ZEMLjA slobode i domovina junaka. Tim stihovima završava se američka himna, a ja mogu da kažem da oni važe i za - Srbiju, jer, srpski narod iz ovih krajeva rizikovao je svoje i živote svojih porodica da spase američke i savezničke pilote u Drugom svetskom ratu. Delili su sa američkim pilotima poslednje mrve hrane, skrivali ih i štitili nekoliko meseci od nacista. Danas, kada se setim srpskih žrtava, njihovog heroizma, ja se osećam ponizno.

Ovako je u petak američki ambasador Kajl Skot pozdravio nekoliko stotina Pranjanaca i pripadnika Ravnogorskog pokreta na Galovića brdu, u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, mestu gde je pre 72 godine izvedena najveća saveznička akcija spasavanja vazduhoplovaca nazvana "Halijard". Uz pomoć lokalnog stanovništva, u selima podno Suvobora, koji su žrtvovali sopstvene živote, spaseno je oko 520 pilota i članova posade. Predstavnici američke ambasade, ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu, Fondacije "Halijard", kao i srpski vojnici položili su vence kraj spomen-ploče, na polju gde su meštani 1944. izgradili improvizovani aerodrom. Polaganje venaca proteklo je uz intoniranje srpske i američke himne u izvođenju benda ratnog vazduhoplovstva SAD.

Obeležavanju su prisustvovali i potomci onih koji su učestvovali u akciji spasavanja i najstariji, jedini živi učesnik misije. Sećanja na ovaj događaj ispričao nam je Pranjanac Petko Damljanović (92):

- Imao sam dvadesetak godina kada me je đeneral Draža uzeo u četu, a zadatak mi je bio da obezbeđujem pilote. Smeštao sam ih po kućama seljana, zajedno smo se hranili i spavali na skrivenim mestima. U avgustu je bila najveća evakuacija. Sletali su avioni. Opraštali smo se od pilota, a nisu se ni suze krile. Većina njih to nije zaboravila, sa nekima od njih sam postao večni prijatelj.

DRAŽA - SPONA SA SAD

AMERIČKI predsedenik Hari Truman 29. marta 1948. odlikovao je generala Dražu Mihailovića zbog njegovih zasluga za spasavanje američkih pilota. Predsednik Regan je 30 godina kasnije napisao: "Konačna tragedija Draže Mihailovića ne može da izbriše iz sećanja njegovu herojsku i često puta usamljenu borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod - nacizam i komunizam".