STOPIRANA MEDIJSKA STRATEGIJA: Država želi da se povuče iz medija

I. M.

23. 04. 2018. u 20:41

СТОПИРАНА МЕДИЈСКА СТРАТЕГИЈА: Држава жели да се повуче из медија

Foto M. Koković

Posle konsultacija predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Nova radna grupa pisaće predlog

IZRADA medijske strategije zaustavljena je posle konsultacija predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Republike. Ona je objasnila da je osnovna poruka da država namerava da se povuče iz medija i da ne želi veće učešće u medijima.

Pročitajte još: „Niška medijska deklaracija“ za podršku radnoj grupi u izradi nove medijske strategije

- To je bio i osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije. Zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike od strane međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka - rekla je Vasiljevićeva na sednici Nacionalnog konventa i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Ona smatra da bi bilo korisno da se formira nova radna grupa za izradu strategije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevantni predstavnici domaćih i međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija.

Pročitajte još: Vučić: Svakome pravo da govori i odgovori

Suzana Vasiljević smatra da su i predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i strukovnim udruženjima da se vidi šta je u strategiji dobro a šta treba menjati.

- Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, predsednicom Vlade i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz veće učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja - istakla je Vasiljevićeva.


Suzana Vasiljević Foto Tanjug

Ona je u Skupštini Srbije rekla da je predsednik Vučić predložio da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije.

- Strategija je stopirana verovatno jer nešto u njenom sadržaju nije bilo u skladu sa opredeljenjem države kada je reč o medijima. Strategija je u fazi nacrta, što znači da je i dalje podložna svakoj vrsti izmene - kaže za "Novosti" Aleksandar Gajović, državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture i informisanja. - Ja nisam član radne grupe i nisam učestvovao u njenom pisanju. Postojeći nacrt nudi mnoga dobra rešenja i bilo bi šteta, čak i gubljenje vremena, ako se neka od njih ne bi iskoristila, u slučaju da bude formirana nova radna grupa.

Gajović smatra da odredbe o javno-privatnom partnerstvu u medijima, koje nacrt strategije predviđa, ne znače vraćanje države u medije.

KONKURS ZA FREKVENCIJU

NA VANREDNOJ sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije doneta je odluka o raspisivanju konkursa za dodelu televizijske frekvencije za zemaljsko emitovanje na teritoriji cele Srbije. Očekuje se da REM uskoro objavi konkurs sa svim detaljima koji interesuju potencijalne učesnike na konkursu za nacionalnu frekvenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

deda iz Srbije van sebe

24.04.2018. 00:09

Вучић: Свакоме право да говори и одговори

SMOKI

24.04.2018. 09:35

Sve je ovo strategija EU i SAD da se bezbolnije preda Kosovo.Mediji ce raditi onako kao OEBS kaze. Da li smo mi toliko naivni da nam stranci odredju sta reci a sta se ne sme reci. Izgleda da jesmo

Boba

26.04.2018. 17:50

A sve ovo manevrisanje i zavaravanje koje su preduzimali ministar i sekretar ce da prodje nekaznjeno? U normalnom svetu,Vukosavljevic i Gajovic podneli bi ostavke ili bi bili smenjeni zbog ove sramote. Ali, u Srbiji je sve poremeceno, tako da neznalice profitiraju.

Осман Аврамовић

29.04.2018. 17:04

Свакоме право да пљује, пљувани немају право да одговоре.