OBUKA i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u sledećih nekoliko godina. "Drugi poziv", važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više je od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešelonu biće vojnici koji su dobrovoljni odlužili vojni rok, među kojima približno petinu čine i - žene.

Mesto dama u sistemu vojne obuke izazvalo je veliku društvenu polemiku u čijem je središtu inicijativa Ministarstva odbrane da podigne nivo obučenosti rezervista. Plan vojnog vrha koji je izneo ministar odbrane Aleksandar Vulin, protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za dame, izazvao je seriju ljutitih komentara žena u Srbiji.

Ministar Vulin pojašnjava, za "Novosti", da nije reč o vojnoj obuci civila, već rezervista koji su služili vojsku.

- U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi biće predviđen i proces obuke - kaže Vulin. - Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučio Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje.

Vulin dodaje da se divi hrabrosti svih koji smatraju da je Srbija jedina zemlja na svetu koja nema neprijatelja, koja nema pretnji, niti kojoj treba obuka i priprema.

- Nemam tu hrabrost i daću sve od sebe da pripremim Srbiju da bude spremna i sigurna u sebe. Nadam se da će to biti moj najveći greh - kaže Vulin za "Novosti".

U Vojsci Srbije ukazuju da su obuka, vojna obaveza i služenje vojnog roka - različite kategorije koje se često mešaju u javnosti. U središtu poslednjih inicijativa nije služenje vojske, već neka vrsta uvođenja obuke stanovništva kroz proces obrazovanja i rad sa rezervistima.

Rezervni sastav čine vojni obveznici starosti od 19 do 60 godina života, a rezervista tokom godine u čizmama može da provede najviše 90 dana. Služenje vojnog roka u Srbiji pritom nije ukinuto, već obustavljeno, što znači da i oni koji moraju u uniformu imaju obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

Podizanje vojničke kondicije "drugog poziva" predviđena je Pregledom prioriteta obuke za period 2014-2019. godine. Ovaj vojni dokument temelj je redosleda pozivanja rezervista, saopštavanja ratnog rasporeda i odlazaka na vojne vežbe. On je skrojen prema svoti novca koji oružane snage mogu da izdvoje za obučavanje rezervnog sastava, što garantuje podmlađivanje komandnog kadra, ali i obučenost vojnika čije su specijalnosti bitne za odbranu zemlje.


IZRAELKE

ŽENE u stranim sistemima odbrane imaju različite uloge. U nizu država poput Švajcarske, Austrije ili skandinavskih zemalja obučene su za civilnu zaštitu. Na dame pod opasačem bez premca najviše računa Izrael. Žene tamo ne samo da prolaze pešadijsku vojnu obuku već imaju i obavezu služenja dvogodišnjeg vojnog roka. Vojnici ženskog pola regrutovani u specijalnim jedinicama uniformu nose čak tri godine i za to vreme obavljaju izuzetno složene zadatke.


ANKETA - DA LI JE ŽENAMA U SRBIJI POTREBNA NEKA VRSTA VOJNE OBUKE?

ANA DABOVIĆ, KOŠARKAŠICA:

- Svako znanje koje se stekne u životu je dobrodošlo. Nikome ne bi bilo naodmet da poznaje prvu pomoć, postupke u slučaju požara ili reagovanje u slučaju vazdušnog napada. Na dobrovoljnoj bazi bi čak i vojna obuka trebalo da bude dostupna ženama.

RADMILA ĐURIĆ, NOVINARKA:

- Nemam jasan stav o tome. Osnovni utisak mi je da su žene u Srbiji ovako ili onako oduvek bile na prvoj liniji fronta. Obično je to borba za život, egzistenciju, decu, ali nažalost, bilo je u prošlosti i prilika kada su učestvovale i u ratu.

ANA STANIĆ, PEVAČICA:

- Nametanje bilo čega u današnje vreme, pa i vojne obaveze ženama, teško da bi dalo dobre rezultate. "Moranje" je u aktuelnim uslovima neprihvatljivo. Na dobrovoljnoj bazi možda, pa ko hoće da služi vojsku - hoće.

NADA MACURA, LEKAR:

- Žena je u današnjem društvu preopterećena. Uvek sam za učenje svih veština, pa i vojnih. Važno je da važi isti princip i bez izuzetaka. Mislim da je uvođenje vojne obuke teško izvodljivo, ali civilna zaštita nam je svakako potrebnija.