisala je više od 1.214 autobusa i vozača. Zbog sumnje na tehničku neispravnost, na kontrolni tehnički pregled upućeno je 20 autobusa, koji nije prošlo čak 15 autobusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Raca Milosavljevic

18.10.2019. 12:01

... u svakom slucaju treba da se postuju pravila ... bez izuzetaka ... jedino sto bode oci ministarstvo gradjevinarstva,saobracaja i infrastrukture a ukjljucujuci tu i premijerku sve ono sto traze od drugih sami ne ispunjavaju ... detaljnu odgovornost za ono sto rade ... niko njih ne kontrolise i nikome ne odgovaraju ...zasto je to tako? ... naravno tu je i predsednik,bez njega tako bez ikakve odgovornosti i kontrole da se radi nemoze ...

Kiza

18.10.2019. 12:41

Svaka cast,tako treba a ne da nam decu voze autobusi po 20 god. stari.Ne moze svako biti prevoznik ko ima 10.000e u dzepu.Dobar autobus vredi 100.000 pa nagore

Gloria S.

18.10.2019. 13:46

Raca Milosavljevic,nemate lì malo srama???Znaci i kada zakon postoji i kada drzava sve radi da se sprovede opet drzava nevalja i predsednik.umesto da se osude ti neodgovorni ludaci jojima poveravamo decu oni krive drzavu.Nema nam spasa!!!

NEDELJKO SUBOTIC

18.10.2019. 14:19

Kvalifikaciona kartica vazi jedino kod nas jer je neko izmislio da se uzme 6.800,00 rsd po vozacu. Nema testiranja nema provere voznje kao na zapadu pa licenca na pet godina. U novinama objavljujete istinu sa jedne strane. Mi nemamo kartice to je evidentno, deca nisu otisla, zao nam je. Neka se oglasi druga strana zasto nismo dobili kartice a predali sve potrebno pre dva meseca. Sto sam ja danas kada sam dobio karicu kvalitetniji vozac nego juce?