SKANDAL: Prodali imovinu Novosti

O. MATAVULJ

29. 11. 2017. u 07:46

Gradske vlasti u Doboju učestvovale u otimanju 67 kvadratnih metara poslovnog prostora naše kompanije. Lokal u centru nezakonito upisali na Grad Doboj, a potom ga prodali trećem licu

СКАНДАЛ: Продали имовину Новости

Posle prijave "Novosti" policija je ispred otetog lokala napravila zapisnik

KOMPANIJA "Novosti", odnosno firma "Novosti pres" d.o.o. Banjaluka ostala je bez poslovnog prostora u centru Doboja, koji je Grad Doboj na nezakonit i kriminalan način prodao trećem licu, iako nije imao pravo raspolaganja nad tom nekretninom!

Reč je o poslovnom prostoru od 67 kvadratnih metara u Ćuprijskoj ulici u Doboju u koji je nepoznata osoba, obijanjem katanca na ulaznim vratima, provalila u julu ove godine. Potom se uzurpator, mimo znanja "Novosti" kao vlasnika, nasilno uselio i započeo adaptaciju i renoviranje prostora, iako je provala uredno prijavljena Policijskoj stanici Doboj 1 i Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu.

Sporni lokal bio je u vlasništvu Novinsko-izdavačko-štamparskog preduzeća "Oslobođenje" nad kojim je 2011. godine pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokrenut stečajni postupak. U tom postupku "Novosti" su dobile status prvog razlučnog poverioca, nakon čega su posle odluke Osnovnog suda u Doboju u novembru 2014. godine kupile tri poslovna prostora, među kojima i lokal u Ćuprijskoj ulici. Na osnovu rešenja dobojskog Osnovnog suda, "Novosti" su ušle u proceduru uknjižbe poslovnih prostora, pa su od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Područna jedinica Doboj, 22. januara 2015. godine 1/1 dobili Rešenje o upisu prava svojine na poslovnom prostoru i brisanju svih hipoteka i zabeleški.

Lokal je dugo bio prazan, što je određenim moćnicima očigledno zapalo za oko. Preko pojedinih službenika grada Doboja, ali i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove organizovali su volšebnu otimačinu, za koju će se ispostaviti da je puna "rupa" i kriminalnih aktivnosti.

Ceo skandal počinje u aprilu ove godine kada grad Doboj na potpuno nezakonit način u RUGIP-u na sebe upisuje poslovni prostor, a potom ga bez znanja "Novosti" prodaje trećem licu.

BEZ KOMENTARA
U KABINETU gradonačelnika Doboja ni u utorak nisu bili raspoloženi za razgovor na ovu temu. Sekretarica nas je prebacivala na portparola Mladena Gavrića, ali se ni on nije odazivao na naše pozive.

Još skandaloznije je i to što se poslovni prostor nalazi pod hipotekarnim kreditom u iznosu od 240.000 konvertibilnih maraka, što je kupcima očigledno promaklo.

Prodaja je obavljena putem javne licitacije, objavljene u jednom banjalučkom dnevnom listu. Oglas, koji je potpisao gradonačelnik Doboja Obren Petrović, objavljen je 20. juna 2017. godine, a da nije objavljen i u "Službenom glasniku", čime je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi. Takođe, prodaja je oglašena bez odluke Skupštine grada Doboja, što je takođe zakonska obaveza.

O kakvom je kriminalnom poduhvatu reč najbolje svedoči činjenica da je kupac poslovni prostor na sebe upisao 29. maja, odnosno skoro mesec dana pre nego što je uopšte objavljen oglas o prodaji!?

Slučaj otimačine poslovnog prostora "Novosti" su u julu prijavile Policijskoj stanici Doboj 1, čiji su službenici izašli na lice mesta i konstatovali stanje na terenu. Pokrenuta je istraga, koja je u međuvremenu prebačena na Sektor kriminalističke policije PU Doboj. "Novosti" su se obratile i gradu Doboju, kabinetu gradonačelnika, kao i Odeljenju za prostorno uređenje i inspekcijske poslove. Na naš zahtev lokalna inspekcija je bila dužna da obustavi radove na sanaciji poslovnog prostora, ali to nije učinjeno. Umesto toga dostavljen nam je odgovor da inspektor nikoga nije zatekao na terenu, pa nema kakve radove da obustavi (!?), iako smo se na licu mesta uverili u suprotno.


APEL GRAĐANIMA

TOKOM interne istrage, "Novosti" su došle do saznanja da se slična otimačina imovine u Doboju dogodila većem broju građana i vlasnika firmi. Pozivamo sve stanovnike Doboja, koji imaju sličan problem ili validnu dokumentaciju u vezi sa otimanjem imovine i uzurpacijom privatne svojine da nam se jave na broj +38751-257-142.


U sutrašnjem broju: "Ko stoji iza nezakonite kupoprodaje"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

007

29.11.2017. 09:58

To isto i SPS hoce da uradi sa zgradom u kojoj su joj kancelarije. Sve se to gura jednom sverceru koji cak i porezu placa minimalno ali verovatno kesom placa sabackog SPSovca

SS

29.11.2017. 13:15

Nije slucajno poplavljen grad Dobojvoda je odnijela dosta dokaza kao i ko je izdavao dozvole za izgradnju uz korito rijeke Bosne cime je smanjen protok korita.