Ko ima pravo na banjsko lečenje?

A. Mikata

15. 08. 2019. u 15:43

Ко има право на бањско лечење?

Depositphotos

Više od 30.000 teško obolelih pacijenata u rehabilitacionim centrima, ali na besplatno lečenje mogu da računaju samo najteži bolesnici

OKO 30.000 pacijenata godišnje u Srbiji ode na oporavak na banjsko lečenje, ali na ovakav vid besplatnog lečenja mogu da računaju samo najteži bolesnici.

Lekari opšte prakse rado i veoma često svojim pacijentima preporučuju banjski oporavak, ali u neki rehabilitacioni centar besplatno mogu da odu samo najteži bolesnici i to, najčešće, posle operacije. Tačnije, jedini izuzetak su dijabetičari koji imaju pravo da jednom u pet godina odu na oporavak u Vrnjačku Banju. Istina, svake godine može da ode i šećeraš koji četiri puta dnevno koristi insulin, pa im u "Merkuru" poprave opšte stanje, a nutricionisti ih obuče kako da se pravilno hrane. Pravo da, praktično, uvek odu u banju imaju i deca gojazna ili obolela od visokog šećera.

Ostali bolesnici na besplatnu banju mogu da računaju samo ukoliko dođu u teško zdravstveno stanje ili posle operacije. Još konkretnije - banjsko lečenje može da se dobije samo za šest bolesti. To su: neurološka oboljenja (ali ne Parkinsonova bolest), bolesti srca i krvnih sudova, neka reumatska oboljenja, oboljenja respiratornog sistema, endokrinološka (dijabetes), povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Međutim, i ovi bolesnici mogu da računaju na banju samo ukoliko njihove druge bolesti nisu kontraindikovane. Recimo, banjsko lečenje ne može da dobije ni pod kojim uslovima osoba koja je psihotična, ima epi-napade, bolesti zavisnosti, akutna infektivna oboljenja, tuberkolozu, emboliju pluća, akutan reumatizam i, naravno, trudnice.

- Svaki lekar opšte prakse hroničnom bolesniku može da preporuči banjsko lečenje, ali može da ode samo onaj kome to odobri komisija - kažu u RFZO.

Na besplatno banjsko lečenje se, najčešće, odlazi pravo iz bolnice posle teške operacije kičme, ekstremiteta ili kuka, kao i posle šloga i srčanog udara, dijabetičari ili oboleli od teškog oblika psorijaze.

Procedura je, obično, sledeća: uz otpusnu listu dobija se preporuka da se lečenje nastavi u banji, komisija RFZO to odobri i pacijent pravo iz bolnice odlazi u lečilište. Međutim, ukoliko se dogodi da je čovek operisao kičmu i ortoped preporuči banjski oporavak, a uporedo ima i parkinsonovu bolest za koju i neurolog preporučuje banju - ovaj čovek neće otići u rehabilitacioni centar, nego kući. Jer, oboleli od Parkinsonove bolesti nemaju pravo na banju.

Dakle, svi koji su dobili preporuku lekara opšte prakse za banjsko lečenje treba da odu na pregled kod dvoje specijalista i da sa ovom dokumentacijom podnesu molbu komisiji RFZO. Ukoliko komisija odobri banjsko lečenje, spisak će biti poslat odgovarajućoj banji koja će pacijenta pozvati.

PROČITAJTE JOŠ - U četvrtak ističe rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu

Treba imati u vidu da pacijenti ne mogu da biraju banju u koju će ići na oporavak, jer mogu da odu samo u onu u kojoj se leči konkretna bolest i nalazi se na teritoriji na kojoj stanuje bolesnik. Fond PIO jednom godišnje šalje oko 35.000 korisnika na oporavak, ali je rok za prijavljivanje bio do 12. juna. Fond PIO je potpisao ugovor sa 24 banje o beneficiranom oporavku na rate, pa je to još jedna mogućnost da se ode na lečenje.

MESEC DANA OPORAVKA

OKO 30.000 pacijenata (neki su otišli više puta) boravilo je besplatno u banjama Srbije, a ostali su od 30 do 60 dana. Prosek oporavka je 25 dana, a komisija je na licu mesta u 45 odsto slučajeva produžila trajanje lečenja koje je preporučila komisija RFZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dačo

15.08.2019. 16:36

Па ваљда болесни имају право на лечење,а Бање су и за здраве људе наравно о свом трошку

zdravlje nema cenu

15.08.2019. 17:46

@Dačo - svi znamo za koristi od banja ali cene su astronomske kada hocete o svom trošku a o trošku države ko dobije to je onda tek užas tamo gde šalju te bolesne o trošku države bolji su bili logori ko je bio zna o cemu pišem tako da kod nas su banje jednom recju mucilišta za one ko hoce da plate preskupo a za one o troškzu države nehumano I necovecno sesmeštaju a iako platite nije opet sve kako valja platio tašti papreno u seltersu dvokrevetna soba stavili joj nepokretnu cimerku koja stalno nešto

vera

14.12.2019. 13:12

Konkrtno imam prelom karlicnog prstena na levoj strani, Dijagnoza S32.5 - Fractura ossis pubis (Fractura ossis pubis ramus superior et inferior i.sin).Po preporuci lekara ortopeda predlozena je rahabilitacija u Niskoj Banji. Komisija nije odobrila banju jer po pravilniku priznaje se prelom oba prstena.Ja koja sam 38 god.odvajali u zdrav.fond.nemam pravo sa svojim parama da se lecim.Ljudi probudite se! Niko nema prava da raspolaze nasim sredstvima jer smo mi godinama izdvajali za stare dane SRAMA

Nina

10.02.2020. 14:19

Operisala sam prednje ukrstene ligamente pre par dana.Na otpustnoj listi mi je napisana preporuka za banju. Predali smo papire al komisija me je odbila kazu da ta poeracija ne obuhvatabanjsko lečenje. Moze li mi neko objasniti zasto?!