Detalji spasavanja savezničkih pilota

M. RISTOVIĆ

16. 06. 2012. u 20:33

„Novosti“ otkrivaju detalje spasavanja savezničkih pilota: Iz ruku bugarskih vojnika oslobodio pilota Petersona

PoruČnik Mirko Ćirković, 28-godišnji komandant Čegarskog korpusa, stigao je 1942. u svrljiški kraj i vrlo brzo uspeo da stvori vojsku od 1.000 ljudi. Postao je strah i trepet za Bugare, koji su iste godine raspisali poternicu i nagradu za njegovu glavu. Seljaci su pričali da gde se Ćirković pojavi, tu Bugari nos ne smeju da pomole.

Ali, ako su Đirkovića bugarski okupatori zapamtili po zlu, onda su ga američki vojnici zapamtili po dobru. Petog juna 1944. godine teški saveznički bombarder je pogođen, pao je kod Nišave, a piloti i članovi posade uspeli da iskoče iznad samog Niša.

- Sedmorica su pala kod današnje Trgovačke škole, gde se u to vreme nalazila šuma, a Nemci su ih zarobili i sproveli u koncentracioni logor na Crvenom krstu - navodi istoričar iz Niša Aleksandar Dinčić, koji sa Bratislavom Petrovićem iz Bele Palanke priprema knjigu o ovoj temi. - Trojicu je vetar odneo čak u selo Prvu Kutinu. Iz Niša su pojurili Bugari da ih uhvate, ali i četnici na konjima iz Taskovića da ih zaštite.

Dvojica su spasena i čuvana u Tominoj kafani u Prvoj Kutini. Dok su ih predavali gazda Tomi, rečeno mu je: „Čuvaj ih dobro, ako ih Bugari nađu - Ćirković će nas sve pobiti“.

UBILI SE BOMBAMA MIRKO Ćirković nije želeo da se preda novim vlastima. Nečijom izdajom bio je opkoljen, kao i njegov pratilac Desimir Đorđević iz Crnoljevice i komandant 1. niške brigade Slavko Minić-Džagrdan iz Niševca. Poginuo je 8. februara 1945. u zemunici Vlajka Lilića, na mestu zvanom Krajište, u ataru sela Jalovik Izvor, podno Stare planine. Kada su istrošili municiju, četnici su aktivirali bombe da ne bi miliciji pali živi u ruke.

Treći Amerikanac, pilot Peterson, nije bio te sreće. Okupatori su blokirali celo selo i uspeli da ga uhvate. Dva bugarska vojnika vodila su zarobljenog Amerikanca iz sela prema Šestoj karauli (danas naselje „Broj šest“ u Nišu), gde su ih čekali kamioni.

Komandant Ćirković je u međuvremenu stigao u Prvu Kutinu i naredio svojim ljudima da „Amerikanac mora biti oslobođen“. Četnici su krenuli u poteru na konjima, uspeli da stignu bugarske vojnike i bez ispaljenog metka oslobode zarobljenog savezničkog vojnika. Kod Ćirkovića je u to vreme bilo više od 30 vazduhoplovaca. Svi su, kasnije, prebačeni na Ravnu goru.

Zbog spasavanja pilota Petersona, Draža Mihailović je Mirka Ćirkovića unapredio u kapetana prve klase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

zoks

16.06.2012. 20:48

Zalosno je sto mnogi kod nas ne shvataju da je zapad uz pomoc komunizma uspeo u velikoj meri da poljulja pravoslavni osecaj u borbi za slobodu!Zato su i odustali od podrske Cica Drazi na samom kraju rata,jer su im planovi bili da ubiju u nama taj ratnicki,slobodarski,osecaj,osecaj za veru u Boga,porodicu,slavu,slavnu srpsku istoriju,itd..!Ne rade oni planove za 5 godina unapred,nego za najmanje 50 goina! A danas vidimo plodove toga planiranja!Ko vidi.....vidi,a ko ne vidi... njegov je problem!

Sve dodje na svoje

16.06.2012. 20:49

verovatno se nikad u istoriji,kod nijednog starog naroda,nije dogodilo kao kod nas Srba.da jedna sekta bezbožnička,teroristička,uz pomoć rusa prevari i okupira Srbiju,'oslobodi' je od same sebe,i za pedeset godina laže taj isti narod da je to dobro za njega,a prave predstavnike narodne vojske,četnike proglasi za okupatore uzroci su brojni,od gluposti naroda, preko jake organizacije crvenih i propagande do žive sile.kažnjeni smo miloševićem,Kosovom,belom kugom i siromaštvom.

Miomir Maksimcev

16.06.2012. 21:05

Nijedan nema bradu. U filmovima snimanim u koprodukciji Broz - Bulajic svi cetnici su imali brade, ubijali zene i decu i zlostavljali muskarce. Cini se da je nasa istorija falsifikovana ukljucujuci i onaj deo po kojem su se Sloveni doselili u ove krajeve ali niko ne zna da kaze odakle.

zoks

17.06.2012. 05:26

@Miomir Maksimcev - Ruku na srce,bilo je i onih samoproglasenih cetnika koji su bili ostrvljeni od Ravnogorskog pokreta i cinili svakojaka zverstva!Od njih se Cica Draza davno bio odrekao!Jedan od takvih je bio Kosta Pecanac!Sa svojim zverstvima je isao na ruku komunistima,mozda i svesno,a na stetu Ravnogorskog pokreta!

goran VR

17.06.2012. 14:17

@Miomir Maksimcev - Kosta Pecanac? ...Mislis li kad je spalio Bosilegrad i mnoga sela! O ovom se dogadjaju prica jos i danas a gle cuda oni, tamo pored BG granice nisu protiv Kralja cak su i procentualno kao simpatizeri u vecem broju nego mi Srbi!

sl

18.06.2012. 16:02

@Miomir Maksimcev - Četnici nisu nosili bradu zato sto su pripadnici ravnogorskog pokreta već je brada u srpskom narodu simbol zalosti

Vladan

19.06.2012. 07:29

@Miomir Maksimcev - Simbol zalosti za Kraljem sto je proteran tako je ...

monsider

17.06.2012. 12:29

jos jedna demagogija.kako je krenulo uskoro ce cetnici biti oslobodioci, i spasitelji.uskoro ce biti objavljeno da su cetnici oslobodili jugoslavijju,beograd

zoks

17.06.2012. 14:26

@monsider - monsider@,posto su Rusi oslobodili Beograd od fasista,onda su ga okupirali tudjini Tito,Kardelj,Pijade,i nasi naivni Srbi komunisti!Ispred ociju vam stoji istina o Cici Drazi i Ravnogorskom pokretu,a vi je ne vidite,ili necete da je vidite,odlucite sami! Probudite se Srbi,vreme vam je !

Vladan

19.06.2012. 07:28

@monsider - Pa da su cetnici pobedili nebi imao lopove na vlasti koji nemogu 2 meseca da se dogovore sta ce ko da pokrade od ovoga malo sto je ostalo danas bi imao kralja gospodine i bio gospodin u svetu .

Pikljon

18.06.2012. 14:07

Sudjenje gospodinu Drazi Mihajlovicu je isto izgledalo kao sadasnje sudjenje srbima u Den Hagu.Titov sud je uvod u ovaj sud.Sa malom razlikom sto je onda proces pratio ceo svet preko radija a srbi nista nisu culi.Sada srbi prate svaki pokret u Den Hagu,a ceo svet to uopste ne zanima.Englezi su molili Tita za milos prema Drazi a sada traze osudu svih srba.A Srbi i dalje drze portret Tita u spavacoj sobi.

Micko

31.05.2013. 13:56

Nisam protiv četnika ali ovaj Ćirković je naredio klanje šest ljudi iz mog sela a bez jasnih dokaza da su saradjivali sa partizanima. Najpre su ih mučili da priznaju a kada nisu dobili nikakve informacije onda su ih poklali na ulici ispred njihovih kuća i ostavili noževe i sekire pored tela. Među njima je bila žena od 37 godina, jedan mladić i četvoro ljudi. Nakon toga Ćirković više nije navraćao u selo i organizovane su straže do kraja rata.