RODITELJI UKRADENIH BEBA: Objaviće imena sumnjivih lekara i babica

V. C. S.

13. 09. 2018. u 18:52

Roditelji koji veruju da su im bebe ukradene u porodilištima danas najavili da kreću u konkretne akcije po Srbiji. Traže donošenje leks specijalisa kojim će se otkloniti klauzula zastarelosti

РОДИТЕЉИ УКРАДЕНИХ БЕБА: Oбјавиће имена сумњивих лекара и бабица

Udruženja roditelja
Foto: Tanjug

TRI od četiri udruženja roditelja nestalih beba udružila su se i krenula u borbu za povlačenje zakona o bebama iz skupštinske procedure. Vladimir Čičarević, lider "Roditelja nestalih beba Srbije", najavio je i konkretne akcije, poput objavljivanja slika lekara i babica koji su učestvovali u, kako kaže, krađi novorođenčadi.

Takođe je naglasio da posebno veliki problem postoji sa centrima za socijalni rad, koje je optužio da su glavna karika u otmicama dece.

U bitku su se uključili i "Roditelji nestalih beba Vojvodine", "Beogradska grupa roditelja" i predstavnici majki i očeva koji nisu ni u jednom udruženju. Oni su se dogovorili da pojačaju pritisak da se Predlog zakona o statusu novorođene dece koja su nestala u porodilišta povuče iz parlamenta i da se načini novi predlog, koji će podrazumevati istragu o svakom pojedinačnom slučaju nestanka i DNK registar roditelja i dece o državnom trošku.

- Tražimo leks specijalis kojim će se otkloniti klauzula zastarelosti. Ovaj zakon neće doneti istinu, već mu je cilj samo da se utvrdi status novorođenog deteta. To znači da sud može da utvrdi da je moje dete živo, ali ne i gde se nalazi i ko je odgovoran za njegovu krađu. Ako su deca mrtva, mora da se utvrdi mesto njihovog ukopa, i izvrši ekshumacija i DNK analiza - kaže Filipović.

Po rečima Ane Pejić iz vojvođanskog udruženja, od šezdesetih godina prošlog veka 240.912 beba je proglašeno mrtvim, od čega je polovina ukradena.

Milena Janković, pravni zastupnik jednog broja nestale dece, i sama je majka bebe za koju sumnja da je ukradena. Prema njenom mišljenju, krađa beba ne može da zastari, jer pravo poznaje produženo delo čije posledice postupanja i dalje postoje.

PODRŠKA BJELOGRLIĆA

KAO suprug, otac i čovek imam potrebu da stanem uz vas, da zaštitimo one najslabije. Deca su naša budućnost - rekao je poznati glumac Dragan Bjelogrlić u video izjavi kojom je podržao roditelje koji tragaju za istinom o svojoj deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

tomkarlo

14.09.2018. 20:04

Ko će platiti odštetu licima za koje ne može da dokaže da su odgovorni za takozvanu krađu beba?Hoćemo li dozvoliti u XXI veku spaljivanje veštica i linč?Registar DNK roditelja je besmislen osim ako deca koja posumnjanu u svoje poreklo ne žele da provere svoj DNK. Nećemo li bez saglasnosti nekadašnje dece a sada odraslih osoba utvrđivati njihovo poreklo? Pa tako zadiranje u lična prava je nezamislivo.

svašta

21.05.2019. 17:22

@tomkarlo - O čemu ti pričaš, šta je, bre, tebi?! Pa deca i ne znaju da su ukredena! A zadiranje u lična prava roditelja kojima su deca ukredena, šta ćemo onda sa tim? ! Po tebi je, znači, zamislivo ukrasti decu, a nezamislivo da ih roditelji potražuju?! Ti mora da si jedna od karika u krađi.