SRPSKE ZGRADE IDU NA DOBOŠ: Na tenderu u Hrvatskoj nekretnine vredne milijarde evra

V. C. S.

subota, 13. 04. 2019. u 22:02

СРПСКЕ ЗГРАДЕ ИДУ НА ДОБОШ: На тендеру у Хрватској некретнине вредне милијарде евра

Foto Udruženje "Oduzeta imovina" Nekretnina Jugobanke na Jadranu

Država Hrvatska objavila novi tender za zakup naših i bosanskih odmarališta. Nekretnine vredne dve milijarde evra 180 firmi potražuje 18 godina

SEDAM odmarališta koja su nekada pripadala srpskim i preduzećima iz BiH našlo se na tenderu po novom hrvatskom zakonu o upravljanju državnom imovinom. Ona će biti data u zakup na 30 godina, sa naknadnom mogućnošću otkupa, uprkos tome što su za mnoge od ovih nekretnina i dalje u toku sudski postupci.

Pročitajte još: Najviše srpske imovine prijavljeno u Hrvatskoj

Reč je o bivšem srpskom odmaralištu "Građevinari", u Gradcu, zatim dva odmarališta na ostrvu Ugljan, od kojih je jedno bilo srpsko, a drugo vlasništvo BiH, kao i u Dubrovniku, Lukoranu, Živogošću, Bristu i neizgrađenom zemljištu od 1.824 kvadrata u Sućuraju, na Hvaru. Rok za podnošenje ponuda za trodecenijski zakup ističe 16. aprila.

Pročitajte još: Linta: Hrvatska nastavlja otimanja srpske imovine

Ovo je drugi javni poziv za rentiranje srpskih i bosanskih nekretnina. Prvi je Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo za 15 lokacija, u novembru prošle godine. Tada su u zakup data odmarališta u Gradcu "Robnih kuća Beograd", "Đure Salaja", zatim "Trgovci", "Vila Bosanka", "Saobraćajci", H2O, "Mostarci", "Valter Perić", "Hit Podaca (Mostar)" i ekspres restoran "Gradac", ali i odmarališta Opštine Vračar u Slanom, "Pionir Sombor" na Rabu, "Partizan" u Biogradu na Moru i hotel "Novi Sad" u Igranama.

Udruženje "Oduzeta imovina", sa sedištem u Novom Sadu, obratilo se hrvatskom ombudsmanu, tražeći da Zagreb zabrani raspolaganje i preuzimanje sredstava firmi, državnih institucija i lokalnih samouprava iz Srbije. Prema rečima predsednika Udruženja, advokata Zorana Ristića, različitim aktima Hrvatske, od srpskih i bosanskih preduzeća i institucija oduzeta je imovina vredna oko dve milijarde evra. Više od 18 godina oko 180 oštećenih firmi nije u mogućnosti da koristi svoje nekretnine, a nastala šteta dostiže više stotina miliona evra.

- Pred hrvatskim pravosuđem vodi se više od 300 postupaka - kaže Ristić. - Oštećeni su se preko udruženja obratili na 200 adresa. Svi zahtevi pred hrvatskim organima i sudovima odbijeni su, predstavke podnete Evropskom sudu u Strazburu proglašene su neprihvatljivim, a odluka, čije se obrazloženje svodi na to da je podnosilac izgubio prava pre nego što je Zagreb ratifikovao Konvenciju o ljudskim pravima, suprotna je praksi Evropskog suda.

Foto Medija centar Zoran Ristić

Udruženje je podnelo žalbu Komitetu za ljudska prava pri UN i u pripremi je zahtev za rešavanje spora pred arbitražom OEBS.

ŽENEVA VRŠI MONITORING

KOMISIJA za prava čoveka u Ženevi izvršiće u oktobru monitoring nad Hrvatskom, po našoj prijavi, jer smatramo da nam je ugroženo pravo na imovinu. U odnosu na pravna lica iz Makedonije i Slovenije, koja su ostvarila svoja prava, firme i institucije iz Srbije i BiH su diskriminisane - otkriva Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Marija

08.05.2019. 20:45

Zar to nase vlasti nisu do sada sredile,Sta rade sem sto primaju plate,Pa ako se nasi vladari nisu borili za to pitam se zasto bi to bilo ko bolje trebao da uradi.To su mogli staviti kao prigovor kada je Hrvatska ulazila u EU. Ko je tada bio vlast taj je zatajio,