Dr Zoran Avramović: Srebrenica nije za školu

30. 06. 2015. u 13:05

U nekim deklaracijama, rezolucijama o Srebrenici koje se pišu po zapadnoinostranim centrima moći, predlaže se da ovaj grad uđe u škole (srpske ili svih škola Evrope ili sveta) kao primer genocida

Др Зоран Аврамовић: Сребреница није за школу

Dr Zoran Avramović

U nekim deklaracijama, rezolucijama o Srebrenici koje se pišu po zapadnoinostranim centrima moći, predlaže se da ovaj grad uđe u škole (srpske ili svih škola Evrope ili sveta) kao primer genocida koji ne sme da se ponovi.

Zašto je ovakav predlog neodrživ?

Škola je ustanova u kojoj se predaje istinito znanje o sveukupnoj stvarnosti. Svaki pojam i svaka činjenica pre nego što postanu deo nastavnog plana i programa moraju da budu usaglašeni u stručnim krugovima nauke i univerziteta. U suprotnom, škola bi bila mesto ideološkog, političkog, zdravorazumskog znanja.

Problem sa Srebrenicom je u tome što svako njeno uguravanje u programe na način genocida mora izazvati međunacionalne konfliktne posledice u regionu Balkana.

Zašto?

Zato što motivacija nije istinosnog karaktera. Najpre, da bi deklaracija zadovoljila kriterijum naučne istine (znanje i činjenice), neophodno je naučno osvetliti kontekst ratnih sukoba u BiH tokom tri godine. Tačno utvrditi šta se dogodilo u tom gradu 1995. godine, u pogledu stradalih Bošnjaka u ratnim okršajima i posle predaje. Taj podatak je neophodan pošto branioci srebreničkog genocida insistiraju na osam hiljada pogubljenih.

Drugo, pojam genocida ne može se koristiti u srebreničkom slučaju zbog nepostojanja svih elementa pojma. Tako, žene, deca i starci su evakuisani, a za tri godine ratnih sukoba, dogodio se zločin u tom gradu a u drugima nije. To znači da plana o istrebljenju nacije nije bilo, već trenutna osvetnička reakcija.

Nije reč samo o tome.

Kako staviti u istu ravan genocid nad Jermenima, Jevrejima i Srbima u Jasenovcu? Ili sve genocide u novijoj svetskoj istoriji? Kako dovesti u vezu milionska pogubljenja ogromnog broja pripadnika jedne nacije sa nezakonitim likvidacijama nekoliko hiljada samo muškaraca u toku i posle oružanih borbi?

Ima još jedan razlog zašto bi takva odluka bila suprotna nameravanoj svrsi. I kada je genocid učinjen, politički vladari država čiji su pripadnici to učinili ne prihvataju kvalifikaciju genocida. Turci neće da prihvate tu krivičnopravnu kvalifikaciju. U Hrvatskoj se teško ta reč izgovara. A nema nikakve sumnje da politički i haška kvalifikacija zločina u Srebrenici kao genocida, neće biti prihvaćena u javnom mišljenju i ponašanju srpskog naroda, u najvećem broju. Nema te sile koja će naterati narod da misli kako misli o javnim stvarima.

Sad, zamislimo nekog nastavnika u srpskoj školi koji bi morao sve ovo da predaje učenicima pod moranje? A to moranje je najveći problem. Predlagati sudsku zaštitu protiv osporavanja genocida u Srebrenici je atak na slobodu naučnog mišljenja. Za nauku ništa nije sveto. Nauka je kritička delatnost zasnovana na metodu. Koja bi naučna misao pristala na zabranu i ograničavanje sopstvene delatnosti na zabranu istraživanja bilo kog predmeta u društvu i politici?

Škola koja bi nešto morala politički i ideološki, a da nije naučno utvrđeno, bila bi antiškola i podsetila bi na vreme jednog tipa internacionalizma, kroz čije iskustvo smo prošli u SFRJ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

vlada

30.06.2015. 20:31

Nije problem što ne znamo broj stradalih /to je i nemoguće, rat je/ već što se prikljanjamo isfabrikovanoj, istorijski neutemeljenoj rezoluciji, koja isključivo tendeciozno i zlonamerno govori o nekakvom "genocidu"! Da bi neko koristio taj termin, mora da zna šta to znači! Nazovi kulturna Engleska dokazuje da "nema pojma" , i da je sve ispolitizovano zbog namere ukidanja "Dejtona"! Na sreću, tu su Rusi, koji će učiniti sve što mogu, a mogu MNOGO! Jedini GENOCID se desio u Rep. Srpskoj Krajini !

Banat Forever

30.06.2015. 23:26

Najbliza istini je cifra od 5000 masakriranih srpskih civila i oko 1500 streljanih islamistickih koljaca. Kad Srbija bude postala normalna drzava, svaka javno izrecena rec o navodnom genocidu nad islamistima ce biti tesko krivicno delo.

Srpkinja

01.07.2015. 00:01

Mogu oni da ubacuju u udžbenike šta hoće, uostalom mnogo toga su već na kvarno i mala vrata već ubacili ali ja ću moju decu učiti onako kako je bilo i kako jeste i kako ja hoću i ona neće učiti niti slušati te lekcije po cenu da ponavljaju razred ! Sa duge strane država ne sme dozvoliti da to bude uopšte razmatrano !

SSF

01.07.2015. 02:44

Не може у уџбенике јер није геноцид него лаж увећана 7 пута о броју жртава у злочину који је почињен. Ако је ово геноцид шта је Јасеновац?И не знам да ли је ово идеја г. Чанка или енглеза? Г. Чанак ју је објавио две недеље пре енглеза у једној ТВ емисији као "своју". Неки људи и гласају за ЛСВ, невероватно.

Mama

01.07.2015. 10:00

Kad u te udžbenike ubacite prava stradanja i golgotu Srba, kad izbacite da je normalno da dečak ljubi dečaka u usta i sl. onda možemo diskutovati o stradanju drugih . Ako ne ceniš sebe i svoju istoriju i tradiciju glupo je uopšte razmišljati o drugim !