HODNICI I KANCELARIJE KAO DEKOR IZ HOROR FILMOVA: Prvi osnovni sud paralisan zbog poplave (FOTO)

E.V.N.

13. 07. 2019. u 20:02

ХОДНИЦИ И КАНЦЕЛАРИЈЕ КАО ДЕКОР ИЗ ХОРОР ФИЛМОВА: Први основни суд паралисан због поплаве (ФОТО)

Ukupna materijalna šteta još nije izračunata,Foto Privatna arhiva

Pred njim se vode svi postupci u kojima je tužena država. Voda je ušla u pisarnicu i arhiv, a sumnja se da je stradao i deo predmeta

HODNICI i kancelarije Prvog osnovnog suda, najvećeg u zemlji, liče na dekor iz horor filmova. Zgrada bivšeg "Aeroinženjeringa" u Novom Beogradu poplavljena je već mesec dana. Ova, naizgled banalna, okolnost preti da na duži rok blokira više od 300.000 sporova u građanskoj i izvršnoj materiji. Posebno zabrinjava činjenica da je nemali deo ovih postupaka čine tužbe građana i firmi protiv Srbije, kao i države protiv privatnih lica.

Voda je zahvatila, osim pisarnice, i arhiv, a stradali su sajt suda, sudnice, hodnici, podrumi, ploče i kablovi vise sa plafona... Ročišta se odlažu, troškovi gomilaju, a sudije koje moraju da završavaju presude u hitnim predmetima mole kolege krivičare, smeštene u posebnoj zgradi, da im na sat-dva ustupe stolice i kompjutere.

Po advokatskim krugovima pronele su se glasine da su nakvašeni i takozvani "živi predmeti", koji će se sušiti bar do septembra, ali je uprava suda ovo negirala.

Pročitajte još - POSLEDICE POPLAVA: Prvo pomoć za oštećene kuće

Materijalnu štetu, po rečima portparola suda Bojane Stanković još nisu stigli da izračunaju, a koliku ukupnu štetu trpe pre svega građani, najbolje pokazuje podatak da sudije koje postupaju u sudskim odeljenjima u oštećenoj zgradi u radu imaju 61.524 predmeta, od kojih 25.000 u parničnoj materiji!

- Do poplave je došlo usled prodora kišne kanalizacije u suteren i prizemlje zgrade, zbog čega je iz bezbednosnih razloga isključena struja. Ne možemo još utvrditi ni tačan broj odloženih ročišta. Predmeti su skladišteni tako da nisu oštećeni, niti uništeni - kaže Bojana Stanković.

Ona dodaje da će se posle sušenja zgrade znati i da li postoje oštećenja i kolika na električnoj računarskoj opremi i mreži, kao i serveru koji se koristi za AVP (program za automatsko vođenje predmeta).

- Uprava Prvog osnovnog suda na čelu sa predsednikom preduzima sve mere kako bi se obezbedilo dalje funkcionisanje suda na što efikasniji način - zaključuje Stanković.

RADOVI DO AVGUSTA

PRVI sud oglasio se krajem juna saopštenjem da se završetak radova očekuje do 1. jula, pa je rok pomeren za 15. jul, a sada se nezvanično pominje tek 29.

NA ŠALTERE U DRUGI I TREĆI SUD

IZDAVANjE uverenja iz nadležnosti Prvog suda, osim uverenja o lišenju poslovne sposobnosti (koja se privremeno ne izdaju), vrši se pred Drugim i Trećim osnovnim sudom. Pismena se predaju u Bulevaru Zorana Đinđića, a međunarodna overa dokumenata apostil i puna legalizacija javnih isprava je u Trećem sudu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)