U manastiru Rakovica održana svečana duhovna akademija povodom desetogodišnjice upokojenja patrijarha Pavla

V. MITRIĆ

15. 10. 2019. u 06:30

У манастиру Раковица одржана свечана духовна академија поводом десетогодишњице упокојења патријарха Павла

Foto V. Mitrić

Sećanje na poglavara SPC: Patrijarh Pavle u srcu i duši ljudi

U PORTI manastira Rakovica, u prisustvu više stotina poklonika iz Beograda i Srbije, održana je svečana duhovna akademija povodom desetogodišnjice upokojenja patrijarha Pavla.

Protojerej dr Savo Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda, dr Ljubomir Ranković, urednik "Glasa Crkve", i sveštenik Aleksandar Milutinović, paroh iz Resnika i sveštenoslužitelj manastira, osvetlili su život i delo omiljenog srpskog patrijarha.

PROČITAJTE JOŠ - SVE REČI SU SUVIŠNE: Majka malog Despota objavila fotografiju sa sinom dan posle njegove smrti


- Patrijarh Pavle je posle Boga najviše voleo svoj narod. Ali ne po svaku cenu - rekao je prota Savo Jović, i podsetio da je Pavlovo patrijarhovanje odlikovao napor da brod Crkve i naroda vodi jevanđelskim putem, po ugledu na Svetog Savu.

Protođakon dr Ljubomir Ranković naglasio je da je patrijarh Pavle odmah po rođenju "dočekan na ruke Boga živoga".

- Onaj koji je rođen u Kućancima, postao je beskućnik. Telesno se na kraju skućio u manastiru Rakovici, a duhovno u srcu i duši svoga naroda. Onaj koji će postati duhovni otac celog jednog naroda, ostao je bez oca još u kolevci. Onaj koji je predodređen da bude poglavar Pravoslavne crkve - majke srpskog naroda, svoju majku nije upamtio. To je bio njegov život - podsetio je Ranković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije