Zbog elektronskog zakazivanja pacijenti ne mogu do specijalista

B. RADIVOJEVIĆ

13. 08. 2016. u 21:00

Problemi sa elektronskim zakazivanjem pregleda, uvedenim u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Vrzino kolo: Pacijente sa uputima vraćaju, a u domovima zdravlja ne mogu da im izdaju nove upute

Због електронског заказивања пацијенти не могу до специјалиста

Ministarstvo podseća da i dalje važe i papirni uputi

U ZDRAVSTVU još traju "porođajne muke" sa elektronskim zakazivanjem pregleda koje je kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem dosad uvedeno u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Samo u Nišu, gde je prvo, krajem marta, startovao novi sistem zakazivanja, polako ulaze u rutinu, a u ostalim centrima izabrani lekari još ne mogu svima da zakažu preglede u bolnicama. Razlog je što je na tercijarnom nivou zaštite retko koja ustanova dala termine. Zato se pacijenti nepotrebno šetaju i neobavljenog posla vraćaju izabranom lekaru, koji više ne može da im pomogne, jer novi uput ne može da izda sve dok ne istekne prethodni!

Lekari u domovima zdravlja, koji su i pod najvećim pritiskom zbog problema sa zakazivanjem, masovno tvrde da bi sve funkcionisalo bez problema samo kada bi bolnice uradile ono na šta ih novi sistem obavezuje: da daju imena specijalista i termine za ambulantni prijem pacijenata.

- Klinički centar Srbije, recimo, uopšte nije dao termine, izuzev na endokrinologiji, i to samo po dva termina na nedelju dana. Slično je i u drugim bolnicama, u "Zvezdari" je, recimo, pre mesec dana bilo termina, a sad ih nema - kaže dr Milica Nikolić Urošević, zastupnik Udruženja doktora opšte medicine i izabrani lekar u Domu zdravlja Vračar. - U toj situaciji mi možemo samo da izdamo uput bez zakazanog vremena za pregled. I ta situacija je predviđena kao mogućnost na početku uvođenja realizacije ovog projekta, ali u praksi se najčešće događa da medicinska sestra iz bolnice vrati pacijenta zato što nema određen termin, iako na uputu piše da za pregled, koji mora da se obavi u roku od 30 dana, nije bilo istaknutih termina. Pacijent, onda, insistira na tome da mu zakažemo termin, a termini nisu dostupni, i tako ukrug.

Ako imaju sreće pa dobiju termin, pacijenti opet upadaju u vrzino kolo ukoliko se lekar kod koga su zakazali pregled tog dana ne pojavi na poslu. Iako je prema uputstvima Ministarstva zdravlja zdravstvena ustanova dužna da u tim slučajevima obezbedi pregled kod drugog lekara, u praksi se takav pacijent najčešće opet vraća izabranom lekaru da mu zakaže novi termin.

NEĆE DA BUDU SKRETNIČARI - KADA bi se poštovala sva uputstva koja je dalo Ministarstvo zdravlja, za pacijente ne bi bilo nikakvih problema u zakazivanju pregleda, ali problem nas doktora time opet ne bi bio rešen - kaže dr Milica Nikolić Urošević. - Naime, potpuno je neprihvatljivo da preglede zakazuju izabrani lekari. Nismo mi otpravnici poslova i skretničari. To je posao za medicinske sestre, a nama bi onda ostalo vremena da primimo i pregledamo još jednog ili dva pacijenta u toku smene.

- Tu smo tek u problemu, jer pacijenti ne shvataju da im za 60 dana, sve dok važi prvi uput, ne može biti izdat drugi - kaže dr Nikolić Urošević. - Ljute se i negoduju s razlogom. Da ne bih trošila vreme od pregleda da svakom objašnjavam zašto tu situaciju ne mogu da rešim, odštampala sam uputstvo koje je dalo Ministarstvo kako se pregledi zakazuju i svakom pacijentu zaokružim deo koji se odnosi na njegov problem.

U Nišu takvih problema više gotovo da i nema, jer je sistem za ovih skoro pet meseci razrađen.

