ZAPALjIVO OBRAĆANjE AMFILOHIJA: Optužbe ispred majke svih crkava

M. N.

08. 09. 2019. u 20:53

ЗАПАЉИВО ОБРАЋАЊЕ АМФИЛОХИЈА: Оптужбе испред мајке свих цркава

Foto M. Nićiforović

Mitropolit rekao i da će vlast u Beogradu "izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju", što, kako je naveo, potvrđuje nedavna izjava predsednika Srbije da priznanja Kosova nema bez "kompromisnog rešenja"

VELIKIM narodnim saborom u porti Petrove crkve kod Novog Pazara, najstarije hrišćanske bogomolje na Balkanu i svetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, u nedelju je završeno dvodnevno obeležavanje hiljadu godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije i 800 godina Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte još: SPC obeležava jubilej u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Sveštenstvu i vernom narodu Raške oblasti i KiM najpre se obratio vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije koji je naglasio da je ovo jubilarna godina za srpsku crkvu i srpski narod i da će glavna svečanost početkom oktobra biti održana u manastiru Žiča i Patrijaršiji u Beogradu.

- Crkva svetih apostola Petra i Pavla ovde u Starom Rasu "majka je svih crkava" - naglasio je potom mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Pročitajte još: Jubilej SPC: Crkva je stub opstanka

Mitropolit Amfilohije je rekao i da će vlast u Beogradu "izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju", što, kako je naveo, potvrđuje nedavna izjava predsednika Srbije Vučića da priznanja Kosova nema bez "kompromisnog rešenja".

Mitropolitu Amfilohiju se kasnije tog dana otvorenim pismom obratio Marko Đurić, direktor kancelarije za KiM. On, između ostalog, navodi:

- Vi unapred i tužite i presuđujete i govorite da znate kakva bi bila srpska politika. Izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio! Zar je moguće da sebi dopuštate da maticu srpskog naroda iz koje treba da dođe nova snaga i sloboda za sve Srbe koji je danas nemaju cenite na ovaj način?

Foto M. Nićiforović

Đurić pismo zaključuje ovim rečima:

- Ako Vam je, kao što kažete, i kao što hoću da verujem, Srpstvo milo, i ako su Vam mile naše svetinje na Kosovu i Metohiji, pomozite, poštovani vladiko, a ne odmažite i ne delite, jer i mnogo manje mudri od Vas znaju da se u jeku borbe za ono što nam je najvrednije ne podmeće noga onima koji se svim snagama bore za srpsku stvar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

drugosrbijanska продаја демагогије и магле

08.09.2019. 21:21

Ако неко говори са функције председника и то више пута јавно понови да има нескривену намеру да "нађе компромис и разграничава нас" не у Тирани или Елсебану, већ у Митровици и Копаонику са окупаторима ако му дају "било шта" од свега онога што је и данас и даље очигледно наше (јер да није, да ли би неко нормалан помислио да би слали толике "емисаре, вискоке представнике,конгресмене..." да нам прете и убеђују нас толико да признамо шатро државу"Косово" ), ми треба да верујемо да он то не намерава?

Лазарев Град

08.09.2019. 21:36

Моје лично мишљење је да продајете Србију и српске земље за ситне интересе,Амфилохија пљујете јер говори шта велика већина од нас осећа

Koja D Inn

08.09.2019. 21:59

Vladiko , bavi se duhom naroda Srpskog , a teritorije su drzavotvorne kategorije. Zasto si propustio da izneses tvoje reci kad ste prihvatali naloge da se mora nekima , pa i silom ,dati teritorija.

Miso.Pec

08.09.2019. 22:15

Srbija nikada pod bilo kakvim okolnostima nesme niti metar Kosmetske zemlje priznati kao nezavisno Kosovo.

istina

08.09.2019. 22:25

Svaka cast Amfilohiju, bravo! Rekao je ono sto bi svi pravi srpski patriote rekli a ne da se krije ispod mantije i pita EU sta sme u svojoj kuci raditi. SPC ne zavisi od EU i zapadnih baraba da bi dozvolili da ih ovi ucenjuju.....

Вучко

09.09.2019. 00:45

@Херцегнови ГрадЗлочинац је Тито којем ви дижете споменик