Grajf: Jasenovac bio pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati

Tanjug

22. 10. 2017. u 16:01

Грајф: Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати

Foto J. Kerbler

Koncentracioni logor Jasenovac bio je "pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati" izjavio je glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf

Koncentracioni logor Jasenovac bio je "pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati" izjavio je glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf.

On je upozorio na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što "liči na pokušaje da se ukine Holokaust".

Grajf je naveo da se koncentracioni logor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog "sistema" razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali nemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Grajf je istakao da se "pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne sme više ćutati", jer je "nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena dece i muškaraca" na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, "te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje dece".

PROČITAJTE JOŠ: Linta: Jasenovac je za Srbe isto što i Aušvic za Jevreje

Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji, podsetio je Grajf.

On je nagalasio da "priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti - to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti".

"Počinioci zločina uživali su u zverstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli", rekao je Grajf u intervjuu Srni i dodao da u jasenovcu, "smrt sama po sebi nije bila dovoljna".

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta "Šem olam" Gideon Grajf naveo je da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu.

"Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zverstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrednošću", rekao je Grajf.

Izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključio je da su "hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Jevreja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jad Vasem

22.10.2017. 22:08

Sad ce dezurni branioci bratstva i jedinstva sa planete Beograd da ovom profesoru objasne da to nije bilo bas tako, da je malo ipak preterao, da svojim izjavama podize temperaturu u regionu i vredja osecanja drugih (citaj Hrvata), da moramo gledati unapred, da nije bas sad najbolji momenat da se o tome prica i tako zadnjih 70 godina, Istina jednostavno vise mora napolje kad mi nismo bili u stanju neka je saopste Jevreji oni su nam jedina sansa!!!!!

Srboljub

16.06.2018. 14:52

@Jad Vasem - Zanimljivo je da oni koji očima ne mogu da vide "branioce bratstva i jedinstva sa planete Beograd", uglavnom jednako mrze i Jevreje. Ali, bože moj.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

22.10.2017. 22:09

То су ти "културни и хумани" аплеменцци овде вечито дежурног уаташофила мЛатије ЗГ....