Kalemegdan se sprema za Unesko

R. DRAGOVIĆ

petak, 11. 01. 2019. u 22:02

Калемегдан се спрема за Унеско

Foto Boris Subašić

Ministarstvo odbrane prepušta gradu Beogradu nadležnosti nad vojnim i vazduhoplovnim muzejom. Uslov za upis na listu je pravna "selidba" vojnih objekata na tvrđavi

VOJNI muzej na Kalemegdanu ove godine bi trebalo da iz nadležnosti Ministarstva odbrane pređe u nadležnost Grada Beograda. Izmeštanje vojnog objekta pod kapu civilnih organa vlasti preduslov je za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Unesko.

PROČITAJTE JOŠ - I frula i gusle za Unesko

Istovremeno sa ovim, razmatra se i prelazak Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu pod kapu Grada Beograda. Ovim potezom bila bi omogućena obnova i stabilno finansiranje ove ustanove, koja se pre više decenija našla na "ničijoj zemlji nadležnosti" - između Ministarstva odbrane i nekoliko civilnih preduzeća i ustanova.

PROČITAJTE JOŠ - POD ZAŠTITOM UNESKA: Značaj Dunavskog limesa

- Pravna priroda muzeja na Kalemegdanu godinama je bila prepreka da se ova celina nađe na Uneskovoj listi - navode u vrhu gradske vlasti. - Vojni muzej je pod punim ingerencijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Uneskova praksa je da ne garantuje zaštitu objekata i celina ukoliko se na njima nalaze vojni objekti. Promenom nadležnosti bili bi ispunjeni svi uslovi da Kalemegdan i formalno postane deo svetske kulturne baštine.

U vrhu beogradske vlasti ukazuju i da se ova promena neće odraziti na rad kalemegdanskog muzeja, niti na strukturu zaposlenih. Svi kustosi i ostalo osoblje ostaće i dalje na svojim radnim mestima. Gotovo jedina promena ticaće se izbora prvog čoveka - umesto ministra odbrane postavljaće ga Skupština grada.

Za Muzej vazduhoplovstva u Surčinu ovaj potez mogao bi da označi kraj dugogodišnjeg pravnog lutanja i praktičnog propadanja. Zaposleni u ovoj ustanovi pozdravljaju inicijativu i ističu da bi mogli da daju veliki doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Beograda.

- Problemi se gomilaju godinama - od podeljene nadležnosti, nesposobnih uprava pa do propadanja zgrade i ugroženosti eksponata od kojih su mnogi svetski rariteti - objašnjava član Upravnog odbora Muzeja Aleksandar Kolo. - Muzeju je za redovan rad potrebna jasna nadležnost i primena propisa. To bi omogućilo i veće zahvate na obnovi i uređenju naše ustanove koja je u svetskim muzeološkim i građevinskim standardima - pravi dragulj.

Foto N. Fifić

Muzej u Surčinu godinama je bio suočen sa podeljenom nadležnošću - vojnom i civilnom. Korak ka izlazu iz ove situacije napravljen je 2017. godine, kada je Ministarstvo odbrane sa predstavnicima osnivača (kompanija "Er Srbija", Aerodrom "Nikola Tesla", pančevačka "Utva", trstenička "Prva petoletka", zemunski "Teleoptik-žiroskopi"...) zaključilo ugovor o prenosu osnivačkih prava i obaveza Muzeja na republički nivo. Ovaj potez, međutim, Muzej do danas nije izveo na pravnu čistinu, a to i dalje drži pod blokadom obnovu njegove ugrožene zgrade i okoline.

DRAGOCENA ZBIRKA

SURČINSKI Muzej vazduhoplovstva čuva prvorazrednu baštinu svetske avijacije. U njegovom izložbenom prostoru i depoima između ostalih predmeta čuvaju se i delovi retkog "lokida P-38 lajting", raritetni avion "fijat G-50" - prvi italijanski metalni avion iz sastava NDH. U muzejskim zbirkama su i nemački lovci "foke vulf" i "junkers", sovjetski bombarder "petljakov", posleratni dvomotorni lovac "ikarus", putnički DC-3...

Foto N. Fifić

EKSPONATI U RATU

PRELAZAK u civilnu nadležnost oba muzeja skinuo bi ih sa spiska vojnih objekata i legitimnih ratnih ciljeva.

- Tokom bombardovanja 1999. godine strahovali smo za eksponate. Preko krova smo zato razapeli i veliki platneni baner sa natpisom Museum. Po pravilima ratovanja svaka ustanova kojom upravlja vojska može da se proglasi legitimnim ciljem oružanog dejstva. Prelazak pod kapu Grada isključuje ovu mogućnost i povećava sigurnost baštine koja se u njima čuva - objašnjava Aleksandar Kolo iz Muzeja vazduhoplovstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije