HIRURZI Kliničkog centra Srbije uspešno su izveli još jednu komplikovanu operaciju aneurizme grudno-stomačne aorte. Ovaj svojevrsni poduhvat, koji je trajao čitavih devet sati, svrstava ih među samo šest centara u Evropi gde se rutinski rade ovakve rizične operacije. Pacijentkinja, Slađana Ivanović (38) iz Kusatka kod Smederevske Palanke, kojoj je zbog velikog proširenja na aorti život bio ugrožen, uspešno se oporavlja.

Profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, gde je intervencija urađena, kaže da je operacija aneurizme aorte koja zahvata i grudni i stomačni deo najveći izazov u vaskularnoj hirurgiji:

Pročitajte još - PODVIG SRPSKIH LEKARA: Bebi od 10 dana presađene rožnjače

- Prilikom ove operacije istovremeno moraju da se otvore i grudni koš i trbuh. Potom

se pacijent priključuje na mašinu za vantelesni krvotok, koja zamenjuje srce i pluća. Zatim se levo plućno krilo privremeno isključuje iz funkcije. Tek tada se sanira aneurizma ugradnjom veštačkog krvnog suda, a onda se u njega ugrađuju arterije koje snabdevaju krvlju noge, jetru, slezinu, creva, bubrege i kičmenu moždinu. Ovakve operacije rade se samo još u Londonu, Parizu, Milanu, Padovi i Mastrihtu. Do sada smo u našoj ustanovi uradili više od 350 ovih zahvata, a odnedavno nam, osim pacijenata iz Crne Gore, na intervenciju upućuju i pacijente iz Hrvatske.

Pročitajte još - NOVI USPEH STRUČNjAKA: Uklonili tumor sa kičme

Tim medicinara koji je izveo ovu zahtevnu operaciju brojao je skoro 15 ljudi. Doktorke anasteziolozi su Biljana Barišić i Milica Vještica Mrdak, transfuziolog dr Tina Novaković i perfuzer dr Nenad Radosavljević. Hiruršku ekipu, dr Pericu Zlatanovića, dr Petra Mutavdžića i dr Marka Dragaša i instrumentarku Milicu Šešu predvodio je docent dr Nikola Ilić.

- Cilj ove operacije je da pacijentu saniramo životno ugrožavajuće proširenje na

aorti, ali da istovremeno ne ugrozimo druge vitalne organe - kaže dr Ilić. - To je ogroman izazov jer je rizik veliki. Pacijent može da ostane nepokretan ili da mu tokom intervencije otkaže neki od organa.

Da sa njenim zdravljem nešto nije u redu Slađana Ivanović posumnjala je više puta,ali je prelomno bilo kada je pomislila da ima problema sa bubrezima i stalno se osećala umorno.

- Prvi put za mojih 38 godina uradila sam ultrazvučni snimak stomaka i tako su mi otkrili proširenje - priča Slađana. - Hitno su me uputili za Beograd i primili me bez zakazivanja. Kada mi je predočeno kakvi su rizici, uplašila sam se, najviše da ne ostanem nepokretna. Na sreću, sve se završilo dobro i očekujem da ću već sledeće nedelje biti kod kuće.


PRODUŽILI TRI ŽIVOTA

LEKARI Kliničkog centra Srbije i Dečje bolnice u Tiršovoj ove nedelje uradili su i tri transplantacije organa. Donor je bila petnaestogodišnja tinejdžerka K. M. iz Kraljeva, koja je pre tri dana preminula od zadobijenih povreda. Jetru stradale devojčice dobio je dvadesetšestogodišnji mladić, dok su bubrezi transplantirani mladiću od 25 godina i dečaku od 16 godina. Sva tri pacijenta su zasad stabilno i lekari se nadaju njihovom oporavku.