Stefanović: Srbija će uputiti dodatne snage na granicu, upućena protestna nota Mađarskoj

Tanjug

16. 09. 2015. u 19:08

Srbija će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi se sprečili dalji napadi na mađarsku policiju. Upućena protestna nota Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije

Стефановић: Србија ће упутити додатне снаге на границу, упућена протестна нота Мађарској

BEOGRAD - Srbija će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi se sprečili dalji napadi na mađarsku policiju, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

"Odlučio sam da pošaljemo dodatne policijske snage i sa direktorom policije dogovorio modalitet kako da se to uradi. Cilj je da se spreče dalji napadi na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje migranti od ograde i mađarske policije", rekao je Stefanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, podsetio da se na graničnom prelazu Horgoš 2 danas dogodilo više incidenata, kada je grupa migranata pokušala da probije ogradu, a mađarska policija upotrebila suzavac i vodene topove.

"Učinićemo sve da incidenata više ne bude, ali voleli bismo i kada bi mađarske kolege manje agresiovno postupale prema migrantima. Tada bi situacija bila lakša za kontrolu", rekao je Stefanović.

On je istakao da srpska policija neće dozvoljavati da se bilo kakvi incidenti događaju na teritoriji Srbije i da će se pokušati da se na miran i normalan način spreči dalja esklacija sukoba.

Prema njegovim rečima, migrante koji se nalaze uz granični pojas sa Mađarskom, one koji to žele, policija vraća u prihvatni centar u Kanjiži, odakle mogu da krenu bilo kojim drugim pravcem koji izaberu.

Stefanović je dodao da se istovremeno vode razgovori sa mađarskim kolegama kako bi se uspostavio potpuni mir i stabilnost u graničnom pojasu.

Srpski ministar policije je naglasio da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca koji je zahvatio i deo naše teritorije.

"Razgovaramo sa mađarskim kolegama kako da ovakvu vrstu incidenata izbegnemo ubuduće", rekao je Stefanović.

On je dodao i da Srbija želi da spreči i izbegne situaciju da migranti napadaju mađarsku policiju sa srpske teritorije upotrebljavajući kamenice i zapaljene gume, jer to nije u duhu dobrih odnosa koje Srbija ima sa Mađarskom.

"Ne želimo da dozvolimo da neko sa naše teritorije napada organe druge države", dodao je Stefanović.

On je naglasio da će srpska policija postupati normalno, pristojno i da neće primenjivati nepotrebnu silu, ali će pokušati da migrante, u razgovorima, odvrati od bilo kakvih napada na mađarsku policiju.

Stefanović je naglasio da Srbija od EU očekuje odgovor za rešenje ove krize i da je to nešto na čemu insistira.

"Razgovaramo sa predstavnicima EU. Srbija ne može sama rešiti ovu situaciju, potrebno je celovito rešenje. Od Evrope očekujemo odgovor, kako ćemo ovaj problem zidova, žica, nasilja, rešiti što pre, jer je to ne samo u interesu Srbije i Mađarske, koje nemaju međusobni bilateralni problem, već u interesu čitave Evrope", rekao je Stefanović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nighthawk

16.09.2015. 19:41

Е мој докторе... Уместо да заштитих грамицу од илегалног преласка, дуриш се на Мађаре што штите своје границе ? Нек вас је све срамота !!!

Đura Zmaj

16.09.2015. 21:49

@Nighthawk - Nije stigao da pročita Zakon o zaštiti državne granice, to se ne izučava koo Miće...

Svet

16.09.2015. 23:11

Koji je stav Srbije po pitanju izbeglica? Koliko može da zadrži a koliko izbeglica mora dalje da nastave. Da li će moći da nastave? Iza Mađarske stoji ceo EU a iza Srbije ko zna ko, bolje reći niko.Tako da i Srbija pod hitno treba da pređe na plan Š . Jer jedno je mora da pređu granicu a drugo da li mogu da pređu granicu.Pogrešna procena naših očigledno.

Сигурна земља

19.09.2015. 11:56

@Svet - Иза Србије стоји ISIL. А подржава нас и Запад.