Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, prisustvovali su danas, u kasarni Banjica 2, svečanom ispraćaju sedmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Pročitajte još: Srpski mirovnjaci otputovali na misiju u Angolu (FOTO)

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, ministar Vulin je istakao da pripadnici Vojske Srbije zadatke u mirovnim misijama ispunjavaju sa najvećim profesionalizmom, jer razumeju šta znači patnja jednog naroda i kako se sa njom nositi.

Prema njegovim rečima, možda je baš to razlog zašto su naši pripadnici toliko cenjeni gde god da odu.

Pročitajte još: Vojska je ponos srpskog naroda

"Pripadnici Vojske Srbije su uvek išli daleko, i uvek išli tamo gde je teško. Pripadnici Vojske Srbije odlaze na mesta koja bi drugi izbegavali, ali oni zbog svoje Vojske, zbog svoje zemlje, zbog svog naroda, spremni su uvek, ne smo u mirovnim misijama, da čine što drugi ne bi. Tamo gde bi se drugi pokolebali, tamo tek počinje hrabrost naših pripadnika", rekao je Vulin.

Ministar je mirovnjacima poručio da odlaze u zemlju koja je rastrzana mržnjom, rastrgnuta patnjom.

"Vi dolazite iz naroda koji kao ma koji drugi je kroz svoju istoriju upoznao i mržnju i patnju. Baš zato, vi možete da razumete ljude kod kojih idete, baš zato vi možete da prihvatite tuđu muku kao svoju", naglasio je ministar Vulin.

U nastavku današnje svečanosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin je predao zastavu Republike Srbije komandantu srpskog kontingenta, pukovniku Goranu Radosavljeviću koji je poručio da će se zastava naše zemlje vijoriti u Centralnoafričkoj Republici na čast i ponos Republike Srbije i njene vojske.

Obraćajući se okupljenim novinarima, ministar Vulin je ocenio da Vojska Srbije ulaže velike napore da u mirovnim misijama širom sveta pokaže vrednost naše Vojske i miroljubivu politiku naše zemlje.

Svi naši pripadnici, dodao je on, ocenjuju se najvišim ocenama i zaista se o njima govori i misli kao o ljudima koji vrlo dostojanstveno prezentuju našu zemlju.

"Vojska Srbije kao i Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom učešća u mirovnim misijama i to onim koje su veoma zahtevne i veoma složene i u kojima mnogo razvijenije i bogatije vojske i države vrlo retko odlaze", kazao je ministar.

Mi smo, kazao je, ponosni na naše devojke i momke, ponosni smo na svakog našeg pripadnika, na izuzetne rezultate koje pokazuju i to je nešto što čitava međunarodna zajednica i UN izuzetno cene.

Podsetio je da Vojska Srbije trenutno učestvuje u 10 mirovnih misija, od kojih šest pod okriljem UN, a četiri EU misije.

Put Centralnoafričke Republike poći će 70 pripadnika Vojske Srbije (15 oficira, 11 podoficira, tri profesionalna vojnika i 41 civilno lice), koji će narednih šest meseci, u sastavu lake poljske bolnice, biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA.

Upitan da odgovori kada će naša zemlja biti u mogućnosti da samostalno pošalje kontingent u neku od misija, ministar Vulin je istakao da smo mi sposobni za to, ali da je to pitanje političke odluke, kao i poziva da li bi to neko želeo da mi uradimo.

"Ali, što se tiče naših operativnih sposobnosti, naše materijalne pripremljenosti i obučenosti naših ljudi, mi to možemo da uradimo uvek", zaključio je ministar Vulin.