NA Galovića poljani, pod Ravnom gorom, u nedelju će biti obeležena 75. godišnjica akcije "Halijard" ("Jedro"), tajne operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili nad Jugoslavijom, a svečanosti će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nemcima pred nosom, operaciju kodnog naziva "Jedro" izveli su četnici pod komandom Draže Mihailovića, narod u selima oko Ravne gore i saveznička avijacija, koja je te pilote evakuisala u Bari, u Italiji, koja je kapitulirala 1943. godine. Ova operacija, poznata i kao "Vazdušni most", smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljski linija u istoriji ratova. Sa jačanjem savezničke bombarderske ofanzive protiv Osovine, sve veći broj vazduhoplovaca ostajao je iza neprijateljskih linija usled prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona.

Pročitajte još - Detalji spasavanja savezničkih pilota

Na stotine meštana radilo je svakodnevno sa volovskim zapregama od proleća 1944. da bi izgradilo aerodrom na Galovića poljani, kod varoši Pranjani. Sve do evakuacije, meštani su krili tih 500 pilota, u ratnoj oskudici deleći sa njima poslednje zalogaje, i strepeći od odmazde Nemaca.

Saveznički piloti pred poletanje za Italiju


- Pravi junaci su Srbi koji su spasavali pilote, obični seljaci