PROMENA KOMANDANATA U BONDSTILU: Dučiću medalja NATO i dar od Haradinaja

D. Zečević

17. 11. 2018. u 08:30

U američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca obavljena primopredaja dužnosti

ПРОМЕНА КОМАНДАНАТА У БОНДСТИЛУ: Дучићу медаља НАТО и дар од Харадинаја

PRIMOPREDAJA Salvatore Kuoči, Roj Makareg i Nik Dučić / Foto Tanjug

U "BONDSTILU", američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora kod Uroševca, danas je obavljena primopredaja dužnosti, a na čelo baze, umesto pukovnika Nika Dučića, došao je pukovnik Roj Makareg.

U oproštajnom govoru Dučić je naglasio da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do približavanja s lokalnim zajednicama i sa Srpskom crkvom, i da su njegove trupe, zajedno s kosovskom policijom, sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Kfor ima dovoljno kapaciteta da spreči eventualno nasilje nad Srbima u slučaju proglašenja vojske Kosova, Dučić je rekao da ne očekuje nikakve sukobe, i da je zadatak Kfora i kosovske policije da koordinišu i dobro isplaniraju svoje aktivnosti.

Dučić je, takođe, rekao da ne veruje da će vojska Kosova biti proglašena na Dan albanske zastave 28. novembra, ali da će i ta aktivnost biti kordinisana sa Kforom.

Komadant Kfora Salvatore Kuoči Dučiću je čestitao kraj veoma uspešne misije, a novom komandantu "Bondstila" Makaregu početak mandata u vreme "značajnog razvoja situacije". Ceremoniji je prisustvovao i Ramuš Haradinaj, koji je Dučiću dao poklon za anganžman, a Kuoči mu je uručio medalju NATO.

Ramuš Haradinaj


Iako je svojevremeno srpska javnost spekulisala o tome da bi dolazak Dučića na čelo baze "Bondstil" mogao da znači i veći stepen zaštite srpskog življa u južnoj pokrajini, s vremenom je prevladalo mišljenje da je postavljen kako bi "privukao" što više Srba da budu deo KBS.

- To je očigledno i bila namera Kfora, koji uveliko radi na transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku. Međutim, podršku Srba nisu dobili niti će je dobiti, jer je stvaranje vojske opasnost po bezbednost srpskog naroda i stabilnost na Balkanu - kažu naši sagovornici sa KiM.

"ALOHA" MAKAREG

NOVI komandant "Bondstila" Roj Makareg istakao je da će misija Kfora nastaviti rad kao i do sada i da ne treba očekivati velike promene. Novinare je po okančanju ceremonije pozdravio sa "aloha", i rekao da je to uradio pošto je pod njegovom komandom mnogo vojnika sa Havaja.

Makareg je naveo da je mnogima ovo prvi boravak u Evropi i da se on lično raduje saradnji sa svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)