Špijunirao zavodeći Nemice: Preko kreveta provalio plan invazije na Jugoslaviju, upozorio na bombardovanje Beograda, razbesneo Hitlera!

Marko LOPUŠINA

12. 10. 2019. u 20:32

Шпијунирао заводећи Немице: Преко кревета провалио план инвазије на Југославију, упозорио на бомбардовање Београда, разбеснео Хитлера!

Vladimir Vauhnik iz mlađih dana

Mesecima su ga bezuspešno pratili i prisluškivali pokušavajući da otkriju njegove izvore, ali nisu uspevali čak ni da razbiju šifre radio-poruka koje je svake večeri emitovao u Beograd

VLADIMIR Vauhnik nikada nije otkrio kako je došao do saznanja da Nemci pripremaju operaciju "Kazenska sudbina", odnosno tajni plan "Projekt 25" o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju. Otkrili su ga, međutim, Nemci koji su se divili ovom obaveštajcu i dali mu šifrovano ime: "Tajanstveni pukovnik V."

SS general Valter Šelenberg, jedan od šefova tajnih službi Trećeg rajha, na osnovu depeše nemačkih agenata iz Beograda je 2. aprila 1941. obavešten da je provaljena najstrože čuvana nemačka tajna - plan invazije na Jugoslaviju pod kodnim imenom "Projekt 25".

"Tajanstveni pukovnik V." je poslao u Beograd potpun izveštaj o nemačkim planovima za ofanzivu, čak ih je upozorio na bombardovanje Beograda koje je Hitler planirao kao iznenadni napad. Kad je Hitler čuo za ovo gušio se od besa i počeo da se dere: "Zašto odavno niste uhapsili tog prokletog čoveka!"

General Šelenberg nije znao ko je tajanstveni pukovnik, ali je u memoarima ostavio svedočanstvo da su nacistički kontraobaveštajci dugo sumnjali da je Vauhnik korumpirao nekog visokog oficira Vermahta koji mu odaje tajne. Mesecima su ga bezuspešno pratili i prisluškivali pokušavajući da otkriju njegove izvore, ali nisu uspevali čak ni da razbiju šifre radio-poruka koje je svake večeri emitovao u Beograd.

PROČITAJTE JOŠ - Veliki srpski špijuni: Stevan Dedijer, Srbin sa dna kace koji je pravio atomsku bombu za Tita

- NAŠI agenti su samo konstatovali da je pukovnik do ušiju zaljubljen u ćerku vlasnika jednog berlinskog restorana, koju obasipa poklonima i izvodi na otmena mesta. Posle meseci praćenja oni su otkrili da jugoslovenski oficir ima još najmanje dve velike ljubavi. Jedna dama je bila sestra nemačkog generala, elegantna i materijalno nezavisna, koja je imala poznanstva s industrijalcima i višim oficirima Vermahta - zabeležio je SS general Valter Šelenberg.

Druga dama je bila supruga jednog poznatog inženjera, čoveka velikog ugleda i u civilnim i u vojnim krugovima. Otkrili smo da ovaj naizgled skladni bračni par vodi dvostruki život. Naime, inženjer uopšte nije pokazivao interesovanja za ženske čari svoje lepše polovine i u najmanju ruku je tolerisao Vauhnikov boravak u njihovom bračnom krevetu. Na svoj veoma vešt način "Tajanstveni pukovnik V." je umeo da od njih izvuče sve što je bilo od značaja.

SLOVENAČKI ČETNICI SLOVENIJA je kraljevskoj vojsci dala četiri generala, šest pukovnika, šest potpukovnika, 16 majora, 28 kapetana, 32 poručnika i 16 potporučnika, a dobar deo slovenačkih četnika, pogotovo oficira, bio je na dužnostima i u Dražinoj vrhovnoj komandi. Komandant Štajerskog četničkog odreda u Sloveniji bio je poručnik Jože Melaher Zmagoslav. Protiv okupatora su se borili i pripadnici ljubljanskog, gorenjskog, notranjskog, štajerskog, dolenjskog i primorsko-istarskog četničkog odreda, kao i specijalna četnička grupa sektora Gorica - Trst.

KĆERKA nemačkog kafedžije je za Vauhnika prikupljala informacije iz restorana svog oca, u kome su se okupljali visoki SS oficiri. General Šelenberg je to otkrio iz presretnutog telefonskog razgovora krajem marta 1941. kad je Vladimir Vauhnik od devojke zahtevao izvesne dokumente koje mora hitno da pročita. Dan kasnije, nemačka špijunka iz vlade u Beogradu javila je da je Vauhnik poslao svom generalštabu nemački plan napada na Jugoslaviju.

