Na Jelici ekshumacija tela dvojice ubijenih Ravnogoraca

Tanjug

ponedeljak, 16. 10. 2017. u 21:46

На Јелици ексхумација тела двојице убијених Равногораца

Ilustracija /foto Z.Jovanović

Komisija za pronalaženje tajnih grobnica na teritoriji grada Čačka, na zahtev potomaka izašla je na teren i započela ekshumaciju Jaroslava Milutinovića i Radoslava Radonjića-Lukinca, pripadnika JVuO

Komisija za pronalaženje tajnih grobnica na teritoriji grada Čačka, na zahtev potomaka izašla je na teren i započela ekshumaciju Jaroslava Milutinovića i Radoslava Radonjića-Lukinca, pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Oni su, prema svedočenju meštana, ubijeni uoči prvih posleratnih izbora koje su organizovale nove komunističke vlasti.

Prema rečima potomka Milisava Milutinovića (76), sina pokojnog Jaroslava, oni su zverski ubijeni 6. novembra 1945. godine na Jelici i zatrpani u rupu gde su sada pronađeni posmrtni ostaci, što bi obdukcija sudskih patologa koja je danas stigla iz Beograda trebala i da potvrdi.


PROČITAJTE JOŠ: „OPASNIJI” OD DžIHADISTA I VEHABIJA: Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

"Moj otac je bio u Kraljevoj gardi i normalno je da je pristupio Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, kao takav je u jesen 1944. uhapšen i oteran u zatvor. Dobio je uslov da strelja svoje saborce na Borčevom igralištu kako bi bio oslobođen. Međutim uoči toga dana je pobegao iz čačanskog zatvora. Javio se samo mojoj majci, a sakrio se u Rogaču kod snahe. Za njim je odmah je krenula potraga. Uhapsili su majku i mene, tada sam imao 5,5 godina i držali u zatvoru 14 dana”, priča Milisav.

Potera koju je izvršio Vojni odred kao i mobilisana dva sela, zajedno sa sekretarom opštine, za koga Milisav tvrdi da im je i izdao položaje, krenula je 6. novembra 1945.

„Opkolili su im mesto u kome su se krili, a moj otac i Radonjić su se predali, dok Dragoslav Vučićević zvani Crnjak to nije hteo da učini, već je aktivirao bombu i ubio se. Ovu dovjicu su vezali i tukli, maltretirali, odveli ih u štab gde su ih prebijali od batina do mraka, a potom su ih upregli u zaprežna kola koja su vukli sve do Pridvoričke jaruge gde su ih na najsuroviji način poklali”, rekao je Milutinović.

On je zahvalan Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica, što je posle toliko godina došlo na red da se otkriju posmrtni ostaci njegovog pokojnog oca i njegovog saborca.

"Moja porodica je mnogo toga pretrpela i sada bar znamo gde su mi očeve kosti”, kazao je Milutinović i dodao da će zemni ostaci biti preneti u kriptu u crkvu Uspenje presvete bogorodice, koja je urađena namenski za sradalnike na Borčevom igralištu po tajnim grobnicima po planini Jelici.

Istoričar Goran Davidović, predsednik Komisije za pronalaženje tajnih grobnica u Čačku, navodi da je zverska osveta zasnovana na ideologiji bez suda i presude.

,,Rukovodioci tadašnjeg mesnog odbora u Jezdini, lokalna narodna milicija i patrole OZNE iz Čačka su na zverski način ubili nevinog Milutinovića i Radonjića. Republika Srbija je zadnjih 10 godina donela zakone o rehabilitaciji i restituciji. Pokojni Radoslav Radonjić - Lukinac i Jaroslav Milutinović su pred ovom državom čisti i dokazano je da nisu uradili nikakav zločin u Drugom svetskom ratu”, rekao je Davidović.

On smatra da su obojica ubijeni samo zbog ideologije.

"Bavio sam se istraživanjem organa unutrašnjih poslova i formiranjem tadašnje vlasti. Novembra 1945. bili su prvi izbori gde su komunisti morali da pobede i to je tada bila naredba. Organi unutrašnjih poslova su dobili naređenje da krenu u čišćenje terena gde je po proceni bilo oko 1.200 otporaša. Akcija je predviđala da nema živih, da nema privođenih i da se ekzikucije rade na licu mesta”, kaže Davidović.

Miloš Gostiljac sestrić pokojnog Radoslava Radonjića kaže da čovek ne nasleđuje samo boju očiju i boju glasa, nasleđuju i šta su mu stari radili .

„Sve ima veze i ostavlja duboki trag na one koji dolaze posle nas. Istina mora da se zna da bi mogli dalje da živimo”, rekao je Gostiljac.

Prema rečima Aca Đenadića, Ravnogorski pokret je najviše zaslužan za otkopavanje grobnica stradalih četnika na ovom području.

„Svi znamo da je Ravnogorski pokret bio inicijator za formiranje Komisijije za iskopavanje masovnih grobnica koja je formirana marta 2011. godine. Od tada vrlo aktivno radimo na terenu i otkopavanjima pored Morave”, rekao je Đenadić.

On navodi da im se tako i javio Milisa Milutinović iz Jezdine sa saznanjima gde su sahranjeni njegov otac i Radoslav Radonjić.

"Pripremali smo se dugo za taj čin, naravno morali smo dobiti i određena odobrenja što smo sve i prikupili. Pozvali smo policiju i tužilaštvo koji su izašli na teren i utvrdili da se tu nalazi ljudski skelet", ističe Đenadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Hisar 008

16.10.2017. 23:32

Svaki zločin imasvog izvršioca,ne može se parrizanski pokret toga kraja vezati za ubistvo,već za ubicu imenom i prezimenom.Ukoliko bibilo drugačije,,Haški sud u osnovi bi bio opravdan nad našim sunarodnicima toga antisrpskog suda.

zaliv.net

17.10.2017. 00:19

@Hisar 008 - Zna se ime i prezime onoga ko je odgovoran, zove se Tito. Njegov grob treba izmestiti iz Srbije, dalje od Srba koji su za njega ratovali a koje je ON poveo u bratoubilacki rat koristeci spletke i lazi, ucene i ubistva....tog coveka je lepo De Gol opisao, nzavao ga je ubicom i lazljivcem!

znaci.net

23.04.2018. 22:41

@Hisar 008 - Jesi li to na Fejzbuku pročitao? Sačuvaj nas Bože ovakvih patriota.

zaliv.net

17.10.2017. 00:17

Titovih ruku delo. Pobegao iz okruzenja Hrvata i dosao medju Srbe da ih podeli koristeci ideologiju u koju ni sam nije verovao...Tito je najvece zlo koje je snaslo Srbe, gore od turske okupacije koja je trajala 345god. Zbog njega smo imali ratove 1990god a zbog njega i dan danas Srbi ispastaju i ne mogu normalno da zive, sto je najgore potomci ti komunistickih usijanih glava i danas sve cine kako bi i dalje blatili rodoljube cija je jedina krivica to sto nisu hteli komunizam.