Povodom 70 godina preduzeća "Jugoimport-SDPR", u Nikincima je za vojni vrh i brojne inostrane delegacije koje su posetile međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2019“, upriličen prikaz sa bojevim gađanjem.

PROČITAJTE JOŠ: SAJAM NAORUŽANjA "PARTNER 2019": Prvi Erbasov helikopter predat Srbiji


Prikaz, kome je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, bio je prilika za promociju sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvojnog i proizvodnog programa ovog preduzeća, ali i VTI-a i Odbrambene industrije Srbije, o kojima je govorio predstavnik „Jugoimport-SDPR“ Aleksandar Lijaković.

Komandant prikaza bio je direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naletima trenažnog aviona „lasta“ otpočeo je prikaz, nakon čega su usledili borbeni zaokreti i poniranja aviona G-4 i raketiranje stacionarnog cilja navođenim raketnim zrnima 128mm M15 što je nova verzija poznate „munje“.

Simulacijom taktičke situacije napada terorista u urbanom području pripadnici SAJ-a demonstrirali su gađanje pištoljem CZ999 i puškom pumparicom.

Gosti su mogli da se uvere i u performanse besposadnog vozila „miloš“ i oklopnog vozila „lazar-3“, iz kojih su gađani različiti ciljevi daljinski upravljanim borbenim stanicama sa mitraljezima.

Bojevim gađanjem svoju snagu je demonstrirala i samohodni top-haubica 155 mm NORA B52.

U širokoj lepezi prikazanog naoružanja i vojne opreme našli su se avion „sova“, artiljerijski PVO sistem PASARS, rakete „maljutka“ 2f i 2T5, modularne puške u kalibru 6.5mm sa optičkim i video nosanom, nove snajperske puške, različita municija i sistemi naoružanja vatrene podrške...

Preduzeće "Jugoimport-SDPR" orijentisano je pre svega na razvoj i proizvodnju složenih borbenih sistema, integraciju nastupa i promocije odbrambene industrije Srbije na svetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, kao i opremanja Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova složenim naoružanjem iz uvoza ali i iz sopstvene proizvodnje, što ujedno čini "Jugoimport-SDPR" liderom u oblasti naoružanja i vojne opreme u regionu i respektabilnim učesnikom na svetskom tržištu.