Rehabilitacija poslednjeg kralja

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

10. 12. 2014. u 20:32

Princ Aleksandar traži vraćanje časti za sebe i oca Petra. Zakonski uslov za povraćaj oduzete imovine Karađorđevićima

ADVOKATI prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića podneće u narednih desetak dana zahtev za rehabilitaciju kralja Petra Drugog i njegovog sina i njihovog klijenta - Aleksandra, potvrdio je, za “Novosti”, jedan od kraljevskih zastupnika Đorđe Đukić.

- Koliko smo shvatili, biće to samo formalna rehabilitacija, po kratkom postupku - kaže Đukić. - Do sada nismo podnosili zahtev zato što smo verovali da je zakonska rehabilitacija već završena kada je Zakonom iz 2001. ukinut Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947.

Tim Ukazom je porodici Karađorđević oduzeto državljanstvo i imovina. Agencija za restituciju se, međutim, pozvala na Zakon o restituciji koji je decidan - da bi nekome bila vraćena imovina neophodno je da dostavi pravosnažno rešenje o sudskoj rehabilitaciji. To se odnosi na sve građane, pa i na kraljevsku porodicu. Zato su sudski već rehabilitovani kraljica Marija i njeni sinovi, prinčevi Tomislav i Andrej, kao i knez Pavle i kneginja Olga.

Agencija je još 10. oktobra dostavila advokatima Karađorđevića Nalog za dopunu zahteva za restituciju, u kojima im, između ostalog, traži dokaze o rehabilitaciji kralja Petra, princa Aleksandra, kao i prinčeva Tomislava, Andreja i kraljice Marije. I dok u nadležnom Višem sudu u Beogradu tvrde da je Agencija dala rok mesec dana, i da je on već istekao, Đukić kaže da roka nema, ali da će se zahtev pred sudom naći ubrzo.

Agencija za restituciju je u nalogu tražila i da im bude dostavljen izvod iz javnog registra u kojem su upisane pokretne stvari čije se vraćanje traži, zatim uverenje o identifikaciji iz starog premere katastarskih parcela, dokaz o pravu svojine članova dinastije Karađorđević za sve nepokretnosti na području opštine Kučevo, kopiju plana za katastarske parcele u Sokobanji. U vezi sa zahtevom za vraćanje rudnika, tražili su rešenje o nasleđivanju doneto u ostavinskom postupku iza smrti kralja Aleksandra Prvog, koje se odnose i na rudarska prava i rudarske terene. Traženo je i preciziranje zahteva u vezi sa vraćanjem nekretnina u Topoli.

I dok su imovinu kralja Aleksandra nasledila sva trojica sinova, imovinu kraljice Marije, po testamentu, nasleđuju samo potomci prinčeva Andreja i Tomislava. Kako je kraljica navela u testamentu od 24. februara 1960, svom najstarijem sinu, kralju Petru Drugom, nije ostavila ništa, jer “on već prima odgovarajuće provizije iz drugih izvora”, a i ona mu je “tokom života poklonila lične posede velike vrednosti”.

ROLS-ROJS” ČUVA GARDA

MADA su iz Agencije za restituciju već stigle naznake da jedan deo nekretnina i pokretnosti, pre svega Beli dvor, neće biti vraćeni jer su zakonom zaštićeni kao kulturna dobra, Karađorđevići se pitaju da li su baš sve pokretnosti zaštićena dobra. Deca kneza Pavla, kneginja Jelisaveta i knez Aleksandar, tražili su “rols-rojs” svog oca, koji se nalazi u garaži Doma garde na Topčideru, verujući da on ne može biti zaštićeno kulturno dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Milenko

10.12.2014. 20:44

Pa dosta te monarhije. Kako ga nije sramota da se javlja, malo su greha napravili. Neka nauči SRPSKI jezik !!!!!

Енвер

11.12.2014. 13:03

@Milenko - Аустроугарски поднаредник, шлосер и масовни убица овде је владао апсолутистички деценијама, са овлашћењима које ни један европски краљ нема вековима уназад. Све до своје смрти није научио СРПСКИ језик, већ се фрљао мешавином руског, пољског, хрватског, српског... Чуди ме да ти је све то "промакло" и да ти, очигледно, никада није засметало?!?

Sydneysider

12.12.2014. 09:58

@Milenko - Sta kazes Envere, masovni ubica?! Da ti nije mozda zao fasista koje je pobio?Masovnom ubici ne priredjuje ceo svet sahranu za pamcenje. Masovnog ubicu ne prima kraljica Elizabeta, Kenedi, Hruscov, Breznjev i mnogi drugi politicari shirom sveta. Masovni ubica se ne predlaze za Nobelovu nagradu. Masovnog ubicu ne voli ceo nesvrstani svet a ostatak postuje. Razmisli malo. Ko je u pravu, ceo svet ili tamo neki mikropromil na Balkanu?

Енвер

12.12.2014. 15:00

@Milenko - @ "Sydneysider" - Само у Београду и његовој најближој околини после "ослобођења" ПОБИЈЕНО преко 10.000 људи (укључујући и жене, децу и старце) БЕЗ ИКАКВЕ ДОКАЗАНЕ КРИВИЦЕ, СУДА ИЛИ ПРЕСУДЕ; у тада малом Крагујевцу око 3000, итд, итд. Ах, да: ево, размислио сам као што си ми и предложио - за апсолутно све оне које си навео ме апсолутно застоле бојко, као уосталом и њих за мене. Дотични кољач није у њиховим државама немилице истребљивао и до голе коже пљачкао цивилно становништво, већ У СРБИЈИ.

Sydneysider

12.12.2014. 21:58

@Milenko - Envere, sve istorijske dogadjaje treba staviti u kontekst vremena u kojem su se desile. Mnogo za ocekivati demokratiju odmah posle rata. Kad su nastala normalna vremena (posle 56), nije vise bilo ubijanja, a i najzescim disidentima vise nije falila dlaka sa glave. Zemlja je krenula putem obnove, izgradnje i industriojalizacije, Beograd je izgradjen, Srbija isto, zivelo se lepo, sigurno i slobodno. To je ono sto vi uporno precutkujete. Pitaj mene, ja sam svedok onog vremena.

Sydneysider

12.12.2014. 23:07

@Milenko - Jos nesto Envere. Kad kazes za nekoga da je masovni ubica, da li si siguran da su u onoj posleratnoj gunguli za svaku skinutu glavu pitan licno Tito? Naravno da nije, u mnogim slucajevima prvi komsija (Srbin) ti je odlucivao o glavi.Reci ces da je Tito kriv sto je uspostavio takav sistem, ambijent. Koji sistem? Trebao je vremena da se izidje iz bede, haosa i spoljnje pretnje, pa da drzava profunkcionise.

Горан

10.12.2014. 20:54

Вратити њима њихово је ок. Када ће они вратити народу његово

jovan

10.12.2014. 21:33

Rehabilitacija bivseg Kralja u Jednoj Republici je cista Besmislica. Sve evropske bivse dinastije kao Italija, Grcka, Rumunija itd, zabranjuju ulazak na svoju teritoriju clanova bivsih kraljevskih porodica. Dok Shizofrena Srbija rehabilituje bivseg Kralja koji je plus toga sam abdicirao?

Realista

11.12.2014. 08:21

@jovan - Апсолутно сте у праву ! Од 1918. је у питању југословенска династија, а 1945. краљ је абдициаро , Дакле у питању је држава која више не постоји , над којом је дотична династија владала..Коју то круну они потражују?

Nikola

11.12.2014. 09:46

@jovan - Ludi Jovane, Sve Evropske BIVŠE monarhije su zakonom regulisale prava i status svojih Kraljevskih porodica. I u Grčkoj, i u Rumuniji, i u Bugarskoj, pa čak i u Crnoj Gori i Albaniji, status članova Kraljevskih porodica je regulisan. Njima je vraćen najveći deo imovine, imaju svoje mesto u državnom protokolu, starešine Kraljevskih porodica primaju Kraljevsku apanažu u visini predsednika Republike. Dakle - svuda samo ne u Srbiji! Eto toliko.

ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

10.12.2014. 21:40

Крајње је време и било да се исправи велика историјска неправда учињена не само династији него и целој српској нацији!! Једна смо од ретких нација која има своју изворну династију изниклу из народа. 1944 године смо се одрекли сами себе и отада неможемо главу да дигнемо, време је да се вратимо себи, да обновимо краљевину и да поново имамо своју државу своју војску своју династију и своју цркву да поново будемо поносни срби !!!

Aleksandar

10.12.2014. 23:28

@ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ - Bravo, ali malo je takvih koji shvataju da bez kralja ne valja.

Juznoprugas

11.12.2014. 00:53

@ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ - Srbija ce biti carevina i to uz pomoc Rusije!Potomak Nemacica je ziv i nalazi se danas u Rusiji.Dinastija Nemacica je najduze vladala Srbijom i jedina ima boziji blagoslov da vlada Srbijom.Bruku i izdaju Srpskih nacionalnih interesa koju su napravii Karadjordjevici 1918!Kad od Srpske pobede napravise Jugoslaviju.Nikada oprostiti i nikada zaboravitii!Dosta su nama Englezi dovodili kralja na presto.

koja d inn

11.12.2014. 09:38

@ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ - Brale , narod za kralja i otadzbinu ali kralj za narod. Kralj je bio maloletan ali oni koji su odredjeni da ga savetuju nisu. Narod je odlucio nece sa Nemcima. Prestolonaslednik je kao i njegov otac imao tutore , otac je bio ziv. Otac je sinu oduzeo pravo na nasledstvo. Imovina ostala u Engleskoj a oni ne daju nista nikom...

sapcanin

11.12.2014. 01:10

Sta ce bre nama kralj koji je izdao i izbegao iz zemlje a narod jadni ostavio na najgoroj muci...i to kralj?? Neka vrate narodu prvo sto su sve odneli kad su izbegli ...

Утеривач

11.12.2014. 01:23

Наравно србији је "потребан " "краљ" назови суверен да га држе директно под контролом, Да с ене би десило да се на изборима појави неки недобронамерни председник! Занимљиво је да је за време владавине Крађорђевића Србија изгубила више становништва у ратовима него у свим осталим ратовима заједно. Ко не верује нека пресабере ....

ekatarina sava savanovic

11.12.2014. 04:07

el ovdeka si ide rec o onom liku koji gu zbrisaja na pocetku rata?!pazi i ovde pacenici!kralj da mu se vrati oteto vratio bi ja njemu nesto drugo!ili ovaj drugi lik koji ne zna srpski zastupa za neku monarhiju?!e ima gi razni!lepo rekao seselj dosao da jede travu!ako se neko seca dolaska ovog lika tada na aerodromu surcin bre srpski nije znao da progovori bando bre dokle ces da haras!?

Orvel

11.12.2014. 07:41

Neka engleski oficircic koji se izdaje za nekakvog princa u zemlji Srbiji koja je REPUBLIKA skine sa grbace poreskih obveznika Srbije,pocne da radi i sam izdrzava svoju porodicu.Pricaju o vracanju neke imovine koju je Aleksandar zahvaljujuci muckama sa ratnim obveznicama i privilegovanom polozaju oteo od naroda.Vrednost te te imovine daleko je manja od vrednosti zlata koje je njegov naslednik ukrao iz trezora Narodne banke i odneo u inostranstvo 1941.i koje je na raskalasni zivot potrosio.

Zastavnik

11.12.2014. 12:41

@Orvel - Znaci da je i tebe zezno i odneo ti ispred nosa blago na koje si racunao da ces pre njega da gepis. Kad se bolje razmisli, bolje je sto je to on uradio i odneo, tamo spljiskao po barovima i zurkama ne razmisljajuci pri tom na tvoju grbacu. Da je zlato po tebi iza sebe ostavio, okupator bi to uzeo i iskoristio za sebe. Kako bilo da bilo, ti bi sa tvojom grbacom u svakom slucaju ostao krartkih rukava, pa danas nema ljutis i sibaj u krfatkim skokovima oklen si doso.

Уз сво уважавање...

11.12.2014. 13:14

@Orvel - А што лепо не ћутиш о стварима о којима, судећи према ономе што си намлатарао, очигледно ама баш никакве везе благе са везом немаш?

Nick.cdn

11.12.2014. 07:47

Prestolonaslednik Alex se vratio se u Srbiju 90-tih kao "kralj", dobio je sve , mnogo vise nego sto je zasluzio. Da je imao bar malopostovanja preme svome narodu trebao je nauciti svoj maternji srpski jezik. Ali nije , ni danas posle vise od dvadeset godina on "nabada" srpski jezik. Sramota, prosecan covek bi kineski jezik savladao za par godina, doduse on nije "prosecan". Dakle,dosta vise prica o monarhiji, one su i onako samo formalna vlast u ovo modeno doba.

Trezven

11.12.2014. 12:33

@Nick.cdn - Nick.cdn. Ala si ga odvalio svaka ti cast. Pa maternji jezik princa Aleksandra je Grcki jer mu je mati Grkinja. Moja zena je Francuskinja pa je maternji jezik moje dece francuski, a ne srpski. Vazno je da je princ sin Srbina, kao sto je vazno da su moja deca od Srbina, a kojim se jezikom sluze, boli me.

farsa

11.12.2014. 14:39

@Nick.cdn - Trezven, a ti si baš siguran da je on sin Srbina? Isto onako kao što su princ Čarls i princ Vilijam sinovi Engleza? Sa evropskim krvnim lozama niko nije načisto...

čiča

11.12.2014. 17:35

@Nick.cdn - Nick, u Srbiji ne postoji prestolonaslednik iz jednostavne činjenice što je Srbija Republika a ne monarhija, a ovog parazita su poslali iz Britanije jer nisu želeli da ga izdržavaju pa su ga natovarili nama na ledja , taj već sad nezna koliko je dužan za struju , infostan a o porez na imovinu niko ne spominje

Komadant Mark

11.12.2014. 08:22

To se resava referendumom, za ili protiv monarhije! Mada niti je danas Srbija ista zemlja kao kraljevina niti je tzv princ dostojan naslednik Kralja Petra i Aleksandra! Nije problem sto moj komsija Zoli prica bolje srpski vec sto nikakve vajde od njih nismo imali. Pa Britanci nam prvi otimali kosovo i bombardovali nas. Kakav je on faktor u svetu i koji uticaj ima?

Nedzad Klaja

11.12.2014. 12:16

Komunizam ode iz Srbije ali iz mozgovqa mnogih nikako! Da li je moguce da verujete u udbaske lazi o begu kralja i silnom zlatu!!? Pa gde su dokazi o tome osim besmislenih prica sinova i unuka udbaskih siledzija koji su zarad crvene knjizice svoje ikone bacili na djubriste!!? Sramite se Srbi, zato vas niko i ne voli jer ne volite n sami sebe.

Spiridon S.

11.12.2014. 13:41

Za Srbiju naj bolje resenje bilo bi Parlamentarna Monarhija po uzoru na Svedsku,Norvesku,Holandiju i druge.Moderna monarhija sa jasno definisanim zakonskim okvirima naj bolje resenje za dostojanstven zivot.Povratak tradicionalnim vrednostima,postovanju rada i znanja uz primenu naprednih tehnologija...Na zalost "boljsevicki sistem vrednosti" je dominantan u dezorjentisanoj srpskoj svesti i mentalitetu..Komunisticko utopijski sistem koji se pokazao kao promasaj(ne samo kod nas)..

denko

11.12.2014. 19:04

Narod radio i gradio. Svi se skolovali, lecili i stanove dobijali od drzave. Dakle, svako je ponesto zrvovao za opste dobro i svi imali i solidno ziveli. Od dvehiljadite pojavise se lopovi raznih vrsta: jedni pokupovase buzasto ili unistise svu muku i trud drugi ,,fini,, i ,,otmeni,, sa pedigreima i kojekakvim titulama sa zahtevima i pravom na imovinu koju su bezeci ostavili u ratnom vihoru narodu na ,,cuvanje,, . Narod ginuo, patio se i gladovao braneci svoju zemlju od fasista ...

Spiridon S.

12.12.2014. 00:54

@denko - @denko.Ko su ti "otmeni sa pedigreima"nosioci kapitala koji kupovase za bud zasto kako kazete..?Nosioci kapitala su u vecini slucaja sinovi i unuci "drugova"iz vremena titinog, bivsi funkcioneri,nosioci "narodne"vlasti koji su u "ime naroda"oteli tude i uselili se u kuce ("klasnog neprijatelja") onih koji su ih posteno stekli..Kapital i imetak su stekli pljackom i sad su oni "kapitalisti"..Medutim odaje ih skorojevicko- skojevski mentalitet i ne kultura..

Vitomir

11.12.2014. 19:32

Rahabilitacije pa i su davno kod nas postale humor.A pažnju niko da usmeri na vojnike - zarobljenike koji su odrobijali u nemačkim logorima četri ipo godine i nepravda koju im nanosie vlasti ove države.A i to su bili ljudi i koji su se odazvali na mobilizaciju na poziv vlasti Kraljevine Jugoslavije. Nemaćka im nedaje odštetu i to je ozakonila. A nijedna dosadašnja vlast Srbije se nije ni odredila prema njima i njihovoj odšteti. Pa se postavlja logično pitanje. Ko je u svemu tome ispao budala?

cuza

12.12.2014. 07:25

pa to zlato je jos u engleskoj nije ni potroseno.petar ll j bio stedljiv kralj i nije trosio nista vise od kamate koju je dobijao odengleske banke.kraljica elizabta jedva ceka da se otarasi tog zlata koje nije njeno vec pripada srbima.a jedino princi princeza ima pravo da trazi to zlato koje pripada njihovom narodu to jest danasnjoj srbiji.ziveo novi kralj srbije.....

patriota

12.12.2014. 11:24

kakav kralj kakvi bakraci da je ovaj kralj imao obraza i cestitosti kao pravi kralj nebi napustio svoju domovinu vec bi stao na rub odbrane svoje domovine i nebi podelio narod na cetnike i partizane olaksavajuci tako fasistima da nas lako porobe da je srbin bio slozan kao sto nije nebi nemac toliko dugo vladao srbijom i da je imao ko da povede vojsku i brani srbiju nebi bilo onoliko zrtava nacista da kralj je odneo zlato u englesku i opljackao srbiju tako mi je rekao borac koji je stitio kralja

БГД - 011

12.12.2014. 15:09

@patriota - Да си то за шта се издајеш: 1. био би РОДОЉУБ (на српском), а не "patriota" (на енглеском); 2. имао би ОТАЏБИНУ (на српском), а не "domovinu" (на хрватском); 3. користио би српско, а не туђинско писмо; 4. знао би макар основе правописа српског језика; итд, итд. `Ајде пали, троловски "patrioto" из "domovine" у покушају...

Posmatrač sa strane

13.12.2014. 11:53

@patriota - Alo bre BG-011, mnogo pametuješ! "Patriota" dolazi ne iz engleskog nego iz latinskog i grčkog jezika. "Domovina" je uobičajena i u srpskom jeziku. Prelistaj malo literaturu pa i stari Vukov rečnik -ako znaš. Videćeš da grešiš, ali pametuješ! Da li su po tvom "znanju" i "DOMaćin" ili DOMaćica, DOMaće (vaspitanje) koje ti očigledno nemaš, DOMaći (proizvodi) isl. hrvatština? Tebi bi " osnove pravopisa" bolje stajale nego patroti. Latinica je odavno Ustavom priznata kao drugo pismo u Srba.