Naše žene kosi rak, a vakcina postoji

B. RADIVOJEVIĆ

26. 05. 2018. u 22:00

Наше жене коси рак, а вакцина постоји
Poražavajuća statistika o učestalosti karcinoma grlića materice, uzrokovanog humanim papiloma virusom. Po obolevanju četvrti, po smrtnosti neslavni treći u Evropi

PO učestalosti obolevanja od raka grlića materice Srbija je na neslavnom četvrtom mestu u Evropi, a po smrtnosti od ovog kancera na trećem. Samo žene u Rumuniji, Litvaniji i Bugarskoj češće obolevaju, a u Rumuniji i Moldaviji više umiru od ovog malignog tumora nego u Srbiji.

Zbog toga smo na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), svrstani u grupu država sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Od 100.000 žena, u riziku da oboli od raka grlića materice je 26, a u riziku da umre od ove bolesti je osam žena, odnosno duplo više nego u većini evropskih zemalja. Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena.

Ovi poražavajući podaci izneti su juče na regionalnom skupu "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV)", koji je organizovao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja.

PROČITAJTE I: Izabrani članovi Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja

Iako je prevencija raka grlića materice prepoznata kao jedan od prioriteta u radu Ministarstva zdravlja, državni sekretar u ovom resoru doc. dr Meho Mahmutović kaže da je stopa obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji izuzetno visoka i da će se sve učiniti da se organizovanim skriningom i imunizacijom protiv infekcija izazvanih HPV, promeni ova negativna statistika.

SKRININGOM SPASENO 12.000 ŽIVOTA PORED vakcinacije protiv HPV, sekundarna prevencija i dalje ostaje komplementarna mera za rano otkrivanje raka grlića materice, najčešće testiranjem cervikalnog brisa primenom PAPA testa, kod žena uzrasta 25 do 64 godine, jednom u tri godine. Srbija je trenutno u trećoj godini drugog trogodišnjeg ciklusa skrininga koji će trajati do kraja 2018. Na teritoriji 17 opština u Srbiji na pregled su pozvane 334.242 žene, što čini 56,1 odsto ciljne populacije u tim opštinama. Zahvaljujući tome što su se odazvale na poziv svog doma zdravlja, kod 11.740 žena, koje nisu imale nikakve tegobe, otkrivanjem na vreme sprečen je dalji tok maligne bolesti.

- Najefikasnija preventivna mera jeste imunizacija - kaže prim. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije. - Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i predsednik Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, kaže da je imunizacija neophodna u zemljama poput Srbije gde je učestalost HPV infekcije visoka, a u uslovima kada je organizovani skrining na rak grlića materice, kao mera sekundarne prevencije, još u razvoju:

- Dugotrajno postojanje ove infekcije često dovodi do karcinoma koji se neretko otkriva relativno kasno, onda kada je lečenje teško, komplikovano i sa neizvesnim ishodom.

Infekcije izazvane humanim papiloma virusima smatraju se najrasprostranjenijim u svetu. Procenjuje se da je oko 80 odsto seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa, koji se razvrstava u više od 130 tipova.

Prema Pravilniku o imunizaciji i Programu imunizacije stanovništva, protiv određenih zaraznih bolesti preporučena je imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV kod dece starije od devet godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod devojčica šestih razreda osnovnih škola, i trebalo bi da počne do kraja godine.

Ukupno 19 od 28 zemalja EU, kao i Norveška i Island, uvelo je rutinske programe imunizacije protiv HPV. Desetogodišnje iskustvo u tim zemljama je pokazalo da ova, kako tvrde stručnjaci, visoko bezbedna i efektivna vakcina smanjuje učestalost genitalnih kondiloma i prekanceroznih promena na grliću materice za više od 90 odsto.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Један из Братства

27.05.2018. 01:38

Вакцина и против похлепе и корупције кад би била, то бих дао многима који исто и рекламирају.

Gradjanin

27.05.2018. 07:47

8:100.000=400:5.000.000 Ako Srbija ima 7 mil stanovnika, ispada da nas muškaraca ima svega 2 miliona!

Mi

27.05.2018. 08:34

Dok se nismo vakcinisali od bilo čega žene ko od šale rađale po petoro-šestoro dece,a sad s mukom jedva jedno. Doduše vakcine su obavezne u Srbiji,Bugarskoj, Rumuniji,Moldaviji,a u ostalim zemljama rutinski je hoću-neću. Tako da pre nego vas rutinski bocnu Vas i Vašu decu dobro se informišite, jer za svaki "lek" postoji kontraindikacija.