Gestapo ga je uhapsio i tokom četvoromesečne torture vrbovao da radi za njih. Vauhnik je, da bi sačuvao život, pristao na ponudu Nemaca da ode prvo u Italiju, a potom u NDH i pomogne generalu Glezu fon Horstenauu da domobrane organizuje po uzoru na Vermaht. Obreo se u Zagrebu gde je trebalo da bude pomoćnik načelnika hrvatskog generalštaba u NDH. Bilo mu je ponuđeno mesto u domobranskom oficirskom koru kojem su prevladavali oficiri bivše jugoslovenske vojske. Bio je užasnut onim što je video.

U SVOJIM memoarima Vauhnik svedoči da su ti oficiri u ranoj fazi NDH doživljavali kao umanjenu Jugoslaviju. Uspoređivali su je s neokupiranim delom Francuske i režimom u Višiju, pa su čak zaključivali da je ishod Aprilskog rata bio povoljan za jugoslovenski prostor. Pavelić i ustaše pobrinuli su se da se takve iluzije brzo rasprše.

Vauhnik se ubrzo sklonio u Ljubljanu. Pavelića i njegove ustaše opisao je kao kopiju Hitlera i esesovaca: praznoglavce zverskog mentaliteta. Počeo je da se izgovara bolešću, da bi već 21. novembra 1941. otputovao u Ljubljanu na lečenje. Posle nekoliko meseci bez traga je nestao iz bolnice...

PROČITAJTE JOŠ - Kako je osnivač FBI ukrao ideju o nevidljivom mastilu od srpskog Džejmsa Bonda?


MEĐUTIM, pukovnik Vauhnik u sanatorijumu u Ljubljani organizovao špijunsku mrežu, koja je radila za britanski Intelidžens servis. Uzeo je lažni identitet i otvorio tajnu fabriku za proizvodnju konjaka.

- Uz pomoć konjaka, kupovao sam poverljive informacije, jer je Treći rajh bio kao žedan sunđer koji neprestano traži rakiju! - zapisao je u svojim memoarima Vladimir Vauhnik, kada ih je objavio 1965. godine.

Njegova nova tajna agentura "Berliner Brsen-Zeitung" (BBZ) je radila do 1944. godine.

OFICIRSKU karijeru Vauhnik je završio u činu brigadnog generala, kao zamenik komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini u Sloveniji. Draža Mihailović ga je postavio za svog poverenika. U dokumentima četničkog pokreta Vauhnik se pominje kao vršilac dužnosti komandanta Slovenije pod pseudonimima "Vlajko", "Potpukovnik Vasić" i "General Račić".

U svojim memoarima koje je pukovnik Vladimir Vauhnik objavio 1967. godine na nemačkom jeziku đenerala naziva "Moj pobratim general Draža Mihailović".

U Sloveniji, je postojao Centralni obaveštajno-informacioni centar Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, na čijem vrhu se nalazio Čičin pobratim general Vladimir Vauhnik i pukovnik Kosta Domazetović. To je bio sigurno najbolji obaveštajni centar u tom delu Evrope.

KADA je nemačka kontraobaveštajna služba u oktobru 1944. otkrila identitet "Tajanstvenog pukovnika V." obaveštajac Vladimir Vauhnik je prebegao u Švajcarsku. Pokušao je da organizuje savezničko iskrcavanje na obale Jadranskog mora oko Trsta. Četiri godine kasnije je emigrirao u Argentinu. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, britanski Intelidžens servis dozvolio je objavljivanje memoara svog agenta, pukovnika Vladimira Vauhnika, bivšeg jugoslovenskog vojnog atašea u Berlinu.

Tako je otkrivena istina o "Tajanstvenom pukovniku V.", srpskom, jugoslovenskom i britanskom špijunu, koji je iznervirao Hitlera, a oduševljavao đenerala Dražu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Чеда

12.10.2019. 22:19

Хехе, то момчино, ко и војвода Добрњац са швабицом...Да се неко потрудио око Медлин Олбрајт пре '99 ко зна шта би било. :)))

kraja

14.10.2019. 14:02

...iznenada 6. aprila 1941. bez povoda i bez objave rata nemacka je bombardovala glavni grad jugoslavije......i pored toga sto je doticni to dojavio beogradu poginulo je toliko ljudi, a odbrana uopste nije funkcionisala...???...vreme je da i ja napisem memoare o tome kako nas lazu vec 30 godina da smo dostigli standard jugoslavije iz 70-tih...