Kakvo je interesovanje za privatne predškolske ustanove

petak, 12. 07. 2019. u 13:00

Какво је интересовање за приватне предшколске установе

Free Images Pixabay

U poslednjih nekoliko godina otvorio se veliki broj privatnih predškolskih ustanova. Od kada je uveden sistem subvencionisanog upisivanja dece privatni vrtici su u žiži interesovanja roditelja
U poslednjih nekoliko godina otvorio se veliki broj privatnih predškolskih ustanova. Od kada je uveden sistem subvencionisanog upisivanja dece privatni vrtići su u žiži interesovanja roditelja.

Pre 2015. godine postojao je gorući problem nedostatka mesta u državnim vrtićima. Mnogi roditelji tada nisu mogli da upišu dete čak iako su oboje bili zaposleni. Međutim, uvođenjem sistema subvencija, roditeljima je omogućeno da upišu dete i u privatni vrtić ukoliko u državnom nije bilo dovoljno mesta, a da pri tom grad refundira do 80% ekonomske cene (tj. oko 22.000 dinara).

Usled ovoga, danas mnogo veći procenat dece pohađa predškolske ustanove u odnosu na situaciju od pre šest, sedam godina. Vrtići nisu samo mesta za čuvanje dece dok roditelji obavljaju poslovne obaveze, već su to vaspitnoobrazovne ustanove. Predškolsko obrazovanje najmlađih od velike je važnosti kako bi se socijalizovali i adekvatno pripremili za dalje školovanje.

Ako poredimo cene privatnih i državnih vrtića, one su se u mnogim slučajevima izjednačile zahvaljujući sistemu subvencionisanog upisa. Razlika se oseti jedino u slučajevima ako dete izostaje iz vrtića više dana u toku meseca, pošto se tada umanjuje refundirani iznos, pa ispada da je za roditelje privatni vrtić skuplji ako dete više izostaje.

Čak su se neki vrtići odlučili da ne opterećuju dodatno finansijski roditelje i istakli su fiksnu minimalnu cenu koja ne zavisi od refundacije i jednaka je kao cena u državnoj ustanovi. Roditelji su veoma zainteresovani za uslove i ponudu u privatnim predškolskim ustanovama. Počevši od bolje opremljenosti, preko rada u malim grupama i savremenih programa, ono što možete da očekujete u ovim predškolskim ustanovama je težnja da se nametnu kvalitetom u odnosu na jaku konkurenciju.

Kako bi najbrže pronašli sve privatne vrtiće na jednom mestu pogledajte najažurniji spisak na sajtu Portal Srbija sa detaljnim prezentacijama i fotografijama svih predškolskih ustanova.


U Beogradu je otvoreno preko 350 privatnih predškolskih ustanova. Bez obzira na to još uvek postoji procenat dece koja ne idu u vrtić. Razlozi ne leže u tome zato što nema dovoljno mesta, već je to opredeljenje porodice. Dinamika otvaranje novih vrtića se znatno usporila ove godine, ali ne zato što je interesovanje opalo, nego zato što su znatno pooštreni propisi.

Preduslovi koje treba ispuniti da bi neko otvorio privatnu predškolsku ustanovu i dobio neophodnu akreditaciju sada su složeniji a tiču se pre svega bezbednosti i komfora dece. To su, između ostalog, striktniji propisi u vezi sa zaštitom od požara, zatim dostupnost zelenih površina radi boravka dece na svežem vazduhu.

Tako, na primer, vrtić će morati da poseduje sopstveno dvorište koje treba da bude uređeno tako da zadovoljava bezbednosne kriterijume i da bude adekvatne površine kako bi deca u njemu mogla da borave u toku dana i sprovode razne aktivnosti. Jedino u slučajevima kada ovaj uslov nije moguće zadovoljiti, ako su delovi grada u kojima su stambene zgrade – tada je neophodno da park i igralište budu u neposrednoj blizini objekta vrtića.

Iskustva iz prethodnih godina se prenose i konstantno se radi na tome da se pravilnici osavremenjuju i unapređuju, kao i da propisi budu takvi da se obezbedi maksimalna sigurnost, ali i adekvatni uslovi za rad sa decom.

Dolaskom novih generacija, interesovanje roditelja za privatne vrtiće ne jenjava, štaviše ono je u porastu. Jedan od aspekata koji je roditeljima veoma zanimljiv je i sprovođenje tzv „vannastavnih“ aktivnosti u toku boravka u vrtiću, a da pri tom sve bude uračunato u cenu.

Mnogi u okviru redovnog programa nude časove stranog jezika, sporta, plesa umetničke radionice - a da za to nije potrebna doplata. Deca i roditelji su u kasnim popodnevnim i večernjim satima slobodni jer ne moraju dodatno pohađati razne aktivnosti. Čak se savetuje da treba da se odmore i da je to što dobijaju u vrtiću sasvim dovoljno za njihov uzrast.

Individualni pristup svakom detetu i rad u malim grupama, koje su optimalne veličine za taj uzrast, takođe su jedan od razloga zašto roditelju biraju privatne vrtiće. Na taj način više vremena i veća pažnja će biti posvećena svakom detetu, a i u sezoni prehlada i gripa donekle se umanjuje mogućnost razboljevanja kada je kolektiv manji.


Naravno, kada su zadovoljeni svi bezbednosni uslovi, jedna od najvažnijih stvari je ko su osobe koje direktno rade sa decom. Da li su dovoljno stručne i da li posvećeno i predano rade svoj posao? Kada je reč o vaspitačima i u državni i u privatnim predškolskim ustanovama imamo sjajnih primera koji demonstriraju kako to izgleda kad je neko kreativna i kad voli posao koji radi.

I u jednima i u drugima postoji stroga i kontrola i selekcija, s tim što su privatni vrtići privatne firme kojima od toga ko za njih radi, između ostalog, zavisi i dalji opstanak.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije