MILIJARDA EVRA ZA BOLjE LEČENjE: U narednim godina opremanje 100 zdravstvenih ustanova

B. Radivojević

17. 08. 2019. u 15:02

МИЛИЈАРДА ЕВРА ЗА БОЉЕ ЛЕЧЕЊЕ: У наредним година опремање 100 здравствених установа

Napreduju radovi na novoj zgradi KCS / Foto Tanjug

Projektom će biti obuhvaćene institucije od domova zdravlja do kliničkih centara, u svim delovima Srbije. Uskoro novo krilo "Tiršove" i tri odeljenja KBC Zemun

U OBNOVU i opremanje zdravstvenih ustanova, koji bi trebalo da se završe u naredene četiri godine, biće uloženo čak milijardu evra, saznaju "Novosti" u Kancelariji za javna ulaganja. Direktor Kancelarije Marko Blagojević otkriva da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova: od domova zdravlja do kliničkih centara, u svim delovima Srbije. U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.

Pročitajte još:Vakcina protiv gripa bolja i duplo skuplja

U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Blagojević kaže da je samo ova građevinska investicija, ne računajući medicinsku opremu, premašila tri miliona evra.

- U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici "Mataruška banja" radovi su u toku - objašnjava Blagojević. - Radi se kompletna rekonstrukcija, i sada smo svuda u prvoj fazi. Ona, recimo, u Gornjem Milanovcu podrazumeva spoljne radove na fasadi, zamenu stolarije i krova, a u Leskovcu i Loznici kompletnu rekonstrukciju pojedinih zgrada u bolničkim kompleksima.

Raspisane su javne nabavke za obnovu bolnica u Prokuplju, Smederevu i Surdulici, a uskoro bi trebalo da počnu i nabavke za bolnice u Aranđelovcu i Vrbasu, za Institut za javno zdravlje u Kraljevu, Dom zdravlja Novi Sad, u koji će biti uloženo čak sedam miliona evra, i valjevski dom zdravlja, za koji je vrednost investicije tri miliona evra.

Pročitajte još: Ko ima pravo na banjsko lečenje?

- Vodilo se računa da se zdravstveni kapaciteti ravnomerno razvijaju u celoj Srbiji - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu zdravlja. - Nije nam ideja da stvaramo elitističke bolnice, nego da svim stanovnicima, bez obzira na to gde žive, obezbedimo jednako lečenje.

Marko Blagojević objašnjava da je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 opštih bolnica.

- U svim ustanovama koje su u ovom projektu "idemo" na potpunu rekonstrukciju. Nećemo da "krpimo rupe", pa da se za nekoliko meseci suočimo sa istim problemom. Ako prokišnjava krov, uradićemo novi. Posla ima da nismo ni bili svesni koliko. Inženjeri Kancelarije za javna ulaganja su stalno na terenu, procenjuje se opšte stanje objekata i opreme. U mnogim ustanovama lično sam se uverio da su toliko stare i oronule da se samo zahvaljujući ogromnom trudu zaposlenih održavaju u prihvatljivom stanju.

Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već uveliko radi na izgradnji jedne od dve kule.

Nove sobe u "Tiršovoj"


- Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. godine i Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" - kaže Blagojević. - U Urgentnom centru, na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje, u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente, radovi se nastavljaju. Radi se jedno krilo iznutra i dogradnja prijemnog dela. To će duže da traje, jer UC mora nesmetano da radi.

Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata.

- Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC "Dr Dragiša Mišović". I za Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati.


PASULj I KOŠULjA ZA MINISTRA

DVA i po meseca pre roka, u KCS su završeni grubi radovi na izgradnji nove zgrade, što je, po građevinskim običajima, u petak proslavljeno uz vojnički pasulj sa kobasicom. Za trpezu na ploči kule, sa radnicima je seo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kojeg su građevinci darivali košuljom.

U novu zgradu sa 12 spratova biće smešteni Urgentni centar, 20 operacionih sala, 300 bolesničkih kreveta, 150 kreveta intenzivne nege, odeljenja za angiografiju i nuklearnu medicinu i laboratorija. Predstoji rekonstrukcija postojeće kule, a planirani rok za kompletan završetak radova u KCS je 6. avgust 2021. godine.

Ministar Lončar podsetio je da je završen KC Niš, ali i da uskoro počinju radovi na rekonstrukciji KC Vojvodina i KC Kragujevac:

- To je nova dimenzija Srbije. Obećali smo to građanima, pacijentima i ljudima koji rade u zdravstvu, i to ostvarujemo. Imaćemo potpuno nova četiri klinička centra.

Marko Blagojević


OBEZBEĐEN NOVAC ZA RADOVE

NOVAC za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju "Tiršove dva", 430 miliona evra za KCS...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Kiril

17.08.2019. 16:29

juce vest - preminulo dete jer nema lekara, kola... danas odmah vest - ulaganje u zdravstvo od milijardu evra MILIJARDU EVRA

Svetlana Momčilović

22.08.2019. 07:47

Pošto je toliko uloženo u obnovu i izgradnju infrastrukture U Zdravstvu Treba da se na pojedinim Mestima kao što su :"Hirurgija u Celini. Interna medicina. kao i druge treba primati "Stručniji" kadar koji će na svoj poziv zdravstvenog radnika gledati ozbiljnije A ne samo površno rutinski Da bi bilo manje Drastičnih posledica po pacijenta.