HITAN APEL POVODOM TEŠKE SITUACIJE NA KiM: Molba eparhijama SPC i Crvenom krstu za prikupljanje pomoći

D. Zečević

utorak, 02. 07. 2019. u 13:35

ХИТАН АПЕЛ ПОВОДОМ ТЕШКЕ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ: Молба епархијама СПЦ и Црвеном крсту за прикупљање помоћи

Foto D. Zečević

Takođe iz Eparhije očekuju i da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rešenja

Povodom teške humanitarne situacije na severu Kosova i Metohije, izazvane odlukom kosovskih institucija da nametnu taksu od 100 osto na robu iz centralne Srbije, kao i drugim restriktivnim merama Prištine, Eparhija Raško-prizrenska uputila je hitan apel svim Eparhijama SPC i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo.

Naime, iz eparhije ističu da je uvođenjem pomenutih taksi, protivno svim pravilima organizacije CEFTA, srpskom stanovništvu na KiM nametnut jaram jer se do sada većinom snabdevalo robom iz centralne Srbije po pristupačnijim cenama.

-Diskriminacija robe po poreklu, koja nas podseća na najmračnija vremena evropske istorije, predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava. Zajedno sa akcijom demonstrativnog paljenja i uništavanja srpske robe pre nekoliko meseci, izazvano je višestruko pogoršanje međuetničkih odnosa i bezbednosti na celom prostoru KiM sa nesagledivim posledicama-navodi se u saopštenju eparhije raško- prizrenske i dodaje da situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva niti skupljom robom sa juga Kosova niti da robu u manjim količinama kuupuje izvan Pokrajine.Nastavak ove neodržive situacije prema navodima eparhije raško-prizrenske,uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je, kako se dodaje,očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce.

Čak je, kako dalje ističu u eparhijskom saopštenju, i famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava.Istovremeno, uz apel za pomoć eparhija je saopštila da će na dva punkta na severu, kod crkve svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici i manastiru Banjska u opštini Zvečan dostaviti humanitarne pakete iz Narodnih kuhinja u kosovskom pomoravlju iz kijih se hrani oko 2000 socijalno ugroženih lica.

Pročitajte još - KAMIONI SA NAMIRNICAMA OPET U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE: Albansku robu niko ne kupuje (FOTO + VIDEO)

-Očekujemo da će se na ovaj naš humanitarni apel brzo odazvati naše Eparhije i humanitarne organizacije, posebno i Crveni krst, kako u zemlji, tako i u inostranstvu i da će humanitarna roba biti u narednim danima i nedeljama dopremana na KiM-ističu iz eparhije raško-prizrenske uz napomenu da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već da je reakcija Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom, posebno našim vernim narodom na severu Kosova i Metohije, koje se restriktivnim merama lišava osnovnih sloboda i prava. Takođe iz Eparhije očekuju i da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo normalan život koji sada nije moguć.

PODRŠKA

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je u utorak liturgiju u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i time pružio molitvenu podršku vernom narodu na ovom prostoru. U razgovoru sa sveštenstvom i vernicima Vladika se upoznao sa najnovijom humanitarnom situacijom, koja po svedočenju vernika nije bila gora još od vremena rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)