PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao potpuno netačne navode da je u Srbiji medijska mreža postala predmet "remetilačkog državnog monopola" i poručio da je njegova vlada prva koja se u najvećoj mogućoj meri odrekla sopstvene uključenosti u medijima.

Vučić je u autorskom tekstu za "EU obzerver", odgovarajući na kritike italijanskog novinara Matea Trevizana, naveo da je kao predsednik Srbije retko reagovao na medijske napade protiv zemlje koju predvodi.


PROČITAJTE JOŠ:
Zvaničnica Francuske: Podržaću članstvo Kosova u Interpolu

To nije činio, kako objašnjava, jer je uvek shvatao da "svako drugačije mišljenje i kritike služe da se stvari u našoj zemlji brže promene, da sami napredujemo i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona".

Predsednik Srbije je istakao da bi bilo lepo kada bi se mnogi u EU, kao i u Srbiji, usaglasili da li žele da zatvorimo državne medije ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom radu. Upitao je i koja je to zemlja EU u kojoj ima manje napada na novinare od Srbije, ne računajući brutalne napade predstavnika opozicije protiv novinarki TV Pink - Goce Uzelac i Mare Dragić. Na Trevizanovu primedbu da se pritisak vrši na različite načine, Vučić odgovara da je više od 90 odsto sudskih postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtev lidera opozicije, a ne predstavnika Vlade.

- Lično, uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetama poslednjih šest meseci, nikada nisam uložio žalbu protiv nekog medija i novinara. Verujem da sam, na taj način, pokazao kako se treba odnositi i na koji način se neguju različitosti - istakao je Vučić.

Vučić je pozvao sve njih da se drže činjenica a ne mantre, uspostavljene kao jedini način da se napada Srbija koja ekonomski značajno napreduje, čija reputacija u svetu raste i koja pokušava da reši važne regionalne političke probleme.


PROČITAJTE JOŠ:
Đurić: Blokiran Briselski dijalog, nastavak kad Priština ukine štetočinske mere

OPTUŽNICE I HAPŠENjA

NA primedbu da nisu rešena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, Vučić kaže da su oni ubijeni pre 30, 20 i 15 godina, a da tadašnja "takozvana demokratska vlast o kojoj tako lepo govorite, nije pomerila nijedan od tih slučajeva sa mrtve tačke".

- Uprkos borbi sa duhovima prošlosti, podignuta je optužnica i hapšenja optuženih su skoro finalizirana - konstatovao je Vučić.