- Do pre nekoliko nedelja imali smo velikih problema, ali se sad sve gotovo ustalilo - kaže dr Radovan Mihailović, pomoćnik direktora u Domu zdravlja Niš. - Ovdašnji klinički centar je dao i spiskove lekara i termine i sad uspevamo da specijalističke preglede zakažemo u roku od 30 dana. Jedino se na dijagnostiku kao što su skener ili magnetna rezonanca čeka nešto duže, u zavisnosti od toga koliko su aparati opterećeni.

Pored tehničkih problema u funkcionisanju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, koji bi do kraja godine trebalo da zaživi u čitavoj Srbiji, ima i suštinskih.

- Primetili smo da mnoge bolnice na spiskove lekara stavljaju i doktore koji su tu na specijalizaciji i koji po zakonu ne mogu samostalno da pregledaju pacijente, da postavljaju dijagnoze i daju predlog terapije - kaže dr Milica Nikolić Urošević. - Ja sam baš juče tražila od Ministarstva zdralja da se specijalizanti skinu sa spiskova raspoloživih doktora, jer ja kao lekar sa specijalizacijom na viši nivo zdravstvene zaštite šaljem pacijenta da ga pregleda neko ko ima za stepen više obrazovanja, a dijagnozu i predlog terapije koje je dao lekar kliničar na specijalizaciji ne mogu da uvažim.

DOPUNSKA DIJAGNOSTIKA

NA PRIMARNOM nivou zdravstvene zaštite uočilu su još jedan problem - da lekari na sekundarnom i tercijarnom nivou masovno vraćaju pacijente kod izabranih doktora da im oni zakažu dopunske preglede.

- Elektronskim sistemom zakazivanja to nije tako predviđeno - kaže dr Milica Nikolić Urošević. - Naime, obaveza lekara na sekundarnom i tercijarnom nivou je da sve konsultativne preglede sa drugim specijalistima ili dodatnu dijagnostiku sami zakažu pacijentima, ali oni to izbegavaju.


MINISTARSTVO: SVE SMO PREDUZELI

U MINISTARSTVU zdravlja, koje i sprovodi projekat za uvođenje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kažu da su preduzeli sve da problema bude što manje. Na vreme je nabavljeno sve što je bilo neophodno, angažovani informatičari, napravljen softver za zakazivanje, organizovana edukacija. Direktori ustanova su, takođe, blagovremeno dobili uputstva kako se radi u novom informacionom sistemu, kažu u Ministarstvu.

- Apsolutno nikakvih većih problema sa zakazivanjem ne bi trebalo da bude, pogotovo ne da zbog toga trpe pacijenti - navode u Ministarstvu. - Uostalom, papirni uputi važe do kraja godine.

Za sve nedoumice koje lekari mogu da imaju Ministarstvo je otvorilo i sajt www.mojdoktor.gov.rs.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mungoa

13.08.2016. 21:38

Izvinjavam se na izrazu SVE SU SJEBALI, kompletno zdravstvo!!!Narod je budala sto trpi, zasta placaju zdravstveno osiguranje? Da crknu dok dodju do specijaliste???

Коле

13.08.2016. 22:54

@Mungoa - Вучићеви трилатералци, чаробњаци! Куку теби, гејвропска Србијо!

Dr idiot

13.08.2016. 22:33

Sve se ovo sistemski radi u Ministarstvu zdravlja sa ciljem da što komplikovanije i teže pacijent dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu a država tako štedi. Sve teže je da se stigne i do izabranog lekara-zakazuju u terminima i posle 20 dana, pa ili umri ili ,ako imaš para idi kod privatnog lekara i lekove kupi. Na dobitku su jedino popovi i pogrebna preduzeća-imaju pune ruke posla!

Kako Da Ne

13.08.2016. 22:55

Sistem je ok samo treba znati koristiti kompjuter......jos kad tome dodate kucanje dojagnoze sa dva prsta na kojima su nokti od 2+ cm eto nama 2 pacijenta za celo radno vreme.....