NATO U AKCIJI DA RAZORUŽA SRBIJU: Zapadu sad smetaju kasetne bombe

NovostiOnline

17. 07. 2018. u 18:23

Prozapadne nevladine organizacije, pre svih „Žene u crnom“, godinama vrše pritisak da Srbija zabrani kasetnu municiju

НАТО У АКЦИЈИ ДА РАЗОРУЖА СРБИЈУ: Западу сад сметају касетне бомбе

Foto: S. Babović

Prozapadne nevladine organizacije, pre svih „Žene u crnom“, godinama vrše pritisak da Srbija zabrani kasetnu municiju. Iako je reč o humanitarnom pitanju, iako je kasetna municija najnehumanije oružje, zvaničnici Srbije oglušuju se o ovaj predlog. Ali, postoji državni razlog.

Pitanje kasetne municije u svetu je aktuelno od rata u Vijetnamu, a u Srbiji od NATO agresije na SR Jugoslaviju, kada su civili u Nišu i Aleksincu pobijeni kasetnim bombama. Ipak, zvaničan stav države na ovu temu nije moguće čuti.

General-major u penziji Mitar Kovač, predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže da su pritisci, ali i ćutanje Srbije, s obzirom na opredeljenje zemlje da bude vojno neutralna, potpuno razumljivi.

„Takva municija u realnom sukobu jeste prednost za stranu koja je poseduje, zato što u kratkom vremenu može da ’poklopi‘ veoma veliku površinu. Zna se vrsta kasetnih projektila u Srbiji, poznata je i količina, pa otud pritisci pojedinih članica NATO-a, pre svih Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, ne toliko neposredno, koliko kroz različite mehanizme saradnje i kroz rad nevladinih organizacija koje su finansirane sa Zapada“, kaže Kovač.

I vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da SAD najviše insistiraju na potpisivanju konvencije, ali dodaje da je velikima lako da pritiskaju male, jer su razvili nove tehnologije.

„Napravili su nova visoko precizna vođena sredstva, laserska, dži-pi-es inercijalno vođena, ona im omogućavaju da sa velikom sigurnošću pogode cilj. Napravili su i avio-bombe malih dimenzija koje omogućavaju da se dejstvuje precizno po ciljevima sa relativno ograničenim rizikom od kolateralne štete, pa kasetna municija, kakva je nekada bila, sada nije toliko važna. Postoje sredstva koja su je zamenila, ali kod bogatih, koji imaju pristup tehnologijama“, kaže Radić.

Dakle, kasetna municija ostala je jedino ofanzivno sredstvo siromašnih zemalja i to je pre svega razlog zašto se naša zemlja suzdržava od potpisivanja Otavske konvencije. Kasetne bombe BL-755 koje koriste naši avioni ili punjenje za raketu „Orkan“, dometa 50 kilometara, jedina su ofanzivna sredstva velike moći sa kojima raspolaže naša vojska, kaže Radić.

„Ako želimo da se iz političkih i moralnih razloga odreknemo kasetne municije, onda država prvo mora da pronađe način da kupi nova sredstva, da modernizacijom oružanih snaga dođe do nekog novog ofanzivnog argumenta koji može da nadomesti ubojnu moć kasetne avio-bombe ili kasetne bojeve glave“, kaže Radić.

Nije tajna da je kasetna municija korišćena na većini mesta gde je dejstvovala naša vojska od 1991. do 1999. godine, reč je o britanskim bombama BL-755, ali i ruskim KMGU-2. Dejstvujući na Kosovu i Metohiji, naši „orlovi“ bacali su bombe BL-755, a kasnije su istim projektilima tu teritoriju zasipali britanski „harijeri“.

Radić tvrdi da je famu oko zabrane prva lansirala Hrvatska 1991. godine, neprekidno govoreći o „zločinačkoj jugoslovenskoj vojsci“ koja koristi kasetne avio-bombe, što je bio dokaz njene zloćudnosti i kaže da je naše javno mnjenje to prihvatilo zdravo za gotovo, bez obzira na to što zabrana kasetne municije nije postojala. Zemlje okruženja uglavnom su potpisnice Otavske konvencije, ali ne treba zaboraviti da su one u drugačijoj poziciji, kaže Radić.

„To su zemlje koje ili su članice NATO-a ili imaju ambicije da uđu u savez. One su pod NATO kišobranom i naravno da su u potpuno drugačijoj poziciji. Mi kao vojno neutralna zemlja moramo da imamo i snažniji ofanzivni kapacitet u odnosu na druge zemlje koje se upoređuju s nama, s obzirom na ambijent u kome se nalaze, prostor, populaciju, veličinu oružanih snaga i procenu ugrožavanja. To je problem vojno neutralne zemlje“, ističe Radić.

