Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Rusiji, sastao se u utorak sa visokim predstavnikom Kine i sekretarom Komiteta za politička i pravna pitanja Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Guo Šengkunom.

Stefanović i Šengkun ocenili su, tokom bilateralnog susreta, da je saradnja dveju zemalja u oblasti bezbednosti dobra, posebno u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima, organizovanog kriminala i terorizma.

Ministar i sekretar Komiteta, koji se bavi pitanjima bezbednosti, razgovarali su i o konkretnim koracima u daljem unapređenju ove saradnje, počev od zajedničkih obuka specijalnih jedinica i produbljivanja saradnje između Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Narodnog univerziteta javne bezbednosti u Pekingu, stoji u saopštenju policije.

Pročitajte još - STEFANOVIĆ SA AMERIČKIM KOLEGOM: Zajedno protiv terorizma

Oni su takođe izrazili zadovoljstvo zbog planiranog uspostavljanja zajedničkih policijskih patrola u Beogradu, povodom čega je Stefanović nedavno potpisao Memorandum o razumevanju između dva ministarstva sa ministrom javne bezbednosti Kine Džao Kedžijem.

Ministar Stefanović je u razgovoru sa Šengkunom i ovom prilikom izrazio zahvalnost Kini zbog principijelnog stava o nepriznavanju takozvanog Kosova i principijelnoj podršci Srbiji u njenom protivljenju prijema takozvanog Kosova u Interpol.

Šengkun je istakao da Kina ostaje čvrsto pri svom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i protivljenju njegovom ulasku u Interpol.

Stefanović boravi u poseti Rusiji, gde će u gradu Ufa prisustvovati 10. Međunarodnom skupu visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti.