Bečić: Što pre uvesti obaveznu registraciju pripejd korisnika

Tanjug

12. 12. 2017. u 20:00

Бечић: Што пре увести обавезну регистрацију припејд корисника

Foto: Pixabay

Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja nema zakonom propisanu obaveznu registraciju pripejd korisnika SIM kartica, i regulisan broj kartica koje jedno lice može da poseduje
Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da je iz bezbednosnih razloga neophodno ubrzati donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim će se uvesti obavezna registracija pripejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja kartica koje jedno lice može da poseduje kod jednog mobilnog operatora.

Predsednik Odbora Igor Bečić objašnjava da bezbednosne službe u Srbiji troše ogromne resurse da bi u slučaju zloupotrebe SIM kartica došle do osobe koja je odgovorna za to.

On smatra da je nedopustivo odbijanje pojedinih operatora mobilne telefonije i internet operatora da primenjuju odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama.

Pročitajte još - NEMA VIŠE ANONIMNOSTI: Uskoro obavezna registracija svih pripejd korisnika


Veliki problem za bezbednosne službe predstavlja to što pojedini operateri mobilne telefonije nisu obezbedili tehničke mogućnosti da čuvaju podatke o telekomunikacionom saobraćaju korisnika, u periodu od godinu dana, što je zakonska obaveza, navodi Bečić.

Zakon je potpuno jasan u pogledu obaveza državnih organa i operatora kao i u delu kojim su propisane kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja zakona, kažu iz Odbora.

Odbor je pozvao Republičku agenciju za elektronske komunikacije (RATEL) da primeni zakonske mere iz svoje nadležnosti u cilju očuvanja nacionalne bezbednosti i bezbednosti svih građana Srbije.

Pročitajte još - BIA čuva Srbiju među silama

PREDLOŽENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O BIA

Na sednici Odbora je, kaže Bečić, istaknuta i neophodnost donošenja izmena i dopuna zakona o BIA, u cilju usklađivanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije sa usvojenim novim Zakonom o policiji i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Takođe, Odbor je razmotrio i usvojio Izveštaje o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaje o stanju bezbednosti Srbije za period do 30. septembra 2017. godine.

Na osnovu tih izveštaja, Odbor je pozitivno ocenio profesionalno postupanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti u radu pripadnika BIA i dao punu podršku Agenciji u ostvarivanju njenih prioritetnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Жика

12.12.2017. 21:28

Следећи корак ових стручњака из актуелне власти је доношење закона по којем се починиоци кривичних дела морају јавити органима реда најкасније двадесет четири часа након извршења истог, а све у циљу да се не би трошили ресурси и пре свега драгоцено време запосленика безбедносних служби. Пасијанс, кафа, дневне новине, извештаји из разноразних ријалитија. Неки ред мора да се зна.

Još malo pa će u Evrosrbiji biti i ovo:

13.12.2017. 01:28

@Жика - Počinioci krivičnog dela da se jave u Policiju pre nego što delo počine. Preventino.

Nebojsa007

13.12.2017. 00:22

To je najnormalnija stvar u svim zemljama u okruzenju. U crnoj gori pre deset godina kada sam uzimao karticu upisivali su broj licne karte ili pasosa. Samo kod nas normalni predlozi nailaze na osudu

Nenad Dorćol

14.12.2017. 07:48

@Nebojsa007 - Zašto bi ono što je u okruženju i Evropi bilo "normalno" a ono što je u Srbiji "nenormalno"? Ko je taj ko će da sudi? Sa kojim pravom? Samo teško iskompleksiran čovek non-stop gleda u tuđe dvorište. Rešenje je jako prosto - svi vi koji bi da živite kao "okruženje" i "sav normalan svet", put pod nog i pravac tamo gde vam se sviđa - ostavite Srbiju na miru nama "nenormalnima", koji nemamo rezervnu državu.

Немања

13.12.2017. 09:24

То је урађено у Бугарској.Сутрадан су наркомани,Цигани и слични почели да дежурају испред радњи и за пар лева купују картице у туђе име.

čiča

14.12.2017. 05:04

Šta je naredili vam amerikanci totalnu kontrolu stanovništva , dakle veliki brat nas posmatra, samo kako ćete kontrolisati one koji neće da imaju te telefone