Lončar: Svi će biti pregledani, interesovanje veliko

Tanjug

19. 11. 2017. u 12:30

Лончар: Сви ће бити прегледани, интересовање велико

Zlatibor Lončar / Foto V. Danilov

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede koji se obavljaju u 104 zdravstvene ustanove širom Srbije je veliko, čekaonice su pune, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da će svi biti pregledani

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede koji se obavljaju u 104 zdravstvene ustanove širom Srbije je veliko, čekaonice su pune, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da će svi biti pregledani.

Oni koji danas eventualno ne budu stigli na red dobiće svoj termin u narednim danima.

Još jedan krug besplatnih lekarskih pregleda za građane širom Srbije počeo je jutros u osam sati, a u prvih sat vremena pregledano je više od 3.000 pacijenata, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

"Postižemo onaj cilj koji smo hteli, a to je da naši građani sve više shvataju kolika je prednost preventivnog pregleda. Uradili smo analizu za prošlu akciju u kojoj je pregledano 17.000 ljudi. Kod 600 pacijenata su na vreme dijagnostikovani problemi. Ako uzmete činjenicu da ste toliko života spasli za jedan dan, to nam daje za pravo da nastavimo dalje sa akcijama", rekao je Lončar Tanjugu.

Građanima inače, za besplatne preglede nije potrebna zdravstvena knjižica, a nema ni starosne granice.

"Pokazujemo da nam je stalo da imamo zdravu naciju jer je to uslov da bismo u svemu uspeli. Hoćemo zdravu Srbiju", poručio je ministar, navodeći da mu je izuzetno drago što se sve više građana odaziva akcijama Ministarstva zdravlja, a u razgovoru sa njima se, kaže, dolazi do zaključaka koje sledeće preglede treba obaviti.

"Danas se radi da ultrazvuk abdomena, svima će biti urađeni hormoni štitne žlezde... Oni koji ne stignu danas, dobiće svoj termin u narednim danima", rekao je Lončar.

On je objasnio da će važiti ista pravila, odnosno neće biti potrebna zdravstvena knjižica, a pregledi će biti zakazani po podne, jer inače dolaze ljudi koji rade, imaju obaveze i ne mogu da stignu da dođu tokom radnog vremena.

Jovana Aranđelović medicinska sestra u KBC Bežanijska kosa kaže da je odziv građana veliki i da je za dva i po sata u tu zdravstvenu ustanovu obavljeno više od 200 pregleda.

"Dobro smo se organizovali, pacijenti su puni strpljenja. Danas radimo pregled dojki, ultrazvuk abdomena, ispituju se hormoni štitne žlezde kako bi sa na vreme preudpredilo neko oboljenje. Gužve su velike jer ovi pregledi dobro dođu onima koji puno rade i ne stižu da idu kod lekara. Za sada se sve odvija kako treba. Ovo je treći preventivni pregled kod nas i interesovanje je sve veće", rekla je ona.

Tanja Jojić došla je ćerkom zbog štitne žlezde. Kaže da je izuzetno zadovoljna besplatnim preventivnim pregledima.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR NALOŽIO AKCIJU: Počinje kontrola uputa u bolnicama

"Dobro je da možemo da se pregledamo. Ne moramo dugo da čekamo", rekla je ona Tanjugu.

Goran Tomašek radiolog u KBC Bežanijska kosa napominje da mu je drago što se ta ustanova odazvala akciji Ministarstva zdravlja budući da je prevencija izuzetno važna.

PROČITAJTE JOŠ: Besplatni pregledi napunili ordinacije

"Nije problem otkriti karcinom od dva santimetara, već onaj koji je vrlo malih dimenzija. Na ovaj način možemo pravovremeno da dijagnostikujemo bolest i da se pacijentkijne izleče", podsetio je doktor Tomašek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije