Stotine kamera čuva KPZ Pančevo

V. C. S.

01. 10. 2018. u 08:02

Otvara se jedan od najsavremenijih i najbolje čuvanih zatvora u Srbiji. U kompleksu od 10 zgrada biće smešteno 500 osuđenika i pritvorenika

Стотине камера чува КПЗ Панчево

Danas se svečano otvara zatvor u Pančevu / Foto UIKS

NOVI Kazneno-popravni zavod u Pančevu, koji će danas svečano otvoriti ministarka pravde Nela Kuburović, može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima u EU i opremljen je posebnim tehničkim sistemom zaštite. U njemu će biti smešteno 500 osuđenika i pritvorenika.

Kompleks na Bavaništanskom putu sastoji se od 10 zgrada, ukupne površine 24.000 kvadrata. Na ulazu su neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks ograđen je dvostrukim redom ograde koja je pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije i sa više stotina kamera za video-nadzor.

PROČITAJTE I:Zatvori puni narkomana

Sobe za smeštaj osoba koje su osuđene ili pritvorene opremljene su nameštajem koji su proizveli zatvorenici u KPZ u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i VP Domu u Kruševcu. Reč je o krevetima, dušecima, posteljini, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu. Na taj način ostvarene su značajne uštede u budžetu i uposleni oni koji su u zavodima prošli obuku u drvnom, metalskom i krojačkom pogonu, što je pozitivno uticalo na njihovu resocijalizaciju i smanjenje stope povratništva.

Zavod ima i poseban medicinski blok sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom. Postoji i sportski blok, kao i blok sa radionicama za upošljavanje osuđenika.

Vrednost radova i opremanje KPZ koštalo je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala projekat sa 18 miliona, dok je Srbija pet miliona evra uložila u opremanje objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bo

01.10.2018. 15:52

Sta ce nam tolike skole i bolnice? Zatvore treba graditi, to je nasa buducnost.