Mnogim penzionerima se ukida eko-taksa

Aleksandra Vasić

06. 05. 2019. u 19:02

Uvodi se novi princip naplate naknade za zaštitu životne sredine, na udaru svi koji rade zastarelim tehnologijama

Многим пензионерима се укида еко-такса

Foto N. Skenderija

UBUDUĆE će od plaćanja obavezne ekološke takse biti izuzeti nezaposlena lica, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina, navodi se u nedavno usvojenoj uredbi koju je donela Vlada Srbije. Druga novina je da će se naplata vršiti prema emitovanom zagađenju, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

Sve do sada, ekološka taksa naplaćivana je po kvadratnom metru stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda. To je stvaralo probleme privrednicima, pravilo velike razlike u naplati i ostavljalo prostor za različite vrste zloupotrebe.

- Ubuduće, taksa će biti naplaćena isključivo prema obimu zagađenja vode, vazduha ili tla. To znači, ako zagađujemo, platićemo, ako ne zagađujemo, nećemo platiti - kaže za "Novosti" Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Naknada za zagađenje životne sredine biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima. Drugu naknadu, koja je propisana za zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika, platiće i građani koji zagađuju životnu sredinu.

- Na listi platiša biće i firme koje prevoze naftne derivate i opasne industrijske materije. Uredbom su obuhvaćeni i proizvođači opasnog otpada, kao i oni koji ga odlažu - kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata, koju će obavljati gradovi i opštine. Svi prihodi biće uplaćeni u njihove budžete.


- Uz Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i Agenciju za zaštitu životne sredine, biće angažovano i više ekoloških ispektora na lokalu. Računa se da će se primenom udvostručiti prihodi po tom osnovu. Biće povećana izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije - navode iz agencije.

Novo pravilo najviše će uticati na prozvođače koji posao obavljaju zastarelim tehnologijama. Na ovaj način uvodi se poštovanje principa "zagađivač plaća", koji se nekoliko decenija primenjuje u EU.

TONE OTPADA STIŽU NAM IZ RUMUNIJE

ISTOVREMENO sa najavom o subvencijama za reciklažu otpada i ulaganjem u postrojenja za preradu otpada, povišen vodostaj doneo je tone smeća u reku Tamiš iz susedne Rumunije. Porastom vodostaja ove reke, došlo je do pokretanja i bujice đubreta, koje je voda povukla sa nepoznatih mesta, deponija i obala iz susedne države.

- Nažalost, ne postoje mere kojima možemo da utičemo na način odlaganja otpada u drugim državama - kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema poslednjim informacijama, brana u Tomaševcu je otvorena, zbog čega je sadržaj nastavio da pluta rekom. Stanovnici su mogli da vide plastični otpad, džakove i ostatke uginulih životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

vazduha vazduha molim

06.05.2019. 19:58

za ne poverovati sns ce uvesti I brojac uzdisaja vazduha I to ce naplacivati sada uvode ekološku tajksu penzionerima I na gasove iz stomaka namnožilo se sns umišljenih šarlatana I hiljade promašaja koje sada treba finasiski pokriti I tu je taksa na gasove iz stomaka rešenje sns strucnjaka

Rasko

06.05.2019. 22:44

@Tarabic - Prislino otimaji kao za cistiju drzavu, da mi neki debeli vo imao da pred kamerama sa tvojim parama ponizava ljude i kaze 5000 za gospodju. Drugi da voda 500 autobusa punih ljudi mesecima po Srbiji.

Borsa

06.05.2019. 20:42

@ - Nije ovo dobro ukidate taksu onima koji najviše zagadjuju-ja ne mogu da odem do prodavnice od penzionerskih šlajmarica-sve ispljuju trotoar-a eto pitanje i za doktore:kako ih lečite kad sve ispljuvaše ulice ;-)

Motkom

06.05.2019. 22:34

sta znaci mnogim penzionerima? ko to deli penzionere? el ste im malo do sada uzeli?