Traže zakon o nestalim bebama

V. C. S.

07. 06. 2018. u 22:02

Траже закон о несталим бебама

Ilustracija

Uskoro rasprava u komitetu ministara SE

KOMITET ministara Saveta Evrope razmatra na junskom zasedanju izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba, a zaključak će objaviti u četvrtak po podne.

Predlog zakona o nestalim bebama Vlada je 8. marta uputila Skupštini, ali on još nije usvojen. To je drugi put da se ovaj propis našao u parlamentu, budući da je prethodni put povučen kada je izabran kabinet Ane Brnabić, u junu prošle godine.

U saopštenju iz Strazbura konstatuje se da od poslednjeg zasedanja Komiteta ministara, sredinom marta, Vlada nije slala nova obaveštenja povodom donošenja zakona i podseća se da je dala uveravanja da će zakon biti usvojen do juna.


PROČITAJTE I:Dragomir Karić: Porodice s troje dece osloboditi poreza


Sa ovim zakonom, inače, ne slažu se udruženja roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala po rođenju iz porodilišta i bolnica. Oni su već protestovali, tvrdeći da im zakon ne garantuje da će saznati istinu o sudbini svojih mališana, već im samo garantuje odštetu.

Komitet, kako se navodi u saopštenju, smatra da je usvajanje zakona "apsolutno neophodno da bi roditelji dobili informacije o sudbini dece, kao i individualnu odštetu".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije