NOVA PRAVILA: Prvo vakcina, onda roditeljski dodatak

J. Ž. SKENDERIJA

24. 07. 2018. u 19:02

НОВА ПРАВИЛА: Прво вакцина, онда родитељски додатак

Depositphotos

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama donosi i mnoga ograničenja. Ovo pravo trebalo bi da bude dostupno svima

REDOVNA vakcinacija, pohađanje pripremnog predškolskog programa i nastave u osnovnoj školi neophodni su za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak. Zakonske izmene nedavno su stupile na snagu, a s njima i posebni uslovi. Mišljenja pravnika su podeljena, dok jedni smatraju da se ovakvom vrstom uslovljavanja krše ustavna prava građana, za druge je procedura apsolutno ispravna.

Pročitajte još - Protivnici vakcina s krivičnom prijavom

Darko Simović, profesor Ustavnog prava na Policijskoj akademiji u Beogradu, smatra da je uslovljavanje roditeljskog dodatka vakcinacijom deteta protivno samim razlozima koji su motivisali donošenje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

- Ova podrška se dodeljuje radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, usklađivanja rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece i poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom - kaže naš sagovornik.

- Dakle, uskraćivanjem finansijske podrške porodici u kojoj dete ili deca nisu vakcinisana zanemaruju se svi objektivno zasnovani razlozi koje predviđa propis i ta porodica će, što će se neminovno reflektovati i na decu, biti stavljena u inferiorniji položaj, biće diskriminisana.

Profesor Simović smatra da je ovo pravo socijalnog karaktera i ono bi trebalo da bude dostupno svima, pod jednakim uslovima, bez diskriminacije. Budući da već postoje sankcije za nevakcinisanje, po njegovom mišljenju, ovaj dodatni uslov predstavlja još jednu meru kažnjavanja.

PRAVO, A NE OBAVEZA PROFESOR Simović objašnjava da ne postoji međunarodni standard koji bi predviđao obavezno vakcinisanje deteta, a ujedno veći broj evropskih država, među kojima su Nemačka, Švedska i Velika Britanija, njega ne predviđaju. - Obaveza vakcinisanja se može osporavati i sa stanovišta ustavnosti - ističe naš sagovornik. - Ona je protivna ljudskom pravu na nepovredivosti fizičkog i psihičkog integriteta (član 25 Ustava). Ujedno, Ustav garantuje da svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja (član 68 Ustava). Dakle, reč je o pravu, a ne o obavezi.

Sličnog je mišljenja i beogradski advokat Jasmina Belić, po kojoj su socijalna prava vrlo osetljiva kategorija i da ne bi trebalo previše zadirati u tu oblast.

- Ustav Srbije u članu 20 jasno naglašava da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati - objašnjava ona. - Ovo uslovljavanje primanja roditeljskog dodatka vakcinacijom ili redovnim pohađanjem pripremnog predškolskog programa može se tumačiti kao smanjivanje. Međutim, sa druge strane država uvek može da kaže da je u krizi, da nema dovoljno novca, da se prava zloupotrebljavaju i da mora da reaguje na ovakav način.

Po njenom mišljenju imunizacija dece može da podleže samo prekršajnoj odgovornosti, ali nikako ne bi smela da bude uslov za ostvarivanje nekog prava, pogotovu što se bez nje ne može dete upisati u vrtić, pa ni u školu.

Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak u mesečnim ratama dođe do razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja.

- Ovakvom zakonskom normom majke koje su u postupku razvoda stavljaju se u izrazito nepovoljan položaj - kaže prof. Simović. - Otuda, zakonsko rešenje je moglo biti drugačije formulisano. Naime, isplata bi trebalo da se nastavi i u takvim situacijama, a otac deteta bi trebalo da zadrži pravo da je ospori, ukoliko majka, na primer, napusti dete ili ako iz nekog drugog objektivnog razloga nije u mogućnosti da se brine o njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Simče

25.07.2018. 08:06

@Savesni Naprednjak - EU ! - Vakcinacija ne može nikako biti obavezna, jer se time krši Ustavom zagarantovano pravo nepovredivosti fizičkog i psihičkog integriteta (član 25). Jedan savesni naprednjak to bi morao da zna. Naročito zato što EU ne gleda blagonaklono na kršenje ustavnih odredbi. Svako ima pravo da bude vakcinisan, ali obaveza se ne može nametnuti.

Jelisaveta K

24.07.2018. 22:28

Frka se digla oko vakcine MMR koja je posle detaljne studije ispitivanja zabranjena u Japanu. Razumem interes države Srbije kroz koju od skoro prolazi i puno imigranata, zato sprovesti detaljna ispitivanja MMR-a u Srbiji, da država stane sa garancijom iza vakcine i zapuši usta svima. Ova ujdurma oko zakonskih procedura, i prebacivanje odgovornosti na proizvođača vakcina deluje kao da država nešto krije od javnosti.

Pametnjaković Mlađi

25.07.2018. 09:07

@Jelisaveta K - Jelisaveta, imaš li ti negde neki link ili nešto da je Japan ukinuo MMR vakcinu?Jer evo ja to nigde ne mogu da nađem.

zaključite sami

25.07.2018. 00:48

nismo svoji, definitivno .. vladavina prava služi pravdi ili legalizaciji etabliranog sistema?

Briga im sna ne da

25.07.2018. 00:51

A kad ce formular za lekare da snose punu odgovornost u slucaju ozbiljnijih nus-pojava poput autizma ili auto-imunih oboljenja?

Vaske

25.07.2018. 07:14

Do kraja će farmaceutska mafija da zabrani i plate roditeljima čija deca nisu vakcinisana.

Није Него

25.07.2018. 07:35

ове ситуације под слоганом "мора се" ми све више личе на хорор филмове где је све под контролом, чипови, једна компанија је власник државе, стерилни, тачно зидовима одвојено послушно и непослушно становништво где су нормални маргинализовани и имају шаку отпора из подземља, шума и слично. одвратно

Dragan

25.07.2018. 08:43

Na delu je diktatura farmaceutske mafije .. Cilj prisilne vakcinacije nije zastita dece nego sistemsko narusavanje kolektivnog imuniteta buducih generacija kako bi bili sto bolesniji i dozivotno zavisni od medicinskih usluga .. Farmaceuti pripremaju teren da bi mogli u narednim decenijama da nam prodaju svoje lekove .. Od vakcinacije ima vise stete nego koristi .. Neshvatljivo mi je da nas neko ucenama prisiljava na vakcinaciju vakcinama koje niko nije i ne moze da ispita .. Strasno i tragicno

ljubica

25.07.2018. 14:03

Jos malo pa ce drzava traziti da deca koja primaju pare po sasvim dugom osnovu doniraju po jedan bubreg.

Lala

28.07.2018. 10:03

Kad smo kod diskriminacije diskriminisana su i treca deca koja su rodjena pre 1.jula 2018!!!

Marija

22.10.2018. 10:56

Znači ako mi prvo dete nije primilo mmr vakcinu , nemam pravo na pomoć za drugo dete? plus se gubi pravo na istu u slučaju da se roditelji razvedu u međuvremenu...