VLADIKA FILARET ZA NOVOSTI: Atanasije me je gurao i vukao za bradu, ali mu opraštam!; Eparhija: Optužbe o sukobu su neosnovane

R. Dragović

09. 07. 2018. u 12:57

Mirno i pomirljivo vladika Filaret potvrđuje da se nemila scena dogodila, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju

ВЛАДИКА ФИЛАРЕТ ЗА НОВОСТИ: Атанасије ме је гурао и вукао за браду, али му опраштам!; Епархија: Оптужбе о сукобу су неосноване

Foto: Tanjug

ISTINA je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i - opraštam mu.

Ovo za "Novosti" kaže umirovljeni vladika Filaret, posle incidenta u manastiru Dubnica kod Nove Varoši gde se sukobio sa episkopom mileševskim Atanasijem (Rakitom). Mirno i pomirljivo on potvrđuje da se nemila scena dogodila, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju.

- Sreća u nesreći je što su napadu prisustvovala trojica sveštenika, koji su ga odvojili od mene. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam. Nisam se, zato, povodom toga obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti nameravam bilo šta da preduzimam - navodi Filaret.

Incident se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja. Sukobu je prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

- Kratko je sve trajalo, a služba nije ni prekidana. Bilo mi ej izuzetno neprijatno, najviše zbog okupljenog naroda. Srećom sve se brzo smirilo - opisuje vladika Filaret.

Umirovljeni mileševski vladika kaže da neće tražiti odgovornost episkopa Atanasija, a ne očekuje ni da će sam trpeti posledice.

- Odavde ja zaista nemam kud. Dedovina mi je uništena u poslednjem ratu, a kao monah od imovine nemam ništa. Ukoliko me oteraju i iz manastira Dubnica, ja mogu samo kod vladike Artemija - navodi bivši mileševski vladika.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba. Odlukom Sabora SPC, na njegovo mesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije (Rakita). Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju. Kao trajno mesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gde se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

EPARHIJA MILEŠEVSKA: OPTUŽBE O NAVODNOM SUKOVU VLADIKE ATANASIJA I FILARETA NEOSNOVANE

MILEŠEVA: Nakon incidenta koji se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja i sukoba ekipskopa mileševskog Atanasija sa umirovljenim episkop Filaretom, kratkim saopštenjem za javnost oglasili su s iz Eparhije mileševske u kojem se kaže da zbog zbunjujućih tekstova o lošim odnosima između episkopa mileševskog gospodina Atanasija i umirovljenog episkopa Filareta, koje su se prethodnih dana, iz njima nepoznatih razloga, pojavile u nekim medijima, a imaju očigledno za cilj da obmanjuju javnost, trujući um i povređujući dušu čitalaca, osetili su potrebno da široj javnosti saopšte da su pomenute optužbe neosnovane.

- Pomenute optužbe su neosnovane iz prostog razloga što oni koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 02. jula 2018. godine tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu – kaže se u kratkom saopštenju Eparhije mileševske.

Inače, da se incident zaista dogodio potvrdio je vladika Filaret u izjavi “Novostima”. On je kazao da je sukobu prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

- Kratko je sve trajalo, a služba nije ni prekidana. Bilo mi ej izuzetno neprijatno, najviše zbog okupljenog naroda. Srećom sve se brzo smirilo - opisuje vladika Filaret.

Umirovljeni mileševski vladika ja kazao i da neće tražiti odgovornost episkopa Atanasija, a ne očekuje ni da će sam trpeti posledice.

(A. Rovčanin)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Деки

09.07.2018. 13:19

Срам вас било обојицу, ако не одете на црквени суд ово ће бити само нова у низу љага на нашу Цркву и нашу веру! Када се побијете далеко од очију јавности (као што неки имају обичај), онда праштајте и целивајте један другог, али овакво јавно светогрђе не може да иде под тепих!

Ulpijana

09.07.2018. 13:54

ma vladika je bio ljut pokvario mu se blindirani crni djip haha voze najskuplje automobile traze od staih monahinja novac teraju ih da prave brojanice slikaju da sve rade i zarade novac za njih a one bolesne starice zalosno

Vatro Marx

09.07.2018. 14:37

Ni kod vas postovani svsetenici nema jedinstva . Uz vas je i narod Srbije koji ima veliko povjerenje i postivanje. Nemojte kao u Vladi Srbije, vase rijeci za narod su jako znacajne. Vi postovani drzite jos uvijek jedinstvo u narod Srbije. Vi mozete spasiti Kosmet.

Гаврил

09.07.2018. 14:45

Дежурни критичари који су недељу до подне спавали, од превише пића, дошли да критикују српске владике и свештенике. ,,Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити; и каквом мјером мјерите, онаквом ће вам се мјерити. А зашто видиш трун у оку брата својега, а брвно у оку своме не осјећаш? Или, како ћеш рећи брату својему: стани да ти извадим трун из ока твога; а ето брвно у оку твоме? Лицемјере, извади најприје брвно из ока свога, па ћеш онда видјети извадити трун из ока брата својега.''

Petar

09.07.2018. 15:52

@Гаврил - Ne tupi.... Trulež unutar SPC se oseća kilometrima. Udarile pare i moć u glavu!

siti stomaci

09.07.2018. 17:16

@Гаврил - pošto je monetarna moc kod spc oni I uticu kakva ce vlast da bure u srbiji sve ide ka tome da moja srbija postane pravoslasvna džamahirija najeli se napili pa korito preturili

milorad

09.07.2018. 15:49

Mir ,Brate - Mir. Hvala tebi gospode ,sto nam dade ispravne ljude ,koji svako za sebe , brane svoj stav ,kako znaju i umeju. Boze ,Spasi nas ,jadne i gresne. Dok ostali narodi vise i ne priznaju crkvu i svestenstvo ,dok katolici jacaju vojnu jezuitsku disciplinu(sto odasvno nema veze sa Bogom) ,nase se svestenstvo ,bori zbog vecnog spasenja ,strasno i verujuci. Boze stvarno smo zasluzili da nas spases.

Milan

09.07.2018. 17:19

Što nemamo sada jednog S. Sremca da nastane novo delo ili nastavak pop Ćire i pop Spire.

Dusan

18.01.2020. 15:10

Ништа није од овога тачно, као што медији пишу. Лично познајем и владику Атанасија и владику Филарета. Сједио сам у Дубници, прао суђења, служио владију, чак смо више пута пилу кафу сви заједно. Владика Филарет је пензионисан и није доброг здравља и стварно нема где да живи. Владику Атанасија сам лично служио и никад кап алкохола није тражио да попије, нити сам га видио пијаног. Превише верујете медијима!