Kraj radnog veka: Dame na poslu šest meseci duže

J. Ž. S.

12. 12. 2018. u 17:02

Nova godina donosi i nova zakonska pravila za napuštanje radnog mesta. Svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za dame malo drugačiji nego za muškarce

Крај радног века: Даме на послу  шест месеци дуже

UKOLIKO u penziju žele da idu po propisima koji važe u ovoj godini svi zaposleni trebalo bi u naredne dve nedelje najkasnije do 31. decembra, da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. To znači da će za njih važiti pravila po kojima svi muškarci koji do kraja ove godine pune 65 godina života i imaju 15 godina penzijskog staža mogu u punu starosnu penziju, dok oni sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 života mogu u prevremenu starosnu penziju, ali uz umanjenje čekova za godine života koje im nedostaju do 65.

Za pripadnice lepšeg pola važe malo drugačiji uslovi. One mogu da do Nove godine napuste radno mesto sa 62 leta, ali moraju u radnoj knjižici da imaju bar 15 godina staža. Ukoliko žele u prevremenu, koja podrazumeva i "penale", to mogu ako su sakupile 38 godina staža i navršile najmanje 56 godina i četiri meseca života.

Kako Zakon o PIO nalaže, i muškarci i žene sa 45 godina staža, bez obzira na starost, mogu otići u punu penziju, ali im se priznaje samo staž za koji su plaćeni doprinosi. Već od Nove godine važiće nova pravila, kako za starosnu, tako i za prevremenu starosnu penziju.

Svi osiguranici moraju da znaju da svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra podleže drugačijim uslovima za penzionisanje, odnosno za njega će važiti pravila koja važe za 2019. godinu.

Dame koje će u 2019. godini u starosnu penziju moraju da imaju najmanje 62 godine i šest meseci života i minimum 15 godina penzijskog staža. One koje se odluče za prevremenu trebalo bi da su sakupile 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života.S druge strane, muškarci koji u 2019. računaju na odlazak u prevremenu penziju u radnoj knjižici trebalo bi da imaju ubeleženo 40 godina staža i minimum 57 godina i osam meseci života.

Zaposleni koji su deo radnog veka proveli na radu u inostranstvu treba da znaju da se o pravu na taj deo penzije odlučuje po propisima te države i na to ne može uticati naš PIO fond. U Zakonu stoji da korisnik starosne, odnosno prevremene starosne penzije, može ponovo ući u osiguranje, odnosno zaposliti se ili samostalno obavljati delatnost, a da pritom nastavi da prima penziju. To znači da starosnim penzionerima ne preti opasnost za ukidanje penzije ukoliko nastave da rade i posle penzionisanja.


DOGOVOR SA POSLODAVCEM

UKOLIKO se odluče da idu u prevremenu penziju, radnici koji imaju propisane uslove mogu podneti zahtev, ali i ne moraju. To zavisi od dogovora sa poslodavcem. Ako im dozvole oni mogu da nastave da rade, kao i oni koji pune 65 godina. Ti radnici takođe mogu, ali i ne moraju u penziju, ako poslodavac od njih traži da ostanu.


PROČITAJTE JOŠ: Antibiotik ako mora

POMERANJE GRANICE DO 2032.

SVE do 2032. uslovi za odlazak u penziju se pomeraju i tek tada uslov starosne penzije za pripadnice lepšeg pola biće 65 godina života.Radno mesto ne treba napuštati pre poslednjeg dana godine, ali se Fondu PIO zahtev podnosi poslednjeg decembarskog dana uz sve prikupljene papire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Francesco

12.12.2018. 17:34

Malo. Trebalo bi ići u skladu sa idejama iz 1991. kada su vrsni umovi u krvi gušili Jugoslaviju obećavajući švedski standard čim se ratosiljamo petokrake. Evo bogami petokrake nema 27 godina, a od Švede je stigla samo - IKEA. Za švedski standard treba malo više od tih tričavih 38 godina, ja mislim da je za odlazak u penziju minimum 50 godina šljakei što bi, u ovo doba ravnopravnosti, trebalo da važi za oba pola. I to svaka subota radna, 10 sati dnevno samo da bi imali švedski standard iz 1991...

Зоран

13.12.2018. 08:17

Ако су жене даме, онда су мушкарци господа.

Neko

14.12.2018. 14:30

Gde je tu čuvena ravnopravnost polova ? Zašto i muškarci ne mogu u penziju sa 62 godine ?