ŽRTVE VIRUSA: Dvoje preminulo od gripa, još šestoro na aparatima za disanje

J. Ć.

nedelja, 03. 02. 2019. u 15:37

ЖРТВЕ ВИРУСА: Двоје преминуло од грипа, још шесторо на апаратима за дисање

Nevena M. /Foto: facebook / KC u Nišu

Virus influence AH1N1 odneo dva života na Infektivnoj klinci Kliničkog centra u Nišu

NEVENA M. (26) iz Niša i muškarac (62) preminuli su na Infektivnoj klinici u Nišu od virusa gripa tipa AH1N1, a lekari se bore za život još šestoro pacijenata koji su na aparatima za disanje.


U Kliničkom centru, do zaključenja ovog broja, nisu mogli da potvrde pod kojim okolnostima je preminuo 62-godišnji čovek, dok su za devojku objasnili da je na lečenje primljena u vrlo teškom stanju te da njoj, uprkos velikoj borbi lekara, na žalost, nije bilo spasa.


- Ona je pre više od nedelju dana primljena na Infektivnu kliniku u vrlo teškom zdravstvenom stanju i preiključena je odmah na aparat za veštačku ventilaciju, ali uprkos scim naporima lekara da se izbore za njen život, ona je preminula u petak – potvrđuju u KC NIŠ.


Prema rečima direktora Infektivne klinike prof. dr Miodraga Vrbića smrt je kod pacijentkinje nastupila jer je došlo do otkazivanja rada pluća.


- Pacijentkinja nije bila hronični bolesnik, imala je izuzetno tešku kliničku sliku plućnog distresa. Bila je priključena na mašinu za disanje, ali to nije uspelo da zaustavi to oštećenje pluća. Grip je bio potvrđen i laboratorijskim analizama, jer za sve teže slučajeve tražimo laboratorijsku potvrdu – rekao je Vrbić.


On je istakao da se na Infektivnoj klinici nalazi još sedam pacijenata obolelih od gripa AH1N1, koji su takođe u teškom zdravstvenom stanju i priključeni su na aparate za disanje.


- U pitanju su ljudi različite životne dobi koji su primljeni na lečenje u periodu od pre dvadesetak dana pa do pre nekoliko dana. Nisu svi među njima hronični bolesnici, grip i kod zdravih osoba može da izazove izuzetno tešku kliničku sliku - rekao je on navodeći da epidemija gripa AH1N1 u Nišu zvanično nije prijavljena, ali da je situacija kao kod epidemije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Д. З.

04.02.2019. 04:29

Ма какав грип? Не имире се тек тако од неког грипа.

5C

04.02.2019. 05:59

" Нису сви међу њима хронични болесници, грип и код здравих особа може да изазове изузетно тешку клиничку слику"..........Zasto onda ne napisete koji su jos zdravstveni problemi doveli do smrtnog ishoda?Zalosno je da se smrt mladih,a i onih starijih zloupotrebljava zarad nekih niskih pobuda!?Saucesce familijama

Ljubica Golubovic

05.02.2019. 00:15

Da objasnim ja,vidim da nije svima jasno.Ovo je virus AH1N1,takozvanog svinjskog gripa.Nije potrebno da je neko bolestan od necega,moze biti sasvim zdrav i mlad pa umreti od ove vrste gripa.Komplikacije na plucima su tako teske,da cesto dovedu do smrtnog ishoda.Protiv virusa gripa nema delo tvornog leka,vec se pribegava simptomatskom lecenju. Tu ni resporator ne pomaze,samo da se organizam izbori.Ponekad ne uspe da se izbori,kao kod ove devojke.Tragedija.Jako mi je zao