Mitar Kovač dodaje da Srbija, kao vojno neutralna, ne namerava da koristi kasetnu municiju za eventualni sukob sa susedima. Ovo oružje Srbija čuva isključivo za odbrambene svrhe, to treba naglasiti, kaže Kovač.

„To je njena značajna prednost u smislu snage odbrambene funkcije i ne postoji izvesno sredstvo, niti može da postoji, niti ima dovoljno sredstava da se kompenzuje odbrambena moć koja bi se umanjila uništavanjem kasetne municije. Mislim da postojeći menadžment Ministarstva odbrane, Generalštaba i države Srbije ne treba da podlegne pritiscima, niti vojnog dela nevladinog sektora koji je zabrinut zbog neprihvatanja da se to učini, pa ni tajnih ili zvaničnih pritisaka pojedinih vodećih članica NATO-a“, decidan je Kovač.

Kako tvrde naši političari, Srbiju teško da će štititi Član 5 Vašingtonskog sporazuma i teško da može da se osloni na bilo čije ofanzivne kapacitete.

Iako je Otavsku konvenciju dosad potpisalo više od 150 zemalja, među državama koje nisu uništile ove bombe su najveći proizvođači i zemlje koje imaju najveće zalihe — SAD, Kina, Rusija i Indija.
(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Miki - Zg

17.07.2018. 18:35

Uvijek sam tvrdio i komentirao da 99 % NVO u Srbiji su protiv Vladine org .,protiv Srbije i interesa srpskog naroda ,financirane sa Zapada ( vidio sam milionske donacije tih nesretnika -poduži spisak ) !

SREMAC

17.07.2018. 18:42

Mnogo para se troši iz bidžeta Srbije za kojekakve gluposti. Rizikovati i poručiti dva kompleta S-400. Rusi bi nam dali povoljno na kredit. Tek tada bi pregovarali sa celim svetom na ravnopravnoj osnovi,bez ikakvog ucenjivanja.

VETERAN

17.07.2018. 18:48

Pa naravno sve je to u skladu sa evropskim vrednostima, njima ne smetaju one iste kasetne bombe sa kojima su sejali smrt po Srbiji 1999 godine, a smeta im to nešto malo što vojska poseduje!

Срђан

17.07.2018. 19:05

Наше касетне бомбе углавном служе и користиће се само у одбрани земље по непријтељској живој сили а не по цивила и цивилним објектима ту је разлика између наше и НАТО касетне муниције која је кориштена по цивилним објектима

Bata

17.07.2018. 19:08

nikako ..a te zene u crnom pohapsiti ...podrivanje vlasti i drzave u kojoj se nalaze...i gazenje ustava..i pozivanje na mrznju ..na 50 godina robije...pod presudom za pokusaj izazivanja drzavnog udara i opsteg uznemiravanja javnosti laznim informacijama

miami

17.07.2018. 19:28

Amerika je uhapsila stranog spijuna u NVO I optuzila ga za zaveru. Kad ce Srbija da krene tim putem?

MarkoBgd

17.07.2018. 19:31

A mene čudi da uopšte imaju šta da razoružavaju. Osim toga treba pročešljati kvislinške agenture poput "Žena u crnom" i naći načine da im se maksimalno zagorča "rad". U slobodnim zemljama takve su ili zabrenjene ili javno nose "titulu" agenata stranih vlada.

Vatro Marx

17.07.2018. 21:19

Srbija je trn u oko zpadu bila i ostace. Za Srbiju nije dobro da se koplja lome preko preko Srbije.

Citam

17.07.2018. 22:48

i opet moram da se suzdrzavam. . I sta sad? Prvo su nam raspustili najbolju jedinicu u zamlj i oslabili vojsku, i sad jos i da nam oduzmu ovo sto je ostalo za odbranu. U isto vreme naoruzavaju sve u okruzenju , ne moze se reci prijateljskom. Ove vestice treba tretirati kao sto su ih tretirali u srednjem veku nisam mogla da suzdrzim. Na zdravlje

Golman

17.07.2018. 23:40

Nama zabranjuju kasetne bombe, a Svajcarci ih prozivode vise od svih cokolada, sireva, satova i ostalih skupih trica i kucina koje su nam poznate kao njihov proizvod... Kakvo licemerje... Samo se naoruzavati, to je nacin uspesne odbrane od bilo kog agresora. A zene u crnom, slobodno neka pričaju, zato su i placene. Jer ako su uzele pare, a radnju nisu izvrsile, to je poreski prekrsaj, a onda mogu jos i kaznu da plate...