Popović i Bocan-Harčenko o saradnji u oblasti inovacija

Tanjug

31. 07. 2019. u 17:07

Поповић и Боцан-Харченко о сарадњи у области иновација

Aleksandar Bocan Harčenko i Nenad Popović
Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ukazano je da Srbija i Rusija intenzivno razvijaju saradnju u oblasti inovacija, a to pokazuje više od 10 bilateralnih sporazuma, koji su, za manje od dve godine, u ovoj oblasti potpisale dve zemlje
Inovacije i digitalna ekonomija dobijaju novu ulogu i perspektivu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje i u toj oblasti postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje između Srbije i Rusije u budućnosti, ocenjeno je danas na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka.

Ukazano je da Srbija i Rusija intenzivno razvijaju saradnju u oblasti inovacija, a to pokazuje više od 10 bilateralnih sporazuma, koji su, za manje od dve godine, u ovoj oblasti potpisale dve zemlje.

Popović je istakao da srpska i ruska nacija imaju jedne od najtalentovanijih inženjera na svetu.

„Budućnost ekonomskog razvoja je u veštačkoj inteligenciji, robotici, digitalizaciji industrije. Srbija i Rusija imaju znanje i talenat da budu lideri ovih procesa u Evropi“, rekao je Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao da će Srbija i Rusija u budućnosti raditi još intenzivnije na sprovođenju bilateralnih sporazuma u oblasti inovacija, koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije, Vladimira Putina, Srbiji.

Popović je istakao da predsednici dve zemlje, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, pružaju snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i novih tehnologija, što je, prema njegovim rečima, odlika „državnika sa vizijom“.

Pročitajte još - Harčenko predao akreditive: Putin pozvao Vučića na obeležavanje Dana pobede


Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija spremna da razvija saradnju sa Srbijom u svim oblastima od obostranog interesa za dve zemlje, sa posebnim akcentom na oblast inovacija i digitalne ekonomije.

On je istakao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u zaštiti njenih ključnih državnih i nacionalnih interesa.

Ministar Popović se zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova.

Popović je istakao da je Srbija vojno neutralna država i da nikada neće postati član NATO